HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Magyarország ...

Magyarország varázstalanítása

HIRDETÉS

Három táblázatot lökött elém a héten a sors (Facebook), külön-külön is erősek, együtt viszont nagyon komoly gyomorszájast visznek be, olyan összegörnyesztőset, amiből csak nagy levegőkkel, lassan, óvatosan, milliméterről milliméterre lehet kiegyenesedni, de a vége jó, illetve „jó”, mert jön a megvilágosodás, hogy atyaég, hiszen mi itt össznépileg hülyére vagyunk véve.

HIRDETÉS

Bemelegítésnek a minimálbérverseny érkezett, ahol ott kullogunk a végeken, Bulgáriát, Lettországot és Romániát előzve vagyunk hátulról a negyedikek, s hogy a nagyságrend vagy minimálbérolló is meglegyen: a mi havi bruttó 464 eurónknál a lesajnált görög gazdaság másfélszerest tud, a csúcskategóriát meg hagyjuk is, értelmezhetetlen, a legjobbak 1600 eurót adnak minimum, a legeslegjobb Luxemburg pedig 2000-et.

Míg a rendszer szét nem esik, avagy mennyire polgári a kormány karaktere? | Magyar Hang

Nem gazdasági racionalitási, hanem politikai, hatalommegtartási motívumok mozgatják a döntéshozókat.

És ide volna egy jó kis történetem, hogy amikor publikáltam a számokat puszta tényként, semleges szövegkörnyezetben, egy nagyon lelkes (de tényleg az) kormánypárti ismerősöm odaírta, hogy de jó, hogy ezt így bemutatom, mert ebből is látszik, hogy az Orbán-kormánynak micsoda, a baloldali-liberális kormányok miatti lemaradást kell ledolgoznia – amin elgondolkodtam, hogy nahát, mennyi igazság létezik egymás mellett, amitől én lebiggyedek adott esetben, az a másiknak örömteli hír, félig tele, félig üres, ugyebár, de ez itt most offtopic.

Másodiknak az éves autópálya-matricák árát összevető adatsor bukkant elibém, és még csak nem is azzal a szándékkal, hogy jól felhúzza magát rajta az ember, hanem ilyen nyárra kacsintó, utazást tervező, segítő cikkecskeként, miszerint autós turistaként melyik európai országban milyen költségekre számíthatunk. Mondok pár fájdalmas tételt, abba az utcába be sem kanyarodva, hogy Németországban ingyenes a sztrádázás, tehát Svájcban átszámítva 11 ezer, Ausztriában 28 ezer, Szlovéniában 35 ezer, nálunk pedig 43 ezer forint az éves díj.

Róna Péter: Az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények | Magyar Hang

„Jellegzetes populista megoldásról beszélhetünk, amikor a kevésbé képzettektől elvont jelentős összegekről jól kidolgozott retorikával terelik el a figyelmet.”

Végül a „Mennyibe kerül a bankolás a nettó jövedelemhez képest?” című kegyelemdöfés, amely azt mutatta be, hogy egy-egy országban mennyit nyesnek le a pénzünkből a bankok számlavezetési, készpénzfelvételi, átutalási és a többi költség gyanánt. Ez most tényleg rosszul fog esni, szólok előre, tehát míg az Egyesült Királyságban az alacsony jövedelműeknek ez 0 százalékot jelent, Svédországban 0,24, Németországban 0,35 százalék, a magyar kispénzűek 1,13 százalékot buknak csak azzal, hogy bankszámlára érkezik a jövedelmük.

HIRDETÉS

És akkor keretezzük be ezt az egészet a rekorder 27 százalékos áfával. Ugye már értjük az unortodox magyar gazdasági csodát?

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/8. számában jelent meg, 2019. február 22-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/8. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,441lájkolóTetszik
2,289követőKövetés
16,210feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek