Nagyon nagy testvér – Nem Kína és nem 2020

Részlet az ausztrál ABC News kisfilmjéből (Fotó: ABC News) Részlet az ausztrál ABC News kisfilmjéből (Fotó: ABC News)

Nyugtalanul aludt. Jobbra-balra vetődött, mint gyerekkorában, amikor a váratlanul késő estébe nyúló vendégségben hirtelen megágyaztak neki, s a felnőttek odaátról átszüremkedő zsongásában sehogy sem találta a helyét.

Hirdetés

Egész éjszaka arra az üveg sörre gondolt, hogy hülyeség volt beugrani érte a kisboltba hazafelé menet. Előveszi a Társadalmi Kreditszám (TK) mutatóját, remegő ujjal frissít rá az adatbázisra, és igen, pont az van, amitől tartott, túl sok ponttal esett vissza. Ami azt jelenti, ma már csak a sima járatokon urazhat, az E jelűekre nem engedi fel az elektronikus jegy- és bérletrendszer.

Fenébe, pedig olyan jól kiszámolta előre, hogy ha a haverjaival beül iszogatni, és két pálinkát, hozzá három korsó 6 százalékos barna sört gurít le, és még egy cigarettát is megenged magának, akkor az előző héten a közmédia híradójának naponta többszöri megnézésével összegyűjtött pluszpontjaival épp bent marad a mostani kategóriájában. De kicsit berúgott, és enyhe részegségében megkívánta azt a bizonyos még egy sört. Súlyos hiba volt.

Mindenkit megfigyelnek? Itt a Flaszter 7. adása – Magyar Hang

Csütörtök este újra jelentkezett a FLASZTER a Magyar Hang Facebook-oldalán! Dévényi István e heti vendégei: Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója és Pető Péter, a 24.hu főszerkesztő-helyettese. Dévényi István vendégei: Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója és Pető Péter, a 24.hu főszerkesztő-helyettese.

Holott már eddig sem állt túl jól a kreditekkel. Néhány évvel korábban közösségi finanszírozással indított videóblogot, amit akkor is tovább üzemeltetett, amikor támogatói a kreditrendszer bevezetésekor egyik napról a másikra eltűntek. Ráadásul a még talpon maradt néhány, kormánytól független újság egyikébe is ír, ami alapból mínusz 50 ezer pontot jelent a kormánypárti kollégáihoz képest – erre amúgy minden áldott reggel ugyanazzal a piros felkiáltójeles üzenettel figyelmezteti a karjára csatolt, LED-kijelzős TK-mérő. S hogy még rosszabb legyen a helyzet, tévét alig néz, szinte csak olyankor, amikor – mint az előző napi buli előtt is – pluszkreditekre van szüksége.

Sebtében összecsap egy kalkulációt: ha egy évre megrendeli a Figyelőt és a Magyar Időket is, és a hónapból hátralévő három hétben már nem fogyaszt alkoholt és nem is gyújt rá, akkor tudna visszajönni a társadalmi kreditrendszerben egy szintet. Lemondóan legyint, ennyit nem ér meg.

Néhány órával később viszont már átértékeli a döntését. Van egy rossz foga, évek óta küzd vele, de mivel betegesen fél az orvosoktól, egyre csak halogatta a beavatkozást. Reggelire müzlit evett, mert bár nem igazán szereti, de nemrég beszerzett háromtucatnyit, amikor az intercity vonatjegyhez szükséges pluszkrediteket egyszeri, nagy mennyiségű egészségesétel-vásárlással biztosította. Mert ez is baj vele, hogy imádja a fűszeres, zsíros húsokat, három-négy naponta vesz ilyesmit, amiért az érrendszeri betegségek kockázati tényezője okán pontlevonás jár. Szóval müzlit majszolt, és úgy harapott rá egy mogyoróra, hogy meg sem állt a fogászati ügyeletig, ahol viszont azonnal várólistára tették, amint az asszisztens beütötte számítógépébe az adatait. Még mutatta is neki, hogy az ő szintjén két hetet kell várni a foghúzásra.

