HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika A 22-es surli...

A 22-es surlicéje

HIRDETÉS

Hiszik vagy sem, nem csupán a változatosság gyönyörködtet. Az állandóság is tehet ilyet. Amikor mindig mindent ugyanúgy csinálunk. Egy árnyalattal mégis másképpen. A lényeg, hogy Krk szigetén, azon belül is Krk városban jártam a nemzeti ünnepet tartalmazó hosszú hétvégén, félezer kilométerre távolodva a politikai üzenetektől, és az jutott eszembe jó előre: hál’ istennek nem kell törnöm a fejem a heti témán, kóstolok valami autentikusat, akár bort, akár eledelt, és megírom ügyesen, mintha ezért fizetnének.

HIRDETÉS

Elvégre tényleg azért utazunk, ha utazhatunk, hogy valamennyi szóba jöhető érzékszervünk impulzusoknak örvendezhessen. A látás nem minden. A tenger csodálatos, az ódon városfalak nemkülönben, de gasztronómiai kalandozások nélkül félkarú óriások ők is. Sosem értettem azokat az ember- és honfitársaimat, akik sertésmájkonzervekkel és löncshúsos dobozokkal telepakolt csomagtartókkal indulnak útnak. Rendben, hogy különbözők a szempontjaink, és sokszor muszáj spórolni is – nekem sem ártana mostanában, de még mennyire, hogy nem –, csak hát a legpompásabb kalandokról maradhat le így az ember balgán. Az igazi élet saváról-borsáról.

Hagyma és hús | Magyar Hang

Szelíden és zárójelben teszem hozzá: olyanokat is ismerek, akik a világ másik felén tartózkodva is rántott húsra és hasábkrumplira vágynak, vagy legfeljebb pizzára, és ha megtalálják az elfogadhatót, onnantól visszajárnak egész héten ugyanabba az objektumba, mint madár a fészkére. A biztonság fontos, a bizonytalanság kényelmetlen, ez lenne a magyarázat? Az ilyesmi tolerálhatatlan!

Akárhogy van: az országokat meg kell kóstolni. Ez belső parancs. Ezen a ponton eljutottunk a témába vágó központi problematikához. Miszerint mivel az országokat újra és újra meg kell kóstolni, folyton ugyanabba az utcába megyünk be mi is. Noha nem úgy, mint a májkonzervesek. Minden országnak vannak állandó sajátosságai. Romániában micsre vágyunk, az oroszoknál pelmenyire, az ukránoknál borscsra, a lengyeleknél zsurekre, a szerbeknél csevapra, a cseheknél knédlire, az osztrákoknál táfelspiccre. Itt sörre, ott borra, amott borovicskára vagy vodkára. Krk szigetén és Krk városában surlicére és zlahtinára.

Itt úszik be a képbe a tőrőlmetszett paradoxon. A helyiek mindenhol pontosan tudják, mit is szeretnénk mi. Ennélfogva az autentikusat már-már csak nekünk készítik. Minél nagyobb a tömeg, annál nagyobb mennyiségben. Olykor a sertésmájkonzervre emlékeztető minőségben. Ezt nevezzük leegyszerűsítve turistabolondításnak. Na de mennyire autentikus az, amitől maguk az őslakosok fejvesztve menekülnek? Egyfajta 22-es csapdája ez? Nyilván!

HIRDETÉS
A gulyás leves | Magyar Hang

Mi a megoldás? Egy: el kell kerülni turistaként a turistás helyeket? Kettő: fittyet hányva természetes vágyainknak mégis másmilyen célételeket és -italokat választani? Romániában pelmenyit, Bécsben zsureket, Szerbiában táfelspiccet? Vagy mindenhol McDonaldsot? Elnézést: tréfáltam. Mert van harmadik lehetőség is: olyan helyre menni, amely a napjainkban immár gazdagon rendelkezésre álló információk szerint többet akar, mint szimplán megetetni és leitatni az idegeneket. A Krk szigetén és Krk városban található 4 Seasonsben kiváló volt a surlice. Nem pörkölttel, az igaz, hanem füstölt lazaccal. Na és aztán! A fő, hogy csodásan csúszott hozzá a két pohár zlahtina!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/12. számában jelent meg, 2019. március 22-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/12. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,477lájkolóTetszik
2,297követőKövetés
16,223feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Van, ahol már nem csak álom az „energiacella”

Először tesztelték élesben az amerikai haderő új drónelhárító fegyverrendszerét. Ezzel „lőtték le” az iráni pilóta nélküli repülőgépet.

Civiliáda