HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Militarizált ...

Militarizált övezet

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Simicskó István ismételten úgy érzi, hogy feltalálta a spanyolviaszt, hiszen mint egy megakadt lemezjátszó jelenti ki időről időre, hogy a haza védelme pártálláson felüli nemzeti ügy, mindannyiunk alkotmányos kötelessége. Sőt, a – meglehetősen cirádás elnevezésű titulussal rendelkező: hazafias és honvédelmi nevelésért felelős – kormánybiztos szerint gyermekeinkbe ezt minél erőteljesebben kell sulykolni – néhány ellenzéki képviselő kedvéért „sújkolni”. Legeredményesebben pedig természetesen az iskolában, a közismereti tantárgyakon keresztül oldható meg.

HIRDETÉS

Hogy a korábbi honvédelmi miniszter miként képzeli el, azt még nem tárta a széles nyilvánosság elé, de az biztos, hogy már dolgoznak rajta. Simicskó vezetésével egy tárcaközi szakértői munkacsoport éppen stratégiát alkot, hogyan lehet a hazafias nevelést a készülő új NAT-hoz igazítani.

Annyi tudott, hogy egymásra épülő rendszerben az általános iskolától egészen a felsőoktatásig sajátítanák el gyermekeink a hazafiasságot, illetve a honvédelmi ismereteket – elsősorban a történelem, a nép- és honismeret-, illetve az osztályfőnöki órákon keresztül. Ráadásul az elméleti oktatás gyakorlati képzéssel is kiegészülne, amely apropóján honvédelmi sportközpontokat terveznek építeni járásonként – újabb NER-célpontok a stadionok, sportcsarnokok és uszodák után –, helyet adva a technikai és a küzdősportoknak, illetve a sportlövészetnek. Már íródnak is a közbeszerzési pályázatok, tavasszal pedig alapköveket raknának le, hogy 2022-ben, épp a mostani ciklus végén, éppen elég ünnepélyes átadást szervezhessenek a kormány dicsőítésére.

A kormánybiztos azt is célként fogalmazta meg, hogy gyermekeink egyénileg és közösségileg is fel legyenek vértezve a globalizált információs társadalom veszélyeivel szemben. Nos, ezzel például tökéletesen egyet lehet érteni, hiszen a virtuális világ számos veszélyt rejt. Ha ez a célja, mindenképpen üdvözlendő, de egyelőre nem álltak elő megoldással, csak annyit tudhattunk meg, hogy a kidolgozás alatt álló hazafias, illetve honvédelmi nevelési program is választ ad majd e problémára is.

HIRDETÉS

A nevek rendbetétele – Szemelvények egy politikai zsebszótárból | Magyar Hang

Ajánlom szeretettel politikai értelmező szótáram első tíz plusz egy szócikkét a Magyar Nemzet olvasóinak figyelmébe. (Nem, nem elírás: én a Magyar Nemzetbe írok.)

A pedagógusok is megosztottak az iskolák militarizált övezetté alakításának szükségességét tekintve. Egyre többen teszik fel a kérdést, tanítható-e egyáltalán a hazaszeretet, és ha igen, mely korosztályoknál jöhet szóba. Nem ártana megnézni, mi a helyzet más országokban, ugyanis a globalizációs trendek ellenére a legtöbb nyugati országban is jelen van. Vajon a pedagógusok képesek-e a tanulóknak megfelelő indokokat nyújtani országuk szeretetére? Nem véletlenül írja Michael Hand nevelésfilozófiai professzor a Kell-e népszerűsítenünk a hazafiságot az iskolákban? című tanulmányában: a tanárok felelőssége, hogy a hazafiságról folytatott diskurzusban ne álláspontot közvetítsenek, hanem a lehető legsokszínűbben ismertessék meg a tanulókat a hazaszeretet különböző nézőpontjaival.

Érdemes megvizsgálni az Egyesült Államok példáját, ahol jelenleg nincs meghatározott állami program a hazafias oktatás fejlesztésére, ugyanakkor e tekintetben a kormány jelentős szerepet ruház a civil társadalmi intézményekre. Vagy ott a japán modell, ahol 2006-ban a parlament alsóháza egy olyan új törvényt fogadott el, amely kötelezi a tanárokat a „hazafiság és a nemzeti méltóság érzésére” és az általános iskolai tanulók hasonló érzelmeinek felkeltésére. A németek programja ezzel szemben bevonja a tanulókat a társadalmi és ökológiai tevékenységekbe, így segítik elő, hogy a fiatalokban kialakuljon a polgári tudatosság és a hazafiság.

Svédországban – ahol elsődlegesen a gyermekek demokratikus értékrendnek megfelelő nevelésére figyelnek oda az iskolákban – a nemzeti hagyományok ápolása is kiemelkedő szerepet kap. A hazafias nevelés fontos mérföldköveként például újra bevezették a sorkatonaságot. Oroszországban sok orosz kutató a hazafias nevelést nemcsak egy módszernek tekinti az orosz társadalom széttöredezettségének leküzdésére, de a terrorizmus és a szélsőségességes politikai nézetek terjedése elleni küzdelem hatékony eszközének is.

Két jobboldal, egy ország | Magyar Hang

Szomorú, de erősebb választóvonal az, hogy ki miként ítéli meg Orbán Viktor politikáját annál, hogy kereszténynek vagy polgárnak vallja-e magát valaki.

Sokak álláspontja azonban az, hogy a hazaszeretet nem oktatható, az vagy kialakul egy emberben, vagy nem. Attól, hogy politikusaink éppen most érettségi tantárgyat szeretnének kreálni a honvédelmi alapismeretekből, a vizsgától való félelmében egyik diákból sem válik Dugovics Titusz vagy Dobó István. Vélhetően 1956-ban a híres pesti srácok sem azért szálltak szembe a szovjet harckocsikkal és az ÁVO egységeivel, mert annak idején ezt házi feladatként megkapták az iskolában. Ha valakinek ez nincs a szívében és a lelkében, akkor azt sulykolással sem lehet beleverni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/10. számában jelent meg, 2019. március 8-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/10. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...