She’s a model citizen, but she can’t hide in China’s ‘social credit’ system

Updated September 19, 2018 10:13:17 China is building a digital dictatorship to exert control over its 1.4 billion citizens. For some, “social credit” will bring privileges – for others, punishment. Dandan Fan is very much the modern Chinese woman. A marketing professional, she’s diligent and prosperous – in many ways she’s a model Chinese citizen.

Ekkora már könnyek csorognak a bal szeméből a fájdalomtól, gyorsan ingyenes wifi-helyet keres – ami nem is olyan egyszerű, mivel aktuális társadalmi kategóriájában a McDonald’s-éra sem tud felcsatlakozni. A telefonján rendeli meg a két kormánypárti lapot, sőt, mivel biztosra akar menni, a tévécsomagjából kiveszi az RTL Klubot, a helyére pedig behúz párat az Andy Vajna-féle tematikus csatornákból. Negyedóra múlva jön az értesítés, hogy visszakapja korábbi besorolását, de csak 24 óra múlva.

Lefelé mindig gyorsabb, morogja félhangosan, gondosan ügyelve rá, nehogy a térfigyelő kamerák leolvassák a szavakat a szájáról.

A délután nyugalmas. Ma nem ment be a szerkesztőségbe, nem akart kockáztatni, mert legutóbb is összefutott valakivel a bejáratnál, aki lendületből elmesélt neki egy orbános viccet, ő meg felröhögött az amúgy elég bugyuta poénon, s ez mindkettejüknek 100 pontjába került. Helyette órákig sétálgat a simogató késő őszi napfényben végig a Dunakorzón oda-vissza. Annyira jól érzi magát, hogy észre sem veszi, több mint tízezer lépést tett meg, amit a rendszer 250 ponttal jutalmaz

Hazafelé ismét beugrik a sarki üzletbe, egy röpke, boldog pillanatra eljátszik a gondolattal, hogy nem tervezett sétapontjait kólára cseréli, ám mivel még a zéró is enyhén mínuszos, csak ásványvizet és szotyit vesz, ami az egyetlen, 50 pontos csipszadóval nem sújtott rágcsálnivaló.

Lécci-lécci, csak a Fidesz! – Magyar Hang

A csend, rend, fegyelem idilli állapota csak addig kellemes, amíg az ember nem ütközik a Párttal (NER-rel). És itt jövünk, pardon, jönnénk mi, újságírók.

Ha már így alakult a nap, leül tévézni. Megszokásból az RTL-re kapcsol, de már nincs, a helyén a TV2 jön be. Egy darabig bámulja a már egy évtizede a migráció csapdájába esett, haldokló Európáról, az ugyanezen végstádiumos Európa ellen vívott szabadságharcról meg a brüsszeli önkényről szóló híreket, ha még Soros is élne, gondolja, aztán inkább bekapcsolja a laptopját. A Facebookra megy fel, mint mindenki, hiszen az utolsó alaptörvény-módosítás óta minden gépen a Nemzeti Internet Hatóság által felügyelt Facebook-verzió a kezdőlap. Ismeretlen ismerőse megosztott egy külföldi alkalmazást, amely a jelen állapotokból kiindulva összerakja a jövőt. Kipróbálja két gyerekkel, az egyik autógyári szerelő lesz, a másik bolti eladó, ez a maximum, amit apjuk rossz közösségi besorolása miatt elérhetnek, neki pedig nem jár majd nyugdíj, és 70 évesen már a közgyógyellátási minimumra sem lesz jogosult.

A műsorváltozás joga – Magyar Hang

Műpártolói körökben Picasso kék korszaka is elég híres volt, viszont hozzátennénk, ő legalább üres vásznat kent össze kékkel.

Hirdetés

„Ezt akartuk?” – üzenettel posztolja ő is az oldalt, alig nyomja az entert, már rezeg a készülék mutatva a 750 pontos levonást és egy üzenetet, hogy a cég, amelytől új telefonját rendelte, így már nem tudja biztosítani az ingyenes házhoz szállítást. Magára ölti a kabátját, és lemegy a boltba néhány sörért.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 22. számában jelent meg, 2018. október 12-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti!

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.