Egy jelentés hullámai

Orbán-ellenes tüntetők „Köszönjük, Sargentini” feliratú táblával Budapesten 2018. szeptember 16-án Orbán-ellenes tüntetés Budapesten 2018. szeptember 16-án (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

A Sargentini-jelentés elfogadása után kialakuló hazai vitában felmerült, ki a jobb magyar, ki a jobb hazafi. Az, aki a kormány mögé állt be, vagy talán az, aki a jelentés tartalmával részben vagy egészben egyetért. De elnézve egyes kormánypárti megnyilatkozásokat, úgy tűnik, az igazi hazafi számukra az, aki jobban tud sorosozni. Ezeknek a vitatott értékű embereknek a véleménye most mérvadónak számít, mert a jelenlegi politikai környezet lehetőséget biztosít olyanoknak is, akiknek talán máshol lenne a helyük.

Hirdetés

De ismerve a múltat, ez minden olyan rendszer sajátossága, ahol nem gondolkodó, nem független emberekre van szükség, ahol mellőzik az emberi értelmet. A 2004-es EU-s csatlakozásnak voltak és vannak olyan szabályai, amelyek betartása esetleg jogos frusztrációt okozhat nálunk vagy akár más nemzeteknél is.

De ez akkor is nyilvánvaló volt, amikor a Fidesz is megszavazta az Európai Unió alkotmányának számító lisszaboni szerződést, amely a tagállamok szuverenitását korlátozta, és bővítette az uniós nemzetek feletti hatáskörét. Meg még annak is lehet kellemetlen következménye, okozhat bőven fejfájást, miként tavaly a kormány aláírta a PESCO-t, az Európai Unió védelmét előkészítő állandó strukturált együttműködést – tovább növelve az EU hatáskörét országunkban védelmi területen is.

A Sargentini-jelentés után: itt az ideje cselekedni – Magyar Hang

Ne tűrjük az önkényt. Ne féljünk, de ne is gyűlölködjünk. Csináljuk meg végre azt a jogállamot, amelyet 28 évvel ezelőtt elképzeltünk.

Most viszont a Sargentini-jelentés légkörében úgy tűnik, az EU-t kritizálni nem eretnekség a kormány részéről. Mert úgy látszik, a magyar kabinet harcban áll az EU-val, és leleményes, olcsó demagógiával nemcsak kisajátítja, meg is rontja a hazafiság érzését. Azt a hazafiságot, amely komoly, sorsdöntő, még előttünk álló viharos eseményekre van tartogatva. Nem pedig arra, hogy e mögé elbújva a politikai elit gazdagodását, luxuséletét meghosszabbítsa. Ma tehát ahelyett, hogy a jólétről, egyenlőtlenségről és társadalmi igazságosságról, a demokrácia erényeiről vagy okos külpolitikai egyensúlyozásról beszélnénk, más hangsúlyok és motívumok vannak jelen a közéletben. A kormány jóvoltából az EU és a demokratikus rendszerek hanyatlásáról, csődjéről van szó, nap mint nap.

Díszletdemokrácia – Magyar Hang

Az orbáni hatalomtechnika fontos eleme, hogy nincs választási vagy kormányprogram, amit számon lehetne kérni.

Tény, Magyarország kicsi ország, és így valószínűleg nem rajtunk fog múlni, vajon a demokratikus rendszerek fennmaradnak-e a világban, vagy sem. Tény az is, nem volt még elég idő arra, hogy a demokratikus kormányforma húsunkká és vérünkké váljon; a vezetők jelleme nagyban befolyásolta az ország sorsát. A demokrácia nehéz kormányforma, és a tökéletességtől messze áll. Viszont az egyik ismert előnye, hogy állandóan ellenőrizni kell és lehet, nehogy a vezetők megszédüljenek a hatalom adta lehetőségektől, vagy torz hajtások kezdjenek növekedni. Ellenben, ha megszűnik a kontroll, a kritika lehetősége, az nem csak önmagunk feladását jelenti, lemondunk a szabad cselekvésről is. Kinyilvánítva ezzel, hogy elvesztettük bátorságunkat, és csak szemléljük az eseményeket.

A publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 21. számában jelent meg, 2018. október 5-én.

Hirdetés

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 21. számban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.