A kormány karácsonyi ajándékai

A kormány karácsonyi ajándékai

A miniszterlnök 2017. május 6-án meglátogatta a hatlakosú Nagygécen Bözsi nénit (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogy is volt a történet Bözsi nénivel és a „Helló, röfi”-vel? Tavaly májusban Orbán Viktor miniszterelnök „spontán” meglátogatott egy hatlelkes településen lakó, 80 éves falusi asszonyt, akinek a nyugdíjemelésről szóló kérdésre a kormányfő azt válaszolta, hogy: „Év végén, ha úgy vannak a számok, akkor emelek megint.” Egyes szám első személyben. Ezután Orbán Viktor afelől érdeklődött, hogy Bözsi néni az előző karácsonykor megkapta-e a tízezer forintos ajándékot.

Idén karácsonykor nem kapnak Erzsébet utalványt a nyugdíjasok, talán majd húsvétkor, az európai parlamenti választások előtt. Bár az infláció már most 3,1–3,4 százalék, az emelés viszont csak 2,7 százalék lesz, így minden nyugdíjas abban a szerencsében részesül, hogy ők hitelezhetnek a kormánynak, százezer forintos nyugdíjra számolva havi 400–700 forintot. Eközben bőkezű adomány jutott az államtitkároknak, 30 százalékos, vagyis több százezer forintos fizetésemelés járt a nemzetért végzett áldozatos munkájukért.

Trükkösen emelte harminc százalékkal az államtitkárok fizetését a kormány | Magyar Hang

A 2016-os törvény szerint a polgármesterek bérét is emelni kellett volna velük együtt, ezért választották a furmányos jogászkodást, hogy a településvezetők kimaradjanak.

A kormány gáláns ajándékokat is osztogatott, Semjén Zsolt, a nemzet fővadásza, a potom 50 milliárd forintos költségvetésű, 2021-es vadászati világkiállítást kapta jutalmul, amiből már 7 milliárdot el is költöttek az előkészületekre. Az atlétikából hasznot húzó beruházók a 2023-as világbajnokság szervezését, a stadionépítést kapták ajándékba, és 21 milliárd forintot már is költöttek a becsült 150 milliárdból, nem csoda, hogy ebből jut is, marad is.

Ugyancsak gavalléros a Balaton-partot kisajátítani kívánó oligarchák ajándéka, hiszen Balaton-törvény már nincs, beolvasztották a területrendezésről szóló új törvénybe, amely fellazítja a korábbi szigorú tilalmakat, így minden eddiginél nagyobb mértékben lesz beépíthető a tó partja. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került balatonszemesi kemping helyén így akár szállodát vagy luxusapartmanokat is építhetnek. A földtörvény módosításával a földmutyiban érdekelteknek kedveztek, ezentúl a kormányhoz közel álló Agrárkamara helyi szervezetei mondhatják meg, ki, hol és mennyiért vehet vagy adhat el termőföldet.

Orbán Viktor

Nemzeti Konzultáció Bözsi nénivel // National Consultation with "Bözsi néni"

Egészen másfajta „ajándékokat” is osztogatott a kormány. A munkavállalók a kafetériarendszer jelentős lefaragása után évi 100–150 óra elrendelhető túlórát kaptak. Az ellenzők által csak rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály még a kifizetés határidejét is három évre tolta ki. Több ezer közszolga is kapott „karácsonyi ajándékot”, elbocsátották őket. A természet- és környezetvédelem államigazgatási területén dolgozók közül nagyjából minden második szakember került lapátra.

Csak nem újabb földekre, vadászházakra, erdőre van szükség a NER-lovagok számára? | Magyar Hang

Vajon milyen cél lappang a környezet és a természetvédelem ilyen irányú gyengítése, lerontása mögött?

A sorból az oktatás, a kultúra és a tudomány sem maradt ki. A CEU tanárainak, dolgozóinak és diákjainak bécsi „útlevelet” adtak, a Corvinus egyetem szervezeti átalakulást, a Magyar Tudományos Akadémia a költségvetésének csökkentése mellett plusz ajándékként kutatóhálózata szétdarabolásának tervét kapta. De a többi egyetem sem örülhet a fejükre ültetett kancellároknak, az oktatási anyagba történő, felülről jövő beavatkozásnak. A kisebb színházak, színjátszókörök számára az elmúlt években a fennmaradás lehetőségét jelentette a társasági adókból történő kultúratámogatás, ennek megszűnése miatt rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek.

Vannak olyanok is, akiktől csak elvettek, így a hajléktalanoktól a közterületeken éjszakázás lehetőségét, több esetben még a pokrócukat és a matracukat is elkobozták. Nem kaptak kárpótlást a még mindig devizahitelben vergődők, a járandóságuk egy részét elvesztő rokkantak, a lakásra gyűjtő kispénzű emberektől pedig elvették a lakástakarékhoz járó állami támogatás lehetőségét. A közigazgatási különbíróságok felállításával pedig borítékolható, hogy mi, állampolgárok az állam bármelyik szervezetével szemben nem nyerhetünk pert.

Kiszolgáltatott szerepbe kerülnek a színházak a tao megszüntetésével | Magyar Hang

A támogatás eltörlése sok magán- és független intézmény létét veszélyezteti, de hatását még a legnagyobb kőszínházak is megérzik majd.

Gondolt a Fidesz és KDNP-s csatlósa az ellenzéki politikusokra és a kormány politikáját ellenzőkre is. A tiltakozni kívánók jutalma a szigorított gyülekezési törvény, a napok óta tüntető tömegnek pedig könnygáz jutott. A törvények elfogadása ellen tiltakozó ellenzéki országgyűlési képviselők pénzbüntetést kaptak Kövér Lászlótól.

A kormány saját magának is átnyújtott egy karácsonyi csomagot, 476 újság, rádió-, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát az új kormányközeli médiaholdingnak, úgymond közérdekből. Ellenzéki képviselők a tüntetők ötpontos petícióját szerették volna beolvastatni a közmédia hírműsorában, de ezt is megakadályozta az MTVA. Emlékszünk még arra, mit mondott Orbán Viktor miniszterelnök a Sargentini-jelentés Európa Parlamenti vitájában? „Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”. Hát vetemedtek.

A kormányzati gömböc mindent felfal | Magyar Hang

Az olvasók többsége a „nagy magyar valóságot” bemutató riportokat várja, a NER ezt fojtaná meg.

Az Európai Unió második legszegényebb országában, ilyen a kormány, a Fidesz és Orbán Viktor karácsonyi ajándéka. Kinek-kinek érdemei szerint. Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!

A publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 32. számában jelent meg, 2018. december 21-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még az ünnepi számban? Itt megnézheti!