HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Diplomáciai s...

Diplomáciai siker Afrikában

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Ilyet még nem látott a világ: fehér ruhás nő lejtett táncot Orbán tiszteletére – így harangozta be a kiemelt stratégiai fontosságú kormányközeli bulvárlap, a Ripost a kormányfő zöld-foki-szigeteki útját, videót is közölve Orbán Viktor honlapjáról.

A felvételt, amelynek Szóba sem jöhet Skandinávia… címet adták, a KFT együttes dalának egy sorát kölcsönözve, megnéztem. Nos, egy szálloda aulájában, a recepció előtt egy táncosnő – háttal a magyar kormányfőnek – mezítláb ropta a táncot, pontosabban rázta a csípőjét, felül fehér alapon angol nyelvű feliratú pólót viselt, alul fekete harangszoknyát, a csípőjére lazán fehér rojtos keszkenőt kötött; bizonyára a soha nem látott tisztelet jeléül.

Pedig valóban ellejthette volna a hála táncát is, talpig hófehérben, hiszen a kormányfő nem érkezett üres kézzel. A magyar kormány 35 millió eurós (több mint tízmilliárd forintos) beruházás finanszírozását biztosítja egy segélyhitelprogram révén, a szigetország vízellátását, öntözési rendszerét fejlesztenék ebből az összegből. Emellett egy 15 millió eurós magánhitel lehetőségét is tartalmazza a megállapodás, vegyesvállalatok létrehozására.

Orbán Viktor

Szóba se jöhet Skandinávia…

A rossznyelvek szerint a hitelprogramok ugyanarra a kaptafára készültek, mint amelyekkel a Világbank szokta hasba akasztani a fejlődő országok kormányait. Vagyis odavisszük a hitelt, majd a magyar kormány által kiválasztott cégek lesznek a kivitelezők – nyilván úgy, hogy jelentős profitra tegyenek szert. A megtámogatott ország pedig törleszti a hitelt. A Zöld-foki-szigetek lakói kapnak még némi ajándékot is a magyar kormány jóvoltából: további segítséget adunk a Kodály-módszer alkalmazásához, amelyet 2017 novemberétől Szijjártó Péter külügyminiszter megállapodása nyomán már biztosítunk számukra, sőt zongorákat is vehetnek a zeneoktatás színvonalának emelése céljából. Ezeken kívül továbbra is fogadunk tíz ösztöndíjas diákot a magyar egyetemeikre.

HIRDETÉS

Nagyon kellett már egy kis külgazdasági, de legalább egy kis diplomáciai siker.Mert a keleti nyitás túl sok jóval továbbra sem kecsegtet, a paksi atomerőművi beruházás már a tervezési szakaszban csúszik. Ugyanakkor – még ha szerencsére is – meghiúsult a Belgrád és Budapest közötti magyar finanszírozású kínai vasút megépítése, a baltás gyilkos kiadásáért se jött létre a nagy bombaüzlet Azerbajdzsánnal, csak a korrupciógyanús pénzek érkeztek meg bizonyos számlákra.

Vietnámmal jó üzleti kapcsolatot sikerült kiépíteni, Orbán Viktor 2017 őszén Hanoiban bejelentette, hogy egy segélyhitelprogram keretében Can Tho városában 60 millió euróból 500 ágyas onkológiai kórházat épít Magyarország. Aztán kiderült, hogy Bajnai Gordon kormányfőként 2009 őszén napra pontosan nyolc évvel korábban ugyancsak megállapodott a Magyarországra látogató vietnámi miniszterelnökkel egy 60 millió euró keretösszegű segélyhitelről, amelyet a szocialista köztársaság számára 18 éves futamidőre biztosítunk, nullaszázalékos kamattal. A hitelből finanszírozott projekteket pályázati úton kiválasztott magyar fővállalkozók valósíthatják meg. És a vietnámi helyi lapok annak idején azt írták, hogy egy 500 ágyas onkológiai kórház épül Can Tho városban.

Miért fontos nekünk Vietnam? | Magyar Hang

A távol-keleti ország lehet az elkövetkezendő évtizedek legnagyobb győztese a világgazdaságban.

A nem túl fényesre sikeredett keleti nyitás után délre, Afrika irányába indultunk el szerencsét próbálni. Némi zavar keletkezett a miniszterelnök afrikai utazása előtt, hiszen a kormánypárti Magyar Hírlap Orbán Viktor március 26-ára tervezett angolai útját harangozta be, a külügyminiszter korábbi bejelentése alapján, ám ezt rögvest cáfolta a kormányzati kommunikációs központ. Aztán kiderült, hogy diplomáciai blamával állunk szemben, hiszen az erőteljes kommunista múlttal terhelt angolai elnök lemondta a találkozót, szinte az utolsó pillanatban. Egy portugál lap – megadva a kegyelemdöfést a magyar diplomáciának – pár nappal később arról cikkezett, hogy az angolai elnök nem akarta fogadni az újság szerint „xenofób és szélsőjobboldali európai vezetőt”. A meghiúsult angolai tárgyalás helyett így vált fő céllá a Zöld-foki-szigetek, ahol a tervek szerint csak rövid időt töltött volna az Orbán vezette tárgyalódelegáció.

Miközben a magyar külügy mindent megtesz azért, hogy a Fidesz kínos néppárti felfüggesztése ellenére Orbán Viktor ne szigetelődjön el, és ne váljon olyan politikussá, akivel Putyinon és a szélsőséges pártokhoz tartozó politikusokon kívül túl sokan nem szívesen mutatkoznak együtt Európa kormányfői közül, aközben itthon az ellenzék a külföldre kihordott milliárdok miatt verte el a port Orbánon. Felemlegették a vietnámi kórházépítésre biztosított milliárdokat, most a zöld-foki terveket, aztán a vajdasági fiatalok több milliós támogatását az ingatlanvásárlásukhoz, a mexikói templomok felújítására biztosított milliárdokat és a határon túli fociba tolt milliárdokat. A demagógiát sem nélkülözve olvasták a kormányfő fejére az itthoni egészségügy, oktatásügy helyzetét, a kilakoltatott devizahitelesek nyomorát és minden egyebet.

Külföldön „kénytelen” költekezni a kormány | Magyar Hang

Az utóbbi egy-két évben Magyarország egyre többet költ egészségügyi, oktatási és humanitárius célokra – távoli földrészeken.

Érthetetlen, hogy a kormányzati kommunikációra tízmilliárdokat eltapsoló sajtóközpont miért nem képes a külföldre irányuló segélyprogramok indokoltságát elmagyarázni a polgároknak. A magyar kormány fejlődő országokba irányuló támogatásának egy része nyilvánvalóan az OECD-tagságunkból fakadó kötelezettségünk. És talán örülhetnénk annak, ha ezek a segélyek – még ha kedvező hitel formájában is – olyan országokba kerülnek, ahol valóban megkönnyítik a szegénységgel küzdő népek életét. Ám ha ezeknek a pénzköltéseknek a hátterében valóban nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségünk áll, akkor ezekből a pénzekből magyar oligarcháknak pofátlan mértékű profitot visszaszipkázni mérhetetlenül erkölcstelen dolog lenne.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/14. számában jelent meg, 2019. április 5-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/14. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,480követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ketten haltak meg a koronavírus miatt vasárnapra

9 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.