HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Pünkösdi elég...

Pünkösdi elég

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nemrég történt, egy esti fürdetés alkalmával, hogy egy eleddig ismeretlen tusfürdőmárkát fedeztem fel. A felfedezést egy másfél éves bölcs kislánynak köszönhetem, aki egyébként nap mint nap okosan tanít arról, hogyan érdemes elhelyezni magunkat a világban. A kádban, ahol fürdetjük, a peremen sok minden elérhető számára, a Real Madrid-os (béna) kacsától a felnőttek szappanjain át minden. Mindent meg is foghat, megnézhet, így tanul, ám néhány napja egy-egy cseppet ebből a már említett illatos csodából (American cream) kap az ujja hegyére. Történt, hogy egyik alkalommal megfogva és felém nyújtva a tubust a következő meghatározást tette: „Elég lesz.”

HIRDETÉS

Nevettem, mert egyértelmű volt, hogy ez szokott lenni az én kísérő mondatom, amikor a számára elegendő mennyiséget a kezére kiadagolom. És mivel ez volt a mágikus hangsor, a szó, amibe az adott esemény elrejtezik, ő használni kezdte. Lenyűgözött a felismerés: nem mondja az illatát, sem azt, hogy szeretné használni, azt meg végképp nem tudja, mi van benne („melengető benzoé, lágyító karragénkivonat és gyógyhatású muskotályzsálya”, amúgy); „elég lesz”, csak ennyit mond, ekképp is tisztázva a szándékait. Hatását és fontosságát tudni és napi kapcsolatban lenni vele. Épp úgy, ahogy a Szentlélekkel lenne jó.

Nem magyarázni kell a Szentlelket, mert már a származása körüli viták is komplett keresztény tömböket tettek egymás számára ellenséggé. Az évszázados (-ezredes) vita arról, hogy a Lélek az Atyától és a Fiútól vagy csak az Atyától származik, persze nem volt hiábavaló, a tiszta tanítást kutatni és védeni kell. Azonban még ennél is érdekesebb, napjainkban talán még inkább, hogy mit kezdünk azzal, amit felfogni-érteni képesek vagyunk belőle. Mert az nélkülözhetetlen.

Kálvin például a Lélek segítsége nélkül bölcselkedni próbáló embert ironikusan a vakondnál is vakabbnak nevezi. „Tökéletes lelki belátáshoz érünk, amely három dologból áll: abból, hogy Istent ismerjük, ismerjük irántunk való atyai szeretetét, amelyen a mi üdvösségünk nyugszik s az élet folytatásának törvény szerint való módját. Az első két pontnál, kiváltképpen pedig a másodiknál a legkiválóbb elméjű emberek is vakabbak a vakondnál.” És így is marad, ha csak az „Isten lelke meg nem világosítja”. Egy másik bölcs szöveg meg erről beszél: „Mi az ember az öröklétben? / Parányi szikrába belefér. / A végtelen örökkévalóság / pislákol a szíve közepén.” (Víg Mihály)

HIRDETÉS

Az Ó- és Újszövetség egyik villanásszerű találkozásának híres történetében, a hozzá éjjel érkező nagytanácstagot, Nikodémust Jézus nem egyszerűen levizsgáztatja, hanem elmondja neki, amit a Lélekről tudni kell és tudni elég. Vektor a Lélek, iránya, célja van, hatása, ereje abban, hogy jelen van. Az emberi értelemhez szabott befogadást (ez több is, kevesebb is, mint érteni) segíti. Ahogy a többi ismert kép is, legyen szó a Napról (fénye is, melege is van) vagy arról az érdekes gondolatkísérletről, hogy a Szentháromság három személye, egyáltalán a hármasság segít leírni az istenhívők történetét vagy épp az emberi életszakaszokat és a köztük lévő kapcsolatot.

Az Ószövetség az Atya korszaka, az Újszövetség a Fiúé, ami pedig most zajlik, az a Szentlélek ideje. Egy ember életében az Atya szeretetében telik a gyerekkor, a felnőtté válás a Fiú megváltó munkájának a fel- és elismerésében teljes, míg az így megszentelődő élet a Szentlélek idejét éli. (Még nagyon sok és sokféle felosztás lehet, talán nem túl profán példa, amikor egy háromfős társaságban gondolatban elosztjuk a szerepeket: ki a csapat „atyája”, „fiúja”, „lelke”. Az olvasó most híres-hírhedt triumvirátusokra gondol, helyesen, ugye, milyen érdekes játék?)

Nem lehet véletlen, hogy a pünkösd éppen az az ünnep, amit nemhogy domesztikálni, de még kommercializálni sem sikerült igazán az emberiségnek. A karácsonyt (főként ahol a Mikulással teljes) a színekkel és a fényekkel, a szeretet ünnepével, a születéssel (kisgyerek és aranyos állatok körülötte!), és a húsvétot (ismét állatok – nyúl, csibe – és gyerekek!) igen, de pünkösdöt nem. Pünkösdi enjoy-kólakamiont nem láttunk és talán nem is fogunk soha.

