A luxusrepülők és a félhold árnyékában

Orbán Viktor kiszállt az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőből a ferihegyi repülőtéren 2018. július 25-én (Fotó: Németh Dániel/Átlátszó) Orbán Viktor kiszállt az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőből a ferihegyi repülőtéren 2018. július 25-én (Fotó: Németh Dániel/Átlátszó)

Ki gondolta volna még akár pár nappal ezelőtt is, lesz olyan kormányfő a magyar történelemben, aki azzal fog dicsekedni ország-világ előtt, hogy ő olyat tett, tesz és tenni fog, amire az őt megválasztók, a polgárok nagy része sosem lesz képes. Vagyis magángépekkel repked külföldi futballmeccsekre. Ráadásul kijelentette, ő már 30 évvel ezelőtt is így utazott, és ezen a jövőben sem változtat, úgyhogy nincs itt semmi látnivaló. És akkor most itt álljunk meg egy pillanatra. Ugyanis a miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy ő már 1988-ban is így utazott. Ám akkor kizárólag egy üzletember, egy bizonyos Soros György fedezhette a repülőzéseit… Ha ebből indulunk ki, akkor egyértelmű, a mostani útjait fedező oligarcha – nem mi, hanem Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök állítja ezt – arca egy óriásplakáton lesz látható: Ne hagyjuk, hogy Garancsi nevessen a végén…

Hirdetés

De van egy másik tanulsága is ennek a repülősdinek. Amíg Orbán Viktor 17 milliárd forintos magánrepülőgéppel utazgat idegenbe a Mol-Vidinek szurkolni, addig az ajándékozó, vagyis az üzletember, focicsapat-tulajdonos Garancsi István cégei sorra nyerik a milliárdos állami közbeszerzéseket. Orbán Viktor éppen Londonba tett szurkolói látogatást oligarchái kíséretében, amikor a Vidi FC a Chelsea ellen lépett pályára. Néhány nappal később kiderült, Garancsi cége, a Market 25,75 milliárdért építheti meg az új Puskás-stadion és a Duna Aréna után a harmadik legdrágább magyar sportberuházást, a multifunkciós sport- és rendezvénycsarnokot Székesfehérváron. A helyi önkormányzat ugyanis éppen a Vidi FC tulajdonosának cégét találta a legjobbnak a meghívásos közbeszerzési eljáráson.

Mi lenne, ha Garancsi István a teljes vagyonát megosztaná Orbán Viktorral? – Magyar Hang

Ha a repülőút ajándék volt, akkor pontosan mi az, ami még ajándékként belefér?

Orbán és oligarcháinak meccsre utazgatásai keserű fricska azoknak a vérbeli szurkolóknak, akik sok mindenről lemondanak, hogy a helyszínen láthassák kedvenceiket a pályán. Nos, ez a pár száz, esetleg ezer ember nem luxusgéppel utazik, nagy részük magánemberként szervezi az útját, és átlagosan 60-80 ezer forintból kihozza a túrát. Persze mindezt az adózott jövedelméből, míg ugye egy másik szurkoló, az ebben minőségében szigorúan közember Orbán Viktor ezt is ajándékba kapja, mégpedig úgy, hogy a jelenleg érvényben lévő adójogszabályok értelmében be sem kell vallania ezt. Ugyanis a szolgáltatás ajándékozása – egy ebédre vagy egy szabadidős programra való meghívás, és ebbe bőven belefér egy focimeccs megtekintése is – illetékmentes, mivel a megajándékozott nem pénzben részesül. Hogy a vagyonnyilatkozatában szerepeltetnie kell-e, azt a parlament mentelmi bizottságának kell rövidesen megállapítania. Ha igen lesz a válasz, akkor bizony visszamenőleg ott kell lennie a harmincéves szokásnak.

Miközben Buda vára felett ismét török zászló lengett, és az ország miniszterelnöke a 150 éves török hódoltság időszakáról már úgy értekezett, hogy a török hódoltság 150 évének vannak romantikus felhangjai, nos, erre már szavak sincsenek. A hódoltság alatt a legújabb kutatások szerint az ország déli megyéiben mintegy 70–90 százalékos arányban pusztult el a településszerkezet, és a lakosság is mérhetetlen és visszafordíthatatlan károkat szenvedett. Ez az orbáni beszéd azoknak százezreknek és millióknak elárulása, akik a bizonyos 150 év alatt az életüket adták a hazájukért, Magyarországért.

Az erdogani recept: illiberalizmus és iszlamizáció – Magyar Hang

Erdogan természetesen éppúgy szimbóluma a nepotizmusnak és a korrupciónak, mint Orbán Viktor – ez legalább olyan erős kötelék köztük, mint az illiberalizmusuk.

Ugyancsak értelmezhetetlen az a kijelentése a miniszterelnöknek, ami a Budai Vigadó avatásán mondott: „Az a magyar, akinek az unokája is magyar…” Amennyiben Orbán Viktor ezt komolyan gondolta, akkor például éppen Puskás Ferenctől vonta meg magyarságát, ami azért furcsa… (Hiszen a az ő nevét viseli Felcsúton a miniszterelnök által alapított labdarúgó-akadémia.) Puskás két unokája – Elisabeth és Reka Damborena – spanyol, sőt a valaha volt egyik legjobb labdarúgó dédunokái – Maite, Ane és Sarah – sem magyar állampolgárok. Puskás Ferenc unokája, Reka Damborena Puskas tavaly Magyarországon járva egy interjúban nagyapjára utalva azt mondta: „én úgy gondolom, hogy nem kellett volna visszaköltöznie Budapestre. Vannak, akik tényleg szeretik, de vannak, akik csak úgy tesznek, mintha szeretnék – azért, amije volt”.

Azt hiszem, ezen a kijelentésén azért sokan elgondolkodhatnának. Például azok, akik minden erkölcsi és jogi alap nélkül kisajátították a legjobb MAGYAR labdarúgó nevét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 22. számában jelent meg, 2018. október 12-én.

Hirdetés

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti!

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.