HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Se senki, se ...

Se senki, se semmi

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Gyorsulva változó világunk egyik jellegzetes tünete a nagyvárosok burjánzása. Kekec üzemmódban vagyok, egy ideje megtetszett a gondolat, hogy nekünk itt a polgári középen is jár a nem píszí meg a totál szabad szókimondás, szóval ez a cikknyitány egyszerűen gagyi, esetleg ha egy szerkesztő ránéz, mielőtt kiengedik a Magyar Nemzet felületére, hogy szegény kormánypárti olvasó hadd ne érezze már úgy magát, mintha valami általános iskolai muszájdolgozatot toltak volna elé „Világunk” témakörben.

HIRDETÉS

No de tehát a kormánypárti napilap szerint gyorsulva változó világunk egyik jellegzetes tünetével menetelt szembe a kormány, amikor meghirdette a falusi csokot és a Magyar falu programot. Vagy, ahogy a szerző mondja: „A kiveszőben lévő vidéki életformát ma zászlóra tűzni annyit jelent, mint szembemenni a korszellemmel.” Zsír.

Egy éve járom az országot. A kormánykritikus jobboldali sajtó kivégzésének váratlan gyümölcseként született a gondolat, s ebből a lehetőség, hogy a YouTube-nézők támogatásával utazzam be a vidéket. Olyan helyekre jutottam el, amelyek létezéséről korábban nem is tudtam. Leggyakrabban apró, alig lakott falvakba görbült az utam, nem szerveztem, nem terveztem előre semmit, csupán belecsöppentem a piciny közösségek életébe, hogy mindenféle torzítástól mentesen láthassam, tapasztalhassam meg hétköznapjaikat.

A láthatatlan régió | Magyar Hang

Persze felszínes a kép, egy-egy település, régió történetét hosszasan kellene kutatni, de azért így is több ez, mintha csak ülnék a fővárosi szerkesztőségben, és, mondjuk, a vidéki építészet támogatott újraélesztésén örvendező fideszes politikus sablonszavai köré kerekítenék matyóhímzett országimázst.

HIRDETÉS

S hogy én mit látok? Gyönyörű helyeket, hangulatos falvakat, csodás részleteket. A szocializmus ugyan mindent megtett, hogy Kádár-kockásra passzírozza a látképet, ám szerencsére sem idő, sem pénz nem jutott az új embertípushoz illő környezet totális kialakítására. Hogy a kormányzat meg szeretné őrizni, ami megmaradt, üdvözlendő. Kár, hogy ebben eddig a rothadó, halálraítélt, önfeladó Nyugat polgárai jártak élen, akik ütemesen vásárolják fel és építik újjá a kiürült kúriákat, parasztházakat.

Fájdalmasan szép élmény, amikor az ember a felújított tornácos házakkal övezett borsodi utcácskán azt a sormintát hallja a helyiektől: holland, holland, német, holland, budapesti.

Aztán látok borzalmas utakat. Három számjegynél már nagyon oda kell figyelni, a négy és öt viszont valóságos túlélőkaland, elegendő elhagyni a budapesti másodagglomerációs határt, hogy beinduljon az össznépi aszfaltcsíkautózás, ahol a közlekedők a középütt nagyjából megmaradt burkolaton próbálnak eljutni a céljukig, reménykedve, hogy senki sem jön szemből, vagy ha mégis, hát úgy tudják kerülni egymást, hogy se az egyik, se a másik „játékos” ne hagyja ott a kerekét a tengelygyilkos kátyúkban.

Lélekgyarmatok | Magyar Hang

Ha már utak. Imádom a zsákfalvakat. Hogy nincs átmenő forgalom, és csak az megy oda, akinek ott van dolga, sajátos hangulatba zárja őket. Turistaként csoda. Helybéliként meg gyötrelem. Sok helyen csak pár kilométernyi új út kellene, s nagyot javulna az élet, mert így minden messze van, a legközelebbi nagyobbacska község, városka órányi buszozásra, de nem, az istennek se, ígéret mindig akad, de a bekötő csak nem bír elkészülni. Pár tucatnyi szavazó nem ér annyit. Hát elköltözik, ki teheti, s megy a munka után.

Mosolyognak is a maradottak, amikor azt kérdezem tőlük: aztán a faluban vannak-e fiatalok? Nincsenek. Már a negyvenes korosztály is ritkaság. Legújabban pedig az idősek is költöznek a gyerekeket, unokákat követve, azok meg hívják őket, mert szeretnének nyugodtak lenni felőlük. Minek maradjanak, ahol se bolt, se orvos, se gyógyszertár, se semmi nincs, ahol ahhoz is szervezkedés, a szomszéd vagy az önkormányzat segítsége kell, hogy a bankszámláról pénzt lehessen felvenni?

Az elveszett paradicsom meghódítása – egy holland fedezte fel a magyar Toszkánát | Magyar Hang

Na meg a föld. Mert az idilli vidékképben a jó kedélyű, becsületes, tiszta szívű, egészséges népek mintagazdaságokban termelik a kézműves biotermékeket. Nyilván akadnak ilyen családok. Sokaknak viszont nyűg a föld, mert amennyijük van, ahhoz kevés, hogy megélhessenek belőle, ahhoz meg sok, hogy ne foglalkozzanak vele. Tanulságos volt, amikor egy néninek megemlítettem, milyen fura, hogy nem hallom sehonnan a jószágokat, és elmagyarázta, hogy sokkal olcsóbban kijönnek, ha megveszik a hipermarketben, ahova hetente egyszer beviszi őket a közösségi kisbusz.

Tanulság? Az nincs. Szurkolok a falusi csok sikerének, ám tartok tőle, hogy csupán a felszín kapargatása zajlik itten.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/30. számában jelent meg, 2019. július 26-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/30. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,703lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pénz semmiért

Orbán Viktor egyetlen olyan problémát nem jelölt meg maratoni tájékoztatóján, amelynek kezelésére ne lett volna meg minden eszköze az elmúlt tíz évben.