HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Kell-e nekünk...

Kell-e nekünk új ideológia? Válasz Vona Gábornak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Tette fel a kérdést Vona Gábor e lap 26. számában. Akik hallhatták korábbi előadásait, ami a politikai táborokat, izmusokat illeti – beleértve a dadát is –, azok előtt ismertek nézetei. Ami a következtetését illeti, hogy Orbán Viktor csak egy következmény lenne mindezeknek, nem osztom. Orbán Viktor nemcsak következmény, hanem a kialakult társadalmi helyzet meghatározó katalizátora, azzal a különbséggel, hogy eközben maga is változott.

Egyetértek a szerző azon megállapításával, hogy a társadalmi problémák megoldása, nem a másik oldalon lévők „beleinek kiontása, életének tönkretétele”. Ellenben – a rendszerváltás esetében – a „tábla megtisztítása” elkerülhetetlen. Az pedig együtt jár a rossz feltárásával, és arányos büntetésével, mert a jóvátétel hozzátartozik a társadalmi békéhez. Nem hiszem, hogy ez a bosszúspirálhoz tartozna.

Kell-e nekünk új ideológia? A második reformkorra nem várni kell, hanem tenni érte

Egyetértek abban is, hogy nem egy új izmus, ideológia kell, hanem új szemlélet. Az egymást váltó izmusok, új szemléleteket is jelentettek, és nem egyik napról a másikra lett a reneszánszból barokk, és így tovább, még a képzőművészetben sem. A Kommunista kiáltvány 1848-ban jelent meg, mint a kommunizmus hirdetője. A párizsi kommünt, a porosz francia háború következményét, 1871 márciusában kiáltották ki, s tartott két hónapig. Magyarországnak jelen állapotában meddig kellene várnia egy új szemlélet megszületésére, elterjedésére? Nem idealizmus ebben hinni? Bár én inkább idealista vagyok, mint materialista.

Nem vitatom, nagy szükség lenne a szemléletváltoztatásra, de szerintem nem elég a „mikrokozmoszban”. Sok mikrokozmosznak kellene találkozni, s eggyé válni úgy, hogy közben az egyed szuverén marad.

A magyar rosszkedv és néhány ellenszere

A második reformkor lenne a megoldás, „amire nem várni kell, hanem tenni érte” – írja a szerző. Ezzel is egyet lehet érteni. De megjegyezendő, az első reformkor 1825–1848 között 23 évig tartott, míg a polgári átalakulás feltételeit megteremtették jeles személyek, mint Széchenyi, Kossuth, Wesselényi, Deák, és még sorolhatnám. Találni hozzájuk hasonlókat manapság? Márpedig hiteles reformerek nélkül, akikre felnéz a nemzet többsége, és megfogadja szavukat, nehezen fog menni, az új reformkor megteremtése.

Akkor hát törődjünk bele a Candide-ból idézve Pangloss mester szavait, hogy ez a világ a lehetséges világok legjobbika? Nem gondolom. Dolgozni kell a jobbulásért, megegyezést találni, és alkalmas, hiteles képviselőket; mindezért tenni kell. Akár úgy is, ahogy azt a szerző állította: „Bontsd le a falat, amit magad köré állítottál vagy állítottak, a téglából pedig építs hidat!”

A nevek rendbetétele – Szemelvények egy politikai zsebszótárból

A publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 28. számában jelent meg, 2018. november 23-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,993lájkolóTetszik
3,811követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Katasztrofális a második negyedéves GDP-adat: 13,5 százalékos zuhanás egy év alatt

A 10,7 százalékos elemzői várakozásokat jelentősen alulmúlta a magyar gazdaság teljesítménye április és június között.