HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Fogyasszák fe...

Fogyasszák felelősséggel!

HIRDETÉS

Magyar ember liszttel főz, meghaladhatatlannak tűnő alapvetés ez napjainkban. Vannak pillanatok, amikor úgy felbosszantom magamat az idevágó túlkapásokból kifolyólag, mint a pinty. Olyankor szinte szívesen lennék az új Schobert Ferenc Norbert (anyja neve: Horváth Judit), aki száz csatákon át legyőzi a szénhidrát. Szó sincs róla, nem állítom, hogy a liszt – azon belül a búzafinomliszt – ab ovo ádáz ellensége lenne nemzetünknek. Egyfelől magam is habarok-rántok, amikor éppen úgy adódik, nagymamám és anyám után szabadon, megbecsülve-továbbörökítve hagyományaimat. Másfelől cinikusan tekintek a minden valamit valami mással helyettesíteni-pótolni óhajtó, az ép ész talajáról totálisan elrugaszkodó divatreformerekre. Csak hát tudni vélem közben, hogy a lényeg az egyensúly. Ami nem biztos, hogy pont ott van, ahol szerintem lennie kell, de keresem szeretettel.

HIRDETÉS

A gond az, hogy sokan közülünk képtelenek a mértékletességre. Negatív bónusz: e sokak közül sokan szakácsként tevékenykednek a közétkeztetésben.

Hajrá, lilák! | Magyar Hang

A magyar emberek jókora hibája, hogy nem – vagy nem nagyon – esznek céklát. Pedig…

Néhány évvel ezelőtt, még cinkes megmondó koromban foganatosítottam egyszer egy roppant indokolt kirohanást. Azt írtam: a keményen dolgozó magyar kisemberek és a hétköznapi magyar konyha első számú és legyőzhetetlen rákfenéje a köret. A burgonyapürétől a rizibiziig. Továbbra sem vélekedhetem másként – a háziasnak hazudott ízek és a hatalmas adagok hazájában komótosan viselkednek a forradalmak és az evolúciók –, ám egyre hajlamosabb vagyok azt hinni, hogy az eltúlzott liszthasználat minimum annyira káros az egészségünkre. Elsősorban szellemileg és mentálisan.

A legpenetránsabb megtestesülése e rettentő jelenségcsoportnak a főzelék. Ami egyébként pompás dolog lenne. Az is – amennyiben magunk készítjük, és odafigyelünk rá, hogy hogyan csináljuk. Elvégre nincs zöldség, a sárgarépától a krumplin, a karalábén, a káposztán, a lencsén át egészen a babig (zárójeles érdekesség: a bableves lehet paszulyleves, a babfőzelék nem lehet paszulyfőzelék), aminek ne lenne lelke. A spenótot se felejtsük el, nehogy megsértődjön. De mi történik ezekkel a szerencsétlen alapanyagokkal a menzákon? Az, hogy főzelékké transzformálásukkor agyba-főbe lisztezik őket, annyira, hogy ki sem látszanak alóla. A még szerencsétlenebbekre a cukortartót is ráborítják. A dózis már-már halálos.

HIRDETÉS

Azon morfondíroztam egy helyen a minap, ahova soha többet nem teszem be a lábam – éljen az ellenállás! –, hogy vajon mi ennek az oka. Miért a csiriz az úr? Jobban megéri? Olcsóbb a liszt, mint a zöldség? Könnyebb olyat készíteni, aminek nincs íze, mint olyat, aminek van?

Gyühückölés | Magyar Hang

Azt hiszem, a mi generációnk az első, amely két kézzel tolt el magától sok mindent, amit a szüleitől tanulhatott volna.

Vagy mégis ezt szeretik a magyar emberek? Dagadjon bele a hasba a táplálék vastagon, mindegy, mi van az emésztőrendszerünkben, csak ne legyünk estig éhesek?

Ezt nem akaródzik elhinnem. Képtelenség, hogy ennyire nem becsüljük meg sem magunkat, sem a hétköznapokat. Holott milyen fontos lenne. Ön- és hétköznapbecsülés nélkül semmi sincs. Úgyhogy lenne egy szelíd tanácsom, ha megengedik: fogyasszák felelősséggel!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án. 

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,709lájkolóTetszik
2,810követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Nincs két Fidesz – Magyar Hang-ajánló

Tarlós István-, Péterffy Attila- és Kaláka-interjú, riport az ország egyik legszegényebb településéről. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 65. – Hogy lett a Nélküledből antiszemita uszítás?

Dévényi István vendégei: Ónody-Molnár Dóra, a 168 Óra munkatársa és Lakner Dávid, a Magyar Hang újságírója.