Szájhős utca

Kábítószertől bódult fiatal a Hős utca környékén Hiába a rendőri jelenlét, egyre nagyobb területet ural Kőbányán a nyomordrog (Fotó: Farkas Norbert)

Egy fideszes politikus a minap egy létező, valós probléma kapcsán nyilvánult meg. Ez már önmagában is esemény, hír, hiszen a kormánypárti kommunikáció legfőbb ismérve a struccpolitika. Elvándorlás? „Máshol rosszabb!” Oktatás, egészségügy? „Gyurcsány!” Minden másra pedig ott van Soros és a migránsok.

Hirdetés

Ezúttal azonban valami más történt: Budapest X. kerületének polgármestere, D. Kovács Róbert segítséget kért a Belügyminisztériumtól és a rendőrségtől a Kőbányán uralkodó droghelyzet miatt. „A tudatmódosító szert használó, illetve annak hatása alatt álló személyek tömegesen vannak jelen a közterületeken, ahol gyakran nyilvánosan követik el a tudatmódosító szer fogyasztását, garázdaságot, sértik a közerkölcsöt és a köztisztaságot. A közterületek normális használatát ellehetetlenítik, az emberekben megbotránkozást, olykor félelmet keltenek” – írja a kerületvezető a testületnek benyújtott előterjesztésében, amelyet a Hvg hozott nyilvánosságra. A testület megszavazta, a rendőrség pedig lépett is: máris fokozott ellenőrzés tapasztalható Kőbányán és Zuglóban.

Az igazoltató rendőröktől néhány méterre árulják a kábítószert – Magyar Hang

Bár már tervben van a Hős utcai gettó felszámolása, egyelőre semmi sem történt, a telepen továbbra is elképesztő állapotok uralkodnak.

Így aztán annyi történt, hogy a világ talán egyetlen, rendőrségi laktanyák által határolt – és így tulajdonképpen hatóságilag felügyelt – drogtanyája, a Hős utca környékén most a láthatósági mellényben unatkozó rendőrök mellett koldulnak és folyatják nyálukat a helyiek által csak zombiknak nevezett szerhasználók.

Mindennek egyébként semmi értelme: a Magyar Hang már több riportban is beszámolt arról, hogy hiába igazoltatják a járőrök a drogfogyasztókat, hiszen a biofüvet és a kristályt számtalan módon ki lehet csempészni az évtizedek alatt hírhedetté vált tömbökből. Másrészről pedig ez a jelenség egyáltalán nem csak rendészeti kérdés – amit remekül bizonyít, hogy hiába az abszurdum határáig fokozott rendőri jelenlét: a Hős utca problémája ma már egyáltalán nem korlátozódik a drogtanya környékére, sőt már Kőbánya határain túl is megjelentek a zombik.

A jómódú fiatalok is megjelentek a zombik földjén – Magyar Hang

Egyre több jómódú fiatalt szippant magához a Hős utcai nyomordrog. A teljes riport.

Időközi önkormányzati választást viszont éppen a X. kerületben tartanak, úgyhogy aligha véletlen, hogy éppen most állt elő D. Kovács a segélykérő előterjesztéssel. Úgyhogy ne csodálkozzunk, hogy a voksolás kapcsán épp azok a szerhasználók lesznek majd az „új migránsok”, a kampánycélpontok, akikről nyolc hosszú esztendő alatt sem volt hajlandó tudomást venni a polgármester politikai közössége. Ugyanolyan tabutéma ez, mint a szegénység vagy a Kádár-korszakban a szipuzás, amely a herbálhoz hasonlóan szociális kérdés is volt. Bármit is állít D. Kovács, a droghelyzet nem „az elmúlt időszakban” vált kezelhetetlenné, hiszen évek óta árulják már a filléres kábítószereket a Hős utcában.

És itt most következhetne egy nagyon-nagyon hosszú felsorolás, hogy hol lehet már esztendők óta dizájnerdrogokhoz jutni akár a fővárosban, akár vidéken, de ezek a jellemzően lepukkant ingatlanok nincsenek a kirakatban, nem Budapest leghosszabb villamosvonala mentén helyezkednek el. Így aztán – mint a Nemzeti Együttműködés Rendszerének oly sok gazdasági és társadalmi problémáját – ezt is be lehet söpörni a szőnyeg alá.

Ha van anyag, akkor mindenki tesó, ha nincs, meg vannak őrülve – Magyar Hang

Megoldhatók-e a Diószegi Sámuel utca problémái?

Persze ha majd épül egy nagy valami – a Magyar Narancs értesülései szerint egyébként a Hungexpo lesz ez a valami, üveghíddal, rendezvényterasszal, amelynek kivitelezésében, mondjuk („mondjuk”), részt vehet valamelyik kormányközeli oligarcha, a kész ingatlanban pedig büfét üzemeltethet egy másik, az üzemeltetésből pedig hasznot húzhat egy harmadik –, na, akkor hamar megoldódik majd a Hős utca problémája. Eltűnik a nyomortelep, elköltöznek a dílerek, a szerencsétlen zombik pedig követik őket, és ott folyatják majd a nyálukat. És amikor már ott is tarthatatlan lesz a helyzet, talán oda is épül egy milliárdos létesítmény, és minden kezdődik elölről.

A legszomorúbb az, hogy ennek elkerülésére, vagyis a Hős utca és a többi nyomortelep problémájának megoldása egyébként nem is lenne olyan nagy dolog. Még csak hősökre sem lenne hozzá szükség, csak józan, felelős döntéshozókra. De hát itt csak szájhősök vannak.

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 18. számában jelent meg, 2018. szeptember 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál! És hogy miről olvashat még a Magyar Hang 18. számában? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.