Kezdőlap Publicisztika Bohózat a Feh...

Bohózat a Fehér Házban

A Twitter-csaták után kétségtelenül előrelépés Donald Trumptól, hogy most már könyvírással fenyegetőzik. Az amerikai elnök Bob Woodward könyvében látta meg az újabb ellene szóló támadást, és nem volt rest visszalőni: „a demokraták képtelenek veszíteni. Én majd megírom a valódi könyvet”. Persze, megszokhattuk az Egyesült Államok vezetőitől és vezetőjelöltjeitől, hogy könyvben írják meg visszaemlékezéseiket. Idén például a nemrég elhunyt John McCain memoárja jelent meg, benne kendőzetlen véleményével Trumpról és az amerikai újjobboldalról. Ellenkönyvvel viszont nemigen szoktak az elnökök előállni, de Trump ebben is innovációt hozhat.

HIRDETÉS

Woodward műve alig került piacra, az Amazonon már bestseller, és lázban tartja a teljes amerikai politikai elitet. A Félelem: Trump a Fehér Házban kapcsán a szerző hétfőn arról beszélt az NBC műsorában: „én még soha nem láttam példát arra, hogy egy elnök ennyire elszakadjon a valóságtól”.

Az elnök emberei sem győznek elhatárolódni szavaiktól, amelyeket Woodward nekik tulajdonított. James Mattis védelmi miniszter elmondása szerint például nem igaz, hogy Trumpot egy ötödik osztályoshoz hasonlította, míg a másik munkatárs, John Kelly a vezető leidiótázását tagadja. Woodward egyébként szerette volna az elnököt is megszólaltatni a könyvhöz, de hangfelvétel is bizonyítja, hogy nem járt sikerrel.

Forró ősz várhat Donald Trumpra – Magyar Hang

Amitől az elnök félhet, hogy a félidős választásokon a demokraták többségbe kerülnek..

Közel sem biztos persze, hogy Woodwardnak sikerül megismételnie, amit Carl Bernsteinnel közösen elért a Watergate-cikkekkel. Akkor Nixon végül lemondott, Trump viszont nehezebben mozdíthatónak tűnik. Már a kampány során botrányos felvételek kerültek elő róla, majd érkezett az orosz beavatkozás híre, de az elnök népszerűségét, majd székét ezek kevéssé rengették meg.

A Félelemben többek közt arról olvashatunk, miként blokkolják az elnök egyes munkatársai a Trump számára fontos ügyeket. A Dél-Koreával való szövetség ügyeit is hátráltatják így, de kiderült, hogy bár létezett szándék Bassár el-Aszad elnök kiiktatására, de sokan ezt nagyon nem szeretnék keresztülvinni. Az Egyesült Államok vezetője a 2017. áprilisi vegyi fegyveres támadás után vetette fel, hogy ideje végezni El-Aszaddal. Mindezt elég kendőzetlen stílusban adta elő Jim Mattisnek: „K*rvára ideje kinyírni őt. Gyerünk, csináljunk. Végezzünk már egy csomóval közülük”. Mattis úgy tett, mint aki rajta van az ügyön, de inkább csak egy limitált hatóerejű légicsapást készített elő, amely közvetlenül nem fenyegette El-Aszadot.

A könyv szerint továbbá az elnök 2017 végén majdnem írt egy Twitter-üzenetet arról, hogy eltávolítják az amerikai katonák családtagjait Dél-Koreából. Egy észak-koreai vezetőnek kellett közölnie vele, hogy ez a küszöbön álló támadás bejelentése lenne, így végül Trump meghátrált.

Saját alelnöke buktatja meg Trumpot? – Magyar Hang

Egy névtelen szerző arról írt, hogy belső ellenállás van a Fehér Házban és az elnök alkalmatlan. Sokan Mike Pence-et sejtik mögötte.

Miután a Washington Post részleteket közölt a még megjelenés előtt álló könyvből, a New York Timeson rögtön lejött egy anonim szerző szövege. Az állítása szerint a felső vezetésbe tartozó cikkíró közölte, hogy a Trump-adminisztrációt bomlasztó ellenállás része, társaival együtt pedig próbálják keresztülhúzni a „kiszámíthatatlan, ellenségeskedő” elnök számításait. Trump dühödten reagált, árulással vádolva a szerzőt, és az igazságügyi hivatalt kérte, hogy derítse fel az ellenálló kilétét. Erre azonban máig nem derült fény. A bohózat tehát zajlik tovább egy elnökkel, akit rémült republikánusok próbálnak visszafogni, miközben a jelek szerint ha nem sikerül, és épp Kim Dzsongunnal bocsátkozik az elnök gúnyos pengeváltásba, annak sincs sok következménye.

Egy keddi interjúban Woodward már arról beszélt: Trump egy hivatalnoka felhívta, és közölte, hogy a könyve „ezer százalékig” a valóságot írja le. Majd ugyanez az ember a nyilvánosság előtt próbálta meghazudtolni egyes állításait – tette hozzá a szerző. Meglehet, ezzel újabb hadjárat veszi kezdetét, hogy felfedjék a telefonáló kilétét, az újságíró viszont megérti az őt cáfolókat. „Csak a munkájukat akarják védeni” – jegyezte meg.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 18. számában jelent meg, 2018. szeptember 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál! És hogy miről olvashat még a Magyar Hang 18. számában? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,714lájkolóTetszik
1,844követőKövetés
14,590feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Már nincs demokrácia” – Magyar Hang-ajánló

Szél Bernadett-, Ungár Péter- és Szent-Iványi István-interjú, Karácsony Gergely-esszé, fehérvári vendégmunkások, belgrádi és bocskaikerti riport – és még sok más az 50. Magyar Hangban!

Kiemelt cikkek

Zavar támadt az ellenzéki összefogásban Pécsett

Mellár Tamás nem támogatja az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjét. Az általa vezetett egyesület többsége viszont nem ért egyet vele.