A luxusrepülők és a félhold árnyékában

A luxusrepülők és a félhold árnyékában

Orbán Viktor kiszállt az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőből a ferihegyi repülőtéren 2018. július 25-én (Fotó: Németh Dániel/Átlátszó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki gondolta volna még akár pár nappal ezelőtt is, lesz olyan kormányfő a magyar történelemben, aki azzal fog dicsekedni ország-világ előtt, hogy ő olyat tett, tesz és tenni fog, amire az őt megválasztók, a polgárok nagy része sosem lesz képes. Vagyis magángépekkel repked külföldi futballmeccsekre. Ráadásul kijelentette, ő már 30 évvel ezelőtt is így utazott, és ezen a jövőben sem változtat, úgyhogy nincs itt semmi látnivaló. És akkor most itt álljunk meg egy pillanatra. Ugyanis a miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy ő már 1988-ban is így utazott. Ám akkor kizárólag egy üzletember, egy bizonyos Soros György fedezhette a repülőzéseit… Ha ebből indulunk ki, akkor egyértelmű, a mostani útjait fedező oligarcha – nem mi, hanem Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök állítja ezt – arca egy óriásplakáton lesz látható: Ne hagyjuk, hogy Garancsi nevessen a végén…

De van egy másik tanulsága is ennek a repülősdinek. Amíg Orbán Viktor 17 milliárd forintos magánrepülőgéppel utazgat idegenbe a Mol Vidinek szurkolni, addig az ajándékozó, vagyis az üzletember, focicsapat-tulajdonos Garancsi István cégei sorra nyerik a milliárdos állami közbeszerzéseket. Orbán Viktor éppen Londonba tett szurkolói látogatást oligarchái kíséretében, amikor a Vidi FC a Chelsea ellen lépett pályára. Néhány nappal később kiderült, Garancsi cége, a Market 25,75 milliárdért építheti meg az új Puskás-stadion és a Duna Aréna után a harmadik legdrágább magyar sportberuházást, a multifunkciós sport- és rendezvénycsarnokot Székesfehérváron. A helyi önkormányzat ugyanis éppen a Vidi FC tulajdonosának cégét találta a legjobbnak a meghívásos közbeszerzési eljáráson.

Mi lenne, ha Garancsi István a teljes vagyonát megosztaná Orbán Viktorral? – Magyar Hang

Ha a repülőút ajándék volt, akkor pontosan mi az, ami még ajándékként belefér?

Orbán és oligarcháinak meccsre utazgatásai keserű fricska azoknak a vérbeli szurkolóknak, akik sok mindenről lemondanak, hogy a helyszínen láthassák kedvenceiket a pályán. Nos, ez a pár száz, esetleg ezer ember nem luxusgéppel utazik, nagy részük magánemberként szervezi az útját, és átlagosan 60-80 ezer forintból kihozza a túrát. Persze mindezt az adózott jövedelméből, míg ugye egy másik szurkoló, az ebben minőségében szigorúan közember Orbán Viktor ezt is ajándékba kapja, mégpedig úgy, hogy a jelenleg érvényben lévő adójogszabályok értelmében be sem kell vallania ezt. Ugyanis a szolgáltatás ajándékozása – egy ebédre vagy egy szabadidős programra való meghívás, és ebbe bőven belefér egy focimeccs megtekintése is – illetékmentes, mivel a megajándékozott nem pénzben részesül. Hogy a vagyonnyilatkozatában szerepeltetnie kell-e, azt a parlament mentelmi bizottságának kell rövidesen megállapítania. Ha igen lesz a válasz, akkor bizony visszamenőleg ott kell lennie a harmincéves szokásnak.

Miközben Buda vára felett ismét török zászló lengett, és az ország miniszterelnöke a 150 éves török hódoltság időszakáról már úgy értekezett, hogy a török hódoltság 150 évének vannak romantikus felhangjai, nos, erre már szavak sincsenek. A hódoltság alatt a legújabb kutatások szerint az ország déli megyéiben mintegy 70–90 százalékos arányban pusztult el a településszerkezet, és a lakosság is mérhetetlen és visszafordíthatatlan károkat szenvedett. Ez az orbáni beszéd azoknak százezreknek és millióknak elárulása, akik a bizonyos 150 év alatt az életüket adták a hazájukért, Magyarországért.

Az erdogani recept: illiberalizmus és iszlamizáció – Magyar Hang

Erdogan természetesen éppúgy szimbóluma a nepotizmusnak és a korrupciónak, mint Orbán Viktor – ez legalább olyan erős kötelék köztük, mint az illiberalizmusuk.

Ugyancsak értelmezhetetlen az a kijelentése a miniszterelnöknek, ami a Budai Vigadó avatásán mondott: „Az a magyar, akinek az unokája is magyar…” Amennyiben Orbán Viktor ezt komolyan gondolta, akkor például éppen Puskás Ferenctől vonta meg magyarságát, ami azért furcsa… (Hiszen a az ő nevét viseli Felcsúton a miniszterelnök által alapított labdarúgó-akadémia.) Puskás két unokája – Elisabeth és Reka Damborena – spanyol, sőt a valaha volt egyik legjobb labdarúgó dédunokái – Maite, Ane és Sarah – sem magyar állampolgárok. Puskás Ferenc unokája, Reka Damborena Puskas tavaly Magyarországon járva egy interjúban nagyapjára utalva azt mondta: „én úgy gondolom, hogy nem kellett volna visszaköltöznie Budapestre. Vannak, akik tényleg szeretik, de vannak, akik csak úgy tesznek, mintha szeretnék – azért, amije volt”.

Azt hiszem, ezen a kijelentésén azért sokan elgondolkodhatnának. Például azok, akik minden erkölcsi és jogi alap nélkül kisajátították a legjobb MAGYAR labdarúgó nevét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 22. számában jelent meg, 2018. október 12-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti!
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.