Az ellenzék új reménysége

Varga-Damm Andrea Varga-Damm Andrea (Fotó: Facebook/Jobbik)

Reménység? Lehet bármiféle reményt emlegetni a magyar ellenzék kapcsán, amikor még a kormánykritikus, Orbán-ellenes honlapok, megmondóemberek, elemzők is egymás után lapátolják a homokot az oppozíció koporsójára?! Orbán tényleg 2030-ig marad hatalmon, a Fidesz beépült az ellenzékbe, amelynek nincs semmiféle esélye – mondják.

Hirdetés

A politika iránt aktívan érdeklődő mintegy 800 ezer választópolgárt talán meg is lepi, hogy nagyon sokan nem tudják számon tartani a NER-rel elvileg szemben álló 7-8 releváns pártot és a vezetőiket, nemrég egy olyan választópolgárral akadt dolgom, aki tőlem tudta meg, hogy Gyurcsány Ferenc már rég nem az MSZP-ben politizál. Na és a politikuskínálat! Az LMP felfalta két társelnökét a választás után, a Jobbik túl van egy pártszakadáson, Karácsony Gergellyel pedig az MSZP–P-szövetség nem sokkal lépte csak túl a 10 százalékos parlamenti bejutási küszöböt.

Mégis, akad az ellenzéki oldalon egy politikus, aki elhozhatja a reményt az ellenzék számára. Nem Márki-Zay Péterre gondolok, van neki most elég problémája enélkül is Hódmezővásárhelyen. Nem is Karácsony Gergelyre, aki nyolc éve próbálkozik hiába – politikustársaival együtt – az Orbán-rendszer megtörésén.

Túszul ejtett ellenzék – Magyar Hang

Az öt júliusi időközi választás az összefogásos idiotizmus totális csődjét hozta. Ám két fontos tanulságuk lehetne.

Van viszont egy politikus asszony, aki az április 8-i választás után lett országgyűlési képviselő. Bár az új parlament még csak pár hónapot ülésezett, ő hamar kitűnt munkabírásával. Az Országgyűlés szeptember elejei adatai alapján már most 43 felszólalás, 9 önálló és 18 nem önálló indítvány köthető a nevéhez. Logikusan felépített, követhető, szakszerű felszólalásaival már most kiemelkedik a képviselők többsége közül.

A Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatban elmondott 15 perces beszéde annyira meglepte a kormányoldalt, hogy jobbnak látták egy időre lemondani a tervezet elfogadásáról. Ugyanis a vitában nem tudták megcáfolni a korábban ügyvédként praktizáló képviselő állítását, miszerint az indítvány elfogadása esetén strómanok lepnék el a területet, a szabályozás tehát nem érné el a célját.

Varga-Damm Andrea felszólalása (2018.06.26) 1.

A Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről

Varga-Damm Andreáról van szó, akire a közvéleménynek az aktívan politizáló kisebbsége akkor figyelhetett fel, amikor demonstratívan kiült a miniszterelnök dolgozószobája elé. Sokat elárul róla, hogy milyen témában kérte a kormányfő, illetve a kormány reagálását: végrehajtások és kilakoltatások felfüggesztése, valamint az ápolási díj ügyében.

A parlamenti felszólalásaiban is érezhető volt, hogy ő nem pusztán a jogász politikus szerepében akar maradni, hanem erős szociális érzéke van: nagy átéléssel követelte a parlamentben a kormánytól az ápolási díj megemelését, hogy segíteni lehessen a hozzátartozójukat otthon ápoló embereken. Ennek köszönhetően kezdtek felfigyelni rá a médiumok. Parlamenti felszólalásai, de különösen a tévészereplései árulták el: ez a politikus más, méghozzá nagyon más, mint egy átlagos ellenzéki társa.

Lejáratnák a képviselőt, mert jó ügy mellé állt… – Magyar Hang

Úgy tűnik, az áprilisban elnyert kétharmados győzelem végleg elvette a Fidesz médiagépezetét irányító emberek józan ítélőképességét.

Miközben a legtöbb ellenzéki politikus komor, szigorú arccal kritizálja a kormány ilyen-olyan lépéseit, magatartását (nyolc éve teszik ezt, nem túl meggyőző hatásfokkal), addig Varga-Damm jókedvet, derűt, bizakodást áraszt magából, és egy nagyon kellemes, jóindulatú, empatikus ember benyomását kelti. Ugyanakkor – és ennek még jelentősége lehet a jövőben – egy olyan személyiségét is, aki valóban tenni akar a lecsúszott, kisemmizett, nehéz helyzetben lévő emberekért.

Nem szokás az sem a politikustársainál, hogy ö mert az egyik tévéfellépésekor a társadalomban lévő szeretet fontosságáról beszélni. Ugyancsak bátorságra vall, hogy noha bevallottan keresztény emberként határozza meg magát, elmondta, hogy bizony a kereszténységhez negatív örökség is tapad (lásd eretneküldözés) – amit persze egy műveltebb ember tud, de ezt nyilvánosan fejtegetni, főleg egy jobboldali politikusnak magyar földön nem nagyon szokása.

Ez az észrevétele ráadásul még arra is utal, hogy a gondolkodásmódja annak ellenére nem fehér-fekete, hogy természetesen ő is egy pártot, esetünkben a Jobbikot képviseli. Ebben az interjúban felvillantotta a kereszténység pozitív üzenetét is, ez pedig az embertársaink iránti odafigyelés – Varga-Damm éppen ezen az alapon szólalt fel a hajléktalanságot betiltó törvény ellen a parlamentben.

Nem adom a lányom – 24 órás ápolást igényel az éber kómában fekvő Kati

Varga Katalin 38 éves, kétgyermekes anyuka, évek óta az édesanyja ápolja. Havi 107 ezer forintból élnek hárman.

Szerepléseiből nem „az Orbán-kormánynak túlhatalma van, korlátozottak az eszközeink” típusú tehetetlenség árad, hanem a magabiztos mosolyával azt üzeni: érdemes és lehet küzdeni, nem pusztán a kormány ellen, hanem embertársainkért. Másként fogalmazva, nem csak bírálja a kormány egyes lépéseit, hanem eddig sikerült hitelesen bemutatnia, hogy ő a választókért dolgozik. És emellett még felkészült is.

Ugyanakkor még jócskán van mit tanulnia és dolgoznia a komoly politikai tudás megszerzése érdekében. Mert noha a politizálást nem most kezdte, de még csak néhány hónapja képviselő. Ráadásul nem is pártelnök, ami jelentős korlátot emel eléje. Ismertsége közel sem elegendő. Másfelől viszont a javára írandó, hogy a Jobbiknál a néppártosodás idején tűnt fel, cigányozó és zsidózó nyilatkozatok így nem köthetők a nevéhez – ez és a személyisége elfogadhatóvá teheti őt a többi ellenzéki párt politikusainál.

Hirdetés

A politikusok közötti választás nem csak a félelemről, a valamitől való megvédésről szól (lásd a migránskérdés magyar kormányzati tálalását). Hanem arról is, hogy szimpatikus-e nekünk egy politikus, megbízunk-e benne, elhisszük-e róla, hogy jót akar nekünk. A szigorú Orbán apafigurához képest ő a határozott, de jóságos anya képet testesíti meg, ami sokak szívét megnyithatja. Ha kitartása, lelkesedése nem fogy el, Varga-Damm Andrea kiemelkedő képességei okán az Orbán-rendszer félelmetes ellenfelévé válhat.

A szerző a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője

A publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.