HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Kávé és crois...

Kávé és croissant

HIRDETÉS

Volt egy film, a Kávé és cigaretta, Jim Jarmusch csinálta, aki hatalmas nagy kedvencem, és nem is csak régi nagy, hiszen a Halhatatlan szeretőket, amely alig néhány éves, pontosan ugyanúgy szeretem, mint a Florida, a paradicsomot, amely 1984-es évjáratú… elképesztő, hogy szalad az idő. Megesik, hogy egyik-másik kombináció felett el is jár. Azt nem hiszem, hogy a Kávé és cigaretta mint mű különösebben megkopott volna – klassz kis dumák voltak benne, ahogy mondani szokás –, a kávé és a cigaretta elválaszthatatlansága ellenben szerintem úgyszólván megszűnt.

HIRDETÉS

Anakronisztikumnak érzem egy platformon emlegetni őket. Ezzel nem azt akarom állítani, hogy a füstös múlt ködébe vesző óemberek mindazok, akik szívesen rágyújtanak ma is a reggeli – vagy teszem azt, az ebéd utáni – kávéjuk mellé, csak valahogy elmúlt a romantikája az ilyesminek. Mást ne mondjak, mutasson a kedves olvasó egy éttermet, kocsmát, kávézót, cukrászdát, ahol ezt meg lehetne még tenni. Jószerével a saját otthonában is csak az elszántabbja cselekszik effélét, maradnak a teraszok nyáron, meg az erkély, ha van, és ha toleránsak az eggyel-kettővel feljebb lakó szomszédok. Már megint a kertes házasok jártak jól.

Hajrá, lilák! – Magyar Hang

A magyar emberek jókora hibája, hogy nem – vagy nem nagyon – esznek céklát. Pedig…

Amin meghökkentem utánanézés közben: a szóban forgó Jarmusch-film nem is a korai kilencvenes években, hanem csak később, 2003-ban bukkant fel a mozivásznakon.

HIRDETÉS

Azaz másfél évtized sem kellett hozzá, hogy a kávénak totálisan új partnere legyen tőrőlmetszetten. Jó, együtt voltak ők azelőtt is bizonyos berkekben, és az sem kizárt, hogy némileg a saját egyedfejlődésemet vetítem ki a komplett univerzumra – nem titkolom: a kétezres évek elején szoktam le a dohányzásról –, de az a helyzet, hogy nem tudok elképzelni kézenfekvőbb és harmonikusabb párosítást. Két külön-külön is tökéletes valami, amelyek együtt menetelve még tökéletesebbek. Leginkább reggelire. Esetleg uzsonnára. Kávé és croissant.

HIRDETÉS

Itt nyilván indokolt megjegyeznem, hogy korántsem hibátlan minden kávé – ajjaj, annyira nem, hogy kiáradna a Duna, ha egyszerre öntenénk bele a sok pocsékságot, amelyet csészéinkbe főznek ebben az országban –, és a croissant-ok közt is akadnak torzszülöttek. Nincs más, aminek többet ártana a vajnak hazudott margarin. Plusz a legvajasabbak legjava is hajlamos a hanyatlásra. A kenyér is akkor kenyér a maga teljességében-valóságosságában, ha friss – bár az igazi kenyér másnap is kenyér –, ám a croissant esetében ez hatványozottan érvényes.

A siller költészete – Magyar Hang

1996 februárjában egy barátom hozott Villányból különböző borokat, köztük sillert, és rádöbbenéssel állapítottam meg, hogy hűha: ez pompás.

Amikor azonban minden stimmel, friss a croissant, finom a kávé, akkor beköszönt a boldogság. Egyéb sem kell. Esetleg egy kis vaj. Lekvár csak a telhetetleneknek. Egy-egy csipetnyit a croissant-ra kenünk, harapunk, kortyolunk. Békésen, komótosan. Van úgy, hogy nem kell sietni sehova. Ott vagyunk a világ közepén, benne a harmóniában. Mindenestül. Az ilyen reggeleknek és reggeliknek – netán délutánoknak és uzsonnáknak – nem lenne szabad véget érniük sosem.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 21. számában jelent meg, 2018. október 5-én.

Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 21. számban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,103lájkolóTetszik
2,842követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ingyen kap irodát a Türk Tanács budapesti irodája, de még az alkalmazottakat is mi fizetjük

A magyar adófizetők „önkéntes hozzájárulásként" mindent költséget állnak, a szervezet külföldi munkatársai diplomáciai védettséget kapnak.

Gazdaság rovat