HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika EP-választásr...

EP-választásra gyúrt családvédelmi akcióterv

HIRDETÉS

Semjén Zsolt, a miniszterelnök helyettese – szabadidejében svédországi háziállatokra lövöldöző Stüszi vadász – úgy gondolja, hogy betegek, akik máshogy gondolkodnak a családok megsegítéséről, mint a kormány. Szerinte a családvédelmi akciótervükkel egyet nem értők aberráltak, vagy egyszerűen csak hülyék. A családvédelmi tervet bejelentése óta méltatták, egekbe dicsérték, a sárga földig lehordták, ízekre szedték, pocskondiázták, ki-ki vérmérséklete vagy politikai pártszimpátiája szerint.

HIRDETÉS

Hiába esett neki elemzők hada a program értelmezésének, hiába árasztották el kérdésözönnel az illetékes szaktárcát, még ma sem lehet pontosan tudni minden egyes tételről, pontosan kik és milyen feltételek mellett lesznek jogosultak a kedvezményekre – és arról sem esett túl sok szó, hogy ennek milyen költségvetési vonzata lesz a büdzsében.

Természetesen üdvözlendő minden olyan terv, amely a gyermekeket nevelő családok életét teszi könnyebbé. De csak akkor, ha az adófizetők pénzéből a támogatás összegének elosztásában felfedezhető a társadalmi igazságosság, ha a juttatások mértékének meghatározásakor a döntéshozók igyekeznek minden gyereknek azonos összegű támogatást adni, de még inkább elfogadhatóbb alapelv az, ha a rászorultabb családok gyermekei arányosan több támogatáshoz jutnak.

Orbán: Akinek nem tetszik a családvédelmi program, ne vegye igénybe | Magyar Hang

A napokban indult „tájékoztató” kampány leleplezi a brüsszeli bürokraták betelepítési terveit – mondta a közrádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában a miniszterelnök.

A családtámogatási rendszerünk nem ezeket az elveket követi, nem igazságos. Nem tekinti a magyar gyerekeket egyenlőnek, amikor adóforintokból – tehát a közösből – támogatja a családjukat, sőt: kifejezetten azoknak a gyermekeknek kedvez, akiknek a szülei már egyébként is jó körülmények között élnek. Magas jövedelműek, vagyonosak, tehetős családi háttérrel megáldottak.

A gyermekek után normatív alapon járó családi pótlék 2010 óta változatlan összegű, nem követi az infláció mértékét. Igencsak hosszú ideje bírálják az egyébként valóban nagy segítséget jelentő családi adókedvezményt, amit teljes mértékben csak az átlagosnál magasabb jövedelműek tudnak kihasználni, a minimálbérért dolgozó több gyermeket nevelő családok nem. A csok kedvezménye megnövelte a lakásárakat, ennek következtében éppen azokon nem segített, akik számára létrehozták.

HIRDETÉS

A kormányfő várbazári évértékelőjén bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv célja az, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon. A legnépszerűbb ezek közül 10 milliós kamatmentes hiteltámogatás, az ebben rejlő lehetőség maximális kihasználásáért plusz három gyereket kell szülniük az anyáknak. Azoknak is, akiknek már vannak gyermekeik. Ha nem sikerül teljesíteni a gyerekszüléseket, akkor kamatossá válik a hitel.

Komcsizás, nácizás, sorosozás után családvédelmi akciótervet hirdetett Orbán Viktor | Magyar Hang

A miniszterelnök évértékelőjében hevesen bírálta az ellenzéket. Szélesítik a csokot, tízmilliós hitelt adnak a frissen házasodó nőknek.

Az, hogy kik léphetnek be a programba, még ma sem teljesen világos, a bejelentés utáni napokban szinte harapófogóval kellett kihúzni az illetékesekből az ellentmondásokat feloldó pontosításokat.

