HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Méregdrága ma...

Méregdrága magánügyek

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Bár az utóbbi nyolc évben már szinte semmilyen következménye nem volt annak, ha egy kormánypárti politikusra a korrupció gyanújának árnyéka vetült, ne adj’ Isten, kiderült róla, hogy a képviselői fizetéséből egyértelműen fedezhetetlen fényűző életmódot folytat, méregdrága luxusutakra jár, esetleg helikopterrel ruccan ki a Nyírségbe, vagy egyszerűen rénszarvasokat reptet, az oknyomozó újságírók munkájának köszönhetően legalább tudhattunk ezekről az ügyekről. Így ha az érintett politikus politikai értelemben nem is bukott meg, morálisan mindenképpen, legalábbis azok szemében, akikhez eljutott a propagandasajtón túli valóság.

A valódi tájékozódáshoz eddig is nagy elszántság, kitartás és figyelem kellett, miután a kormányközeli vállalkozók – lásd a legnagyobbakat, mint Mészáros Lőrinc és Andy Vajna – felvásárolták a teljes vidéki nyomtatott sajtót, a bulvármédiát, a közéleti heti- és napilapokat, amit pedig nem adtak el nekik, azt a kormány a hirdetési bojkottal szép lassan kivéreztette. A közmédia gyakorlatilag kormánytévé lett, és a TV2 is a zsebbe került, utóbbi egészen szürreális álhírekkel téveszti meg nézőközönségét. Az elmúlt években tehát már az is egyre nehezebb feladat volt, hogy a választópolgár egyáltalán megtalálja azokat a csatornákat, amelyeken keresztül eljuthattak hozzá a valódi hírek. Úgy tűnik azonban, a Fidesznek már nem elég, ha egyre kisebb területre szorítja a szabad nyilvánosságot. A legjobbnak azt látja, ha korlátozza a nyilvánosságot, és a politikusok egyre szaporodó kínos ügyeiről egyszerűen nem lehet majd írni.

Igazmondó politikusokra épít a vagyonnyilatkozati rendszer

Mindaddig értelmetlen a politikusok vagyoni helyzetét nyilatkozataik alapján megítélni, amíg feledékenységre hivatkozva kimenthetik magukat bármilyen helyzetből.

A Trócsányi László igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat legalábbis egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy a kormányközeli vagy kormányzati szereplők ibizai bulizásairól, milliós luxusvadászatairól és ezekhez hasonló jövőbeli ügyeiről egyáltalán ne lehessen majd beszámolni. A magánélet védelméről szóló javaslat alapján a jövőben a közéleti szereplő magán- és családi életét a közszereplőnek nem minősülő személlyel azonos védelem illeti meg.

HIRDETÉS

Ez azt jelenti, hogy a módosítás elfogadása után a politikusok pert indíthatnak a médiumok ellen minden olyan nyilvánosságra került botrány miatt, amely elvileg a magánéletüket is érinti, és a bíróság akár sérelemdíjat is megítélhet a számukra, amelyet az állami információs és hirdetési bojkottal sújtott, félelemből a piaci hirdetők által is mellőzött sajtótermékek képtelenek lesznek megfizetni. A jövőben tehát jó eséllyel nem hallunk majd olyan izgalmas, fordulatos kalandokról, mint Semjén Zsolt és Lázár János méregdrága vadászútjai, Rogán Antal luxushelikopterezése, esetleg Mészáros Lőrinc luxusjachtos álomnyaralásai az Adrián, vagy éppen Matolcsy György jegybankelnök legújabb villavásárlása, hogy Orbán Ráhel tizenötmillió forintos tandíját már ne is említsük. Korrupció? Lopás Szabadrablás? Nálunk többé ilyenek nem lesznek, csak méregdrága magánügyek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 8. számában jelent meg, 2018. július 6-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! 

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Farkas Melinda
Farkas Melinda
A Magyar Hang lapszerkesztője vagyok. Azt keresem mindenhol, ami kívülről nem látszik. A mögöttest, a lényegest, a rejtegetni valót. A valóságot.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,601lájkolóTetszik
3,461követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem osztanak lapot az ellenzéknek

Miközben saját fizetésemelésük tekintetében kérlelhetetlennek bizonyultak a kormánypártiak, aközben nagyon bátran fürkésznek és portyáznak a közalkalmazottak munkajogi biztonsága körül.