HIRDETÉS

Madár

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Iszom a bort, ölelem a babámat, úgysem érem keresztül a hazámat, énekelte Kollár-Klemencz László a Margó fesztiválon, barátom és kolumnatársam, Vass Norbert könyvbemutatóján. A mű egyfajta novellafüzér, az a címe, hogy Indiáncseresznye, a 90-es évekről szól, egész jó, vicces meg minden, olvassanak mindennap. Az a helyzet, hogy én szeretem ezt a boros-babámos-hazámos dalt, meg-megérint – nem volt ez másként a Petőfi Irodalmi Múzeum 36 Celsius-fokos Lotz termében sem, egy felújított metrószerelvényben is lehettünk volna a 3-as vonalon –, a feleségem hasonlóképpen van vele, egyfajta kedvence ez neki is.

HIRDETÉS

Én általában sok-sok zenét hallgatok, hála a Spotifynak, de magyart aránylag keveset, nem lelek közte sok olyat, amelyek pont nekem szólnának, pláne rólam, ritkán érzünk rá egymásra. Nem volt ez mindig így – a Piramist vagy az Eddát hagyhatjuk, ne feszegessük a gyerekkort, de Cseh Tamást például ne hagyjuk sose –, később azonban így lett, ördög tudja, miért, egyszer majd végiggondolom rendesen.

Kollár-Klemencz – Iszom A Bort (Katona József Színház)

Hiszen nyilvánvaló, hogy nem élhetek muzsikaszó nélkül. Sőt mi több: újabb és újabb, a frissnél is frissebb muzsikaszók nélkül. Kellenek, mint egy falat kenyér, a zene maga az élet, bármi történik velünk bármikor, mindennek soundtrackje van.

Mármost a fentebb említett Kollár-Klemencz-dal kivételt képez néhányadmagával – noha nem angol, nem orosz, nem francia, nem dán, nem is svéd –, majdhogynem harmónia kezd képződni köztünk. Külön érdekessége a zeneszámnak, hogy Borisz Grebenscsikov és az Akvárium 1996-os Navigátor c. lemezén van egy másik zeneszám, A leggyorsabb repülőgép c., amelyben egyebek közt arról esik szó, hogy остается лишь одно, пить вино, да любоваться, если б не было тебя, я б ушел давным давно, ez szabad fordításban így hangzik: nem marad más, mint inni a bort és szeretni, elmentem volna rég, ha te nem lennél. Izgalmas egybeesés. Nem mintha rendkívüli dolog lenne párhuzamot vonni a fontos dolgok között.

HIRDETÉS
Egy könyv, amely visszarepít a ’90-es évekbe | Magyar Hang

Ha már itt tartunk, hadd meséljem el – további autobiografikus elemekben bővelkedve –, hogy nekem is volt könyvbemutatóm a Margón. Azaz nekünk, mivel öten jegyezzük a Katonakönyv c. kötetet – Huncík Péter a Felvidékről, Makai József a Délvidékről, Tóth Tibor Erdélyből, Horváth Viktor Magyarországról a további négy szerző –, amely a 80-as évekről szól, és amelynek szintén van soundtrackje, illetve bort is tartalmaz. Nem a legjobbakat, ezt indokolt elismernem, fehérorosz almabort és szesszel dúsított azerbajdzsánit nem szívesen fogyasztanék mai fejjel. De a zene a helyén van.

Anélkül, hogy túlzásba vinném a szpojlerezést, elárulom, hogy történetem egy pontján Vikidál Gyula arról dalol, hogy szállj fel a csillagokba, szél könnyű szárnyán szállj, Kárpátok gyűrűjéből szállj fel, szabad madár! Arról nem tudok, hogy ezzel a szép magyar slágerrel párhuzamba állítható más nyelvű ének készült volna valahol valaha. De azt tudom, hogy mindenképpen katartikus hatást volt képes kiváltani Fehéroroszország mélyén, fél évtizeddel a nagy fordulópontokat megelőzően. Sokszor szoktam értekezni róla, hogy fontos az esztétika. Ugyanez a helyzet a kontextussal is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/25. számában jelent meg, 2019. június 21-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/25. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...