Az már most látszik, hogy nem a legszegényebbek számára találták ki a 2,5 milliós gépkocsivásárláshoz nyújtott támogatást. Ahhoz, hogy egy hétüléses autót megvegyen egy család, a vételár felével rendelkezniük kell. Úgy kellene hiteltörlesztést vállalniuk lakásra, autóra, hogy a gyermekeket egymás után szülő édesanya több évre kimarad a munkából. A megnövekedett létszámú családnak pedig a törlesztőrészletek, a rezsi-, az autófenntartási költségek, a gyermeknevelés kapcsolódó megnövekedett kiadási mellett arra is gondolnia kell, hogy mit fog tenni, ha az apa esetleg elveszíti munkáját, ha nem várt esemény történik, vagy akárcsak hosszabb időre megbetegszik valamelyik szülő.

Jó, hogy a nagymama is elmehet gyedre, de azért ha egy nő gyermekeket hoz a világra, mégiscsak ő szeretné nevelni őket…

Flaszter 25. – Kinek jó a családvédelmi program? | Magyar Hang

Dévényi István vendégei Balavány György, a 24.hu munkatársa és György Zsombor, a Magyar Hang főszerkesztője.

Az is jó, ha négy gyermek felnevelését azzal akarja megköszönni az állam, hogy elengedi az személyi jövedelemadót az anyák számára. De miért csak az anyák számára? A négy gyermeket egyedül nevelő apák teljesítményét miért nem ismeri el ugyanígy a társadalom? A négygyermekeseknek járó pozitív diszkriminációt jobban el lehetne fogadni, ha például a három gyermeket egyedül felnevelő édesanyák is ugyanúgy élhetnének ezzel a lehetőséggel.

Minél jobban belemélyedünk a családvédelmi akcióterv részleteibe, annál többször vetődik fel a kérdés, hogy akkor egyik vagy a másik típusú család, netán az élettársak által nevelt gyermekek miért nem részesülhetnek az állami apanázsban.

HIRDETÉS

Amikor azt tapasztaltam, hogy a közösségi hálón is szenvedélyes vita bontakozott ki a három- és négygyermekes anyák, valamint az egy-két gyermekesek között (nem beszélve a gyermektelen szinglik felháborodott hangú kifakadásairól, amit csak fűszerezett az elvált férfiak álláspontja, illetve a négy gyermeket egyedül nevelő férfiak hátrányos helyzetbe kerülésének felvetése), rá kellett döbbennem: éppen ez lehet ennek a félkész, kidolgozatlan akcióterv bejelentésének a célja.

Babaváró | Magyar Hang

Szépen becsomagolt politikai termék a miniszterelnök bejelentése, amelynek pontos haszna a közjó szempontjából csak alapos vizsgálat és kellő idő után állapítható meg.

Az tudniillik, hogy ráfordulva az EP-választási kampányra, a kínos rabszolgatörvény elfogadása után inkább erről vitatkozzanak az emberek, hogy kinek mi jár, s miért. Hogy feszültség alakuljon ki amiatt, hogy kit miért támogat jobban az állam. Hogy minél kevesebb szó essék a közbeszédben az Eliosról, meg az ehhez hasonló ronda ügyekről.

Ha ugyanis az lenne a cél, hogy biztonságot adjanak a gyermekes családoknak, drasztikusan meg kellett volna emelni a családi pótlékot. Nem lett volna vita, csak elégedettség.

Hazugságok hálója | Magyar Hang

Az Orbán-kabinet továbbra is csak a készpénzesőben és a hitelezésben hisz, holott eszközeik eddig sem voltak eredményesek.

Ha az lenne a valódi cél, hogy minél több gyerek szülessen, akkor az élet szinte minden területén védőhálót kellene húzni a gyermekeket nevelő családok alá. Olyan biztonságot adó, jóléti rendszert kellene létrehozni, amely a fiatal családokat itthon, a hazájukban tartaná, amely visszacsábítaná azokat is, akik már elmenekültek innen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/8. számában jelent meg, 2019. február 22-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/8. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,183lájkolóTetszik
2,688követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

EU-csúcs: egyelőre csúszik a balkáni bővítés

A brüsszeli EU-csúcs első napján döntöttek a tagállamok arról, hogy jóváhagyják a módosított brexit-szerződést. Vita volt a költségvetésről és elítélték Törökországot. A magyar álláspont nem ismert.