Kell nekünk a Gileád?

Elisabeth Moss A szolgálólány mesélje című sorozatban Elisabeth Moss A szolgálólány mesélje című sorozatban (Fotó: IMDb)

Régi vágású kereszténydemokrácia. Ezt ígérte alig egy hónappal a harmadik kétharmad megszerzése után Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Hogy mit értett rajta, azt nem magyarázta meg, ezért a legkülönbözőbb találgatások kaptak szárnyra. Volt, aki a Horthy-rendszert vélte felfedezni az ígéretben, mások azonnal letromfolták, hogy az nem lehet, mert annak a rendszernek semmiféle köze nem volt a kereszténydemokráciához, hiszen hiányzott belőle a szociális elem.

Hirdetés

Wildmann János közgazdászteológus a Független Hírügynökségnek nyilatkozva úgy azonosította az ígéretet, hogy az ötvenes évek kereszténydemokráciája lehet, amelyben nagyobb szerepet kapott a közösség, a nemzet, az állam, és háttérbe szorultak az egyéni szabadságjogok. Vagyis igazából illiberális demokráciáról lehet szó, amelynek kiépítése már igen előrehaladott hazánkban, hiszen az európai kereszténydemokráciák olyan jellemzőit, mint a fékek és ellensúlyok rendszerét már sikeresen lebontották az ügyészség és egyes bíróságok vezetői pozícióinak elfoglalásával. Az emberi jogok is csorbát szenvedtek, hiszen ma már nyíltan fenyegetik a hatalomnak ellentmondó embereket csak azért, mert nyilvánosságra hozták az ország vezetését bíráló véleményüket.

Úgy tűnik, az ígért régi vágású kereszténydemokráciában a nők járhatnak a legrosszabbul. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy fájón kevesen kapnak szerepet a kormányban. A Fidesz vezető politikusainak megnyilvánulásai is azt sugallják, a nőknek a konyhában, illetve az ágyban a helyük, mert őket ki kell, hogy elégítse az anyaszerep.

Klerikáldemokrácia – Magyar Hang

Ha csak az elnevezésen múlna, akkor már rég az unió első öt olyan országa között említenék hazánkat, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni.

Németh Szilárd szerint például azé a világ, aki teleszüli. Vagyis előre, asszonyok, mert a miniszterelnök kiadta a parancsot, 2030-ig évente harmincezerrel több gyermeknek kell születnie. De Kövér László házelnök is hasonló véleményen van, hiszen 2015 decemberében a Fidesz kongresszusán elmondta: „szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk”. Nem nehéz kihallani ebből a kijelentésből, hogy lányainknak leginkább az eszközszerepet szánja Kövér. Jellemző Varga István fideszes képviselő hozzáállása is, akinek 2012-ben, a családon belüli erőszak önálló bűncselekménnyé nyilvánításáról szóló népi kezdeményezés vitájában volt mersze azt – a szakmai, erkölcsi és emberi tekintetben is égbe kiáltó marhaságot – mondani, hogy ha a nők több gyereket szülnének, akkor nem lenne családon belüli erőszak. Majd hozzátette, „ha mindenki a két, három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, ezt követően megvalósíthatja saját magát”.

Hasonló szellemben nyilatkozott a Fidesz éppen ügyeletes könnyűzenei celebje, Kovács Ákos is, amikor az Echo Tv-ben kijelentette, az asszonyoknak nem kell annyit keresniük, mint a férfiaknak, az ő feladatuk „a női princípiumot beteljesíteni… mondjuk, valakihez tartozni. Valakinek gyereket szülni. Anyának lenni”. Itt ismét csak a női nem eszközzé silányítását vehetjük észre. Ami igazán sajnálatos, ezek a vérlázító kijelentések alig okoznak felháborodást, a szavazótábornak talán még tetszik is. Lehet, a háttérben, a kocsmai beszélgetésekben még össze is kacsintanak: jól megmondták az igazat, hogy hol van az asszony helye.

Szakadék tátong a kormánypropaganda és a valóság között – Magyar Hang

Mostanában lépünk rá a nyílegyenesen a demográfiai katasztrófához vezető útra. A kormányzat tisztában van a tényekkel – mégsem tesz semmit.

Pedig veszélyesek az ilyen kijelentések. Veszélyesek, mert az ország vezetőinek véleményét mutatják, s veszélyesek, mert minden ilyen kijelentéssel egy lépéssel közelebb kerülünk a gileádi világhoz, amelyről zseniális könyvet írt Margaret Atwood A szolgálólány meséje címmel. A történet szerint a környezetszennyezés miatt az egykori Egyesült Államok helyén egy torz, fundamentalista diktatúra alakult ki, ahol az ország arisztokráciája magtalan asszonyaik mellé erőszakkal szexuális rabszolgaságra kényszeríti a termékeny asszonyokat. Az álszent rítus lényege, hogy a szolgálólányt a feleség segítségével erőszakolja meg a férj a gyermekáldás reményében.

Nőügyekkel foglalkozna Orbán Viktor – Magyar Hang

Nem valami biztató, hogy a demográfiai helyzetről akarnak nemzeti konzultációt folytatni.

Első pillantásra talán erőltetettnek tűnhet a párhuzam. Azonban a könyv, illetve az abból készült filmsorozat nagyszerűen bemutatja, hogy milyen jelentéktelen apróságokkal kezdődött az átalakulás, amely aztán a demagóg propagandával fanatizált tömeg segítségével egyre gyorsulva vezetett az egyéni szabadságjogok szinte teljes eltörléséhez.

Az illiberális demokrácia, a régi vágású kereszténydemokrácia kiépítése már nálunk is szépen halad előre. És folytatódik, ha hagyjuk.

Hirdetés

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 19. számában jelent meg, 2018. szeptember 21-én.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még 19. számban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.