Kávé és croissant

Croissant és kávé (Fotó: Gazda Albert) Croissant és kávé (Fotó: Gazda Albert)

Volt egy film, a Kávé és cigaretta, Jim Jarmusch csinálta, aki hatalmas nagy kedvencem, és nem is csak régi nagy, hiszen a Halhatatlan szeretőket, amely alig néhány éves, pontosan ugyanúgy szeretem, mint a Florida, a paradicsomot, amely 1984-es évjáratú… elképesztő, hogy szalad az idő. Megesik, hogy egyik-másik kombináció felett el is jár. Azt nem hiszem, hogy a Kávé és cigaretta mint mű különösebben megkopott volna – klassz kis dumák voltak benne, ahogy mondani szokás –, a kávé és a cigaretta elválaszthatatlansága ellenben szerintem úgyszólván megszűnt.

Hirdetés

Anakronisztikumnak érzem egy platformon emlegetni őket. Ezzel nem azt akarom állítani, hogy a füstös múlt ködébe vesző óemberek mindazok, akik szívesen rágyújtanak ma is a reggeli – vagy teszem azt, az ebéd utáni – kávéjuk mellé, csak valahogy elmúlt a romantikája az ilyesminek. Mást ne mondjak, mutasson a kedves olvasó egy éttermet, kocsmát, kávézót, cukrászdát, ahol ezt meg lehetne még tenni. Jószerével a saját otthonában is csak az elszántabbja cselekszik effélét, maradnak a teraszok nyáron, meg az erkély, ha van, és ha toleránsak az eggyel-kettővel feljebb lakó szomszédok. Már megint a kertes házasok jártak jól.

Hajrá, lilák! – Magyar Hang

A magyar emberek jókora hibája, hogy nem – vagy nem nagyon – esznek céklát. Pedig…

Amin meghökkentem utánanézés közben: a szóban forgó Jarmusch-film nem is a korai kilencvenes években, hanem csak később, 2003-ban bukkant fel a mozivásznakon.

Azaz másfél évtized sem kellett hozzá, hogy a kávénak totálisan új partnere legyen tőrőlmetszetten. Jó, együtt voltak ők azelőtt is bizonyos berkekben, és az sem kizárt, hogy némileg a saját egyedfejlődésemet vetítem ki a komplett univerzumra – nem titkolom: a kétezres évek elején szoktam le a dohányzásról –, de az a helyzet, hogy nem tudok elképzelni kézenfekvőbb és harmonikusabb párosítást. Két külön-külön is tökéletes valami, amelyek együtt menetelve még tökéletesebbek. Leginkább reggelire. Esetleg uzsonnára. Kávé és croissant.

Itt nyilván indokolt megjegyeznem, hogy korántsem hibátlan minden kávé – ajjaj, annyira nem, hogy kiáradna a Duna, ha egyszerre öntenénk bele a sok pocsékságot, amelyet csészéinkbe főznek ebben az országban –, és a croissant-ok közt is akadnak torzszülöttek. Nincs más, aminek többet ártana a vajnak hazudott margarin. Plusz a legvajasabbak legjava is hajlamos a hanyatlásra. A kenyér is akkor kenyér a maga teljességében-valóságosságában, ha friss – bár az igazi kenyér másnap is kenyér –, ám a croissant esetében ez hatványozottan érvényes.

A siller költészete – Magyar Hang

1996 februárjában egy barátom hozott Villányból különböző borokat, köztük sillert, és rádöbbenéssel állapítottam meg, hogy hűha: ez pompás.

Amikor azonban minden stimmel, friss a croissant, finom a kávé, akkor beköszönt a boldogság. Egyéb sem kell. Esetleg egy kis vaj. Lekvár csak a telhetetleneknek. Egy-egy csipetnyit a croissant-ra kenünk, harapunk, kortyolunk. Békésen, komótosan. Van úgy, hogy nem kell sietni sehova. Ott vagyunk a világ közepén, benne a harmóniában. Mindenestül. Az ilyen reggeleknek és reggeliknek – netán délutánoknak és uzsonnáknak – nem lenne szabad véget érniük sosem.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 21. számában jelent meg, 2018. október 5-én.

Hirdetés

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 21. számban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.