Nem úgy a népszokások, ahol azért általában az élet ünneplése folyt, persze az adott korban elő-előforduló tiltásokkal együtt. (Jellemző, hogy egyes helyeken az ekkorra időzített májusfaállítást nem azért tiltották be, mert nem illettek a templomba a díszes fák, hanem azért, mert a gazdák nem igazán örültek annak, hogy ilyenkor százszámra vágják ki [lopják el] gyümölcsfacsemetéiket a gáláns lovagok.) Költőóriás is énekli a pünkösdöt, mégpedig eléggé vígan: „Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje, / Mindent egészséggel látogató ege, / Hosszú úton járókot könnyebbítő szele! // Te nyitod rózsákot meg illatozásra, / Néma fülemile torkát kiáltásra, / Fákot is te öltöztetsz sokszínű ruhákba. // Néked virágoznak bokrok, szép violák, / Folyó vizek, kutak csak néked tisztulnak, / Az jó hamar lovak is csak benned vigadnak.” Balassi Bálint ezt a gyönyörű verset így zárja: „Ily jó időt érvén Isten kegyelméből, / Dicsérjük szent nevét fejenkint jó szívből, / Igyunk, lakjunk egymással vígan, szeretetből!” (Tizenegyedik: Borivóknak való, In laudem verni temporis)

Mindenesetre az élet ünneplése, a jókedv, az egyházi év vége mind-mind arra utal, hogy a pünkösd földi ünnep, miközben bibliai hátterét nézve ugyanúgy üdvtörténeti. Ráadásul, míg a karácsony és a húsvét egyszeri és megismételhetetlen események köré szerveződik, a Szentlélek kitöltetése és ezzel az egyház története jelenleg is zajlik. Azaz: minden nap pünkösd. Minden isteni terv, szándék és cselekedet közül a Szentlélek az, amely a legközelebb ér az emberhez, Jézus egyenesen arról beszél Nikodémusnak a már idézett történetben, hogy „ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába”. (Jn 3,5)

A pünkösdi történetben hiába vádolják az apostolokat némelyek gúnyolódva azzal, hogy részegek. (A történet szerint a Szentlélek kitöltetése után az odasereglő emberek a saját nyelvükön hallották beszélni az apostolokat. A soknyelvű tömeg értette az egyébként egynyelvű tanítványokat, mégis az értők vádolták a beszélőket. Ezt követte Péter apostol pünkösdi prédikációja, melynek nyomán létrejött az első gyülekezet. Tehát az egyház születése pillanatában egyszerre volt jelen az égi harmónia és a földi értetlenség. Ahogy az Írás gyakran mondja: „és így van ez ma is”.)

HIRDETÉS

Pedig a Lélek ajándéka (gyümölcse, tehát terem a Lélek) Pál felsorolásában: „szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás” (Gal 5,22-23). Az „ilyenek ellen – teszi hozzá az apostol – nincs törvény”. Nem rejtőzik el az Isten, kijelenti, sőt, átadja magát, de nem is sokat ad, felfoghatatlanul sokat, hanem annyit, ami elég. És ez terem, gyümölcsözik. Pünkösdi eleget. Mert a Minden úgy lesz elég, ha az elég lesz a minden.

A hogyanról is mondanék valamit, mert a pünkösd is sokkal inkább gyakorlat, mint elmélet. Az Isten ajándékainak befogadása nyitottságot és természetességet kér. Hogy egyszer végre ne gondoljuk túl, csak hálásan fogadjuk. Példám megint csak ez a már említett másfél éves bölcs ismerősöm, akinek sok-sok könyve van. Napi rendszeres olvasássorokat teljesítünk. A klasszikus számolós mondókát („egy, megérett a meggy…”) különösen szereti. Amikor olvasom, látszólag nem is figyel, de pontosan tudható, hogy mégis. Hallja, befogadja és megérti annyira, amennyire tőle telik, megmozdítja, cselekvésre, visszajelzésre indítja. Ez a pünkösdi – és mindenkori – elég és ráadásként: derűvel is megajándékoz. Hogy honnan tudom mindezt? Onnan, hogy amikor a hatoshoz érek, ez az én másfél éves ismerősöm elmosolyodik, és jelentőségteljesen odarakja a kezét a hasához.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/23. számában jelent meg, 2019. június 7-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/23. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,781lájkolóTetszik
2,967követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megvan a Jobbik új vezetése

Jakab Péter elnöki posztja biztosra vehető volt. Az esti órákra az is kiderült, hogy az elnökségbe is az ő emberei kerültek be.