HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Adjátok vissz...

Adjátok vissza a Tusványosaimat!

HIRDETÉS

Én is voltam Tusványoson. Nem most, nyilván, hanem a daliás kezdetekkor, Bálványos után, amikor, ha jól emlékszem, Deutsch Tamás tekergett mellettünk a csűrben az iccakai underground diszkóban, Révész Máriusz pedig az azóta tabulistára tett mezítelen felsőtesttel gitározta a tábortűznél a „börtönablakábant”. Amúgy olyan nagy történelmi, közéleti, politikai eseményekről nem tudok beszámolni, mert akkoriban nem voltak ott ilyenek. Ez a medvetéma ment még, ami azóta is kikophatatlan.

HIRDETÉS

Eztán még kétszer jártam, semmi különös, mert még nem volt divat Európa jövőjét bejelenteni, bár a pár évvel ezelőtti legutolsókor tudatosult, hogy mennyire teljesen másmilyen a percről perce valóság meg a honi médiában közölt hűdefontosemberes kép: a szomszédos telkeken, házakban megszállt székely fiataloknak lövése nem volt, mi zajlik a táborban fényes nappal, mert ők fesztiválozni jöttek. Szánom-bánom coming out: a második naptól velük tartottam. És jó volt.

Főhős | Magyar Hang

És akkor nézem Tusnádon ezeket a csávókat a (valójában ide illő szót nem lehet leírni) baromira kúl pólójukban, miszerint „Orbán Makes Europe Great Again”, a kezdőbetűk kiemelve, tehát OMEGA, ami tutira valami O1G elleni akármi akar lenni, és fáj. Testileg, lelkileg. Ugyanis ezek az arcok (a hátukat láttam csupán) ezt tényleg elhiszik. Hogy majd mi, a NER, tehát a Fideszre magától szavazó egymillió-akárhányszázezer magyar állampolgár teszi majd naggyá, méghozzá ismét, Európát.

Ezek a csókák a fenszi pólójukban vajon látták a magyar pedagógusok „ennyit keresünk” Facebook-akcióját? Csak mert Európa például ott kezdődik, hogy oktatás. Segítek, menőkéim, az ifjú magyar pedagógus 430 eurót visz haza havonta. Na, hogy tetszik? A 450 eurós budapesti albérletárak mellett. Vagy úgy egyáltalán.

Omega, te jó ég. Tűzoltók? Megvan nektek, srácok, ott az orbános pólóban két sör között röhögcsélve? Sejtitek, hogy havi nettó mennyiért fognak kiszedni akár titeket is az összeroncsolt autóból, vagy bemászni értetek a lángoló lakásba? Orbán Makes Great Again. Atyagatya.

HIRDETÉS

Közutak állapota? Apró településekre járó buszjáratok száma per nap? Hogy miként lehet pénzt felvenni a bankkártyádról, ha egy zsákfaluban rekedtél? Gyógyszertárba menni? Vásárolni tíz deka párizsit, ha megkívántad reggelire?

Csak a színtiszta politikai show maradt | Magyar Hang

Ti ott a sukár póló alatt vágjátok, mi Európa? A polgár, aki mindenben, értitek ezt egyáltalán, mindenben felelős a sorsáért? Nem azért tapsol, mert a kormány, önkormányzat, helyhatóság megcsináltatott egy nyomorult járdaszegélyt, vagy felújított, felépített egy bármit, hiszen ez a kormány, önkormányzat, helyhatóság feladata, hanem a saját sorsának alakítását ünnepli, amiben száz százalékig ő a felelős. Furcsa, mi? Teljes mértékben felelősnek lenni valamiért.

A minap hallottam egy nem annyira rosszul élő, nem annyira rászoruló, nem annyira célcsoportos ismerősömtől, hogy ezen a csokos dolgon erősen gondolkodnak, mert kár lenne bent hagyni a pénzt, ha már adja az állam. Adja az állam. Aggya. Kádár Makes Hungary Great Again. Az állam ad, mi meg hálásak vagyunk. Hiszen akár nem is adhatna; befizetjük az adót, járulékokat, áfát, ilyen-olyan díjat, megválasztjuk, megajándékozzuk őket a bizalmunkkal, rájuk bízzuk a pénzünket, a jelenünket, jövőnket, és kész, ennyi, túléljük a maradék 364 napot, ha megfelelően viselkedünk, ha betartjuk az íratlan szabályokat, nem tévedünk tiltott területre, hát nem bántanak, nem cseszegetnek minket, tuti biznisz. Csend, rend, fegyelem. Nyugodtság. Erre is lehetne valami dögös pólót nyomtatni. Tedd Naggyá Az Államot Megint! Nem, ez nem hangzik jól. Jobboldali Szocializmust! Ez meg rövid. Mindegy. Tök mindegy.

Orbán Viktor mellett ülve idézte fel a Magyar Hang által feltárt ügyet Tőkés László | Magyar Hang

Próbálom felidézni, mire gondoltunk, mikről beszélgettünk Deutsch Tamás lejtése és Révész Máriusz gitárszólója közben, mellett, után. Semmi. Fiatalok voltunk, oszt jó napot. Szerettünk volna egy országot, ami nem olyan, mint amit épp magunk mögött hagytunk. Make Tusványos Great Again.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/31. számában jelent meg, 2019. augusztus 2-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/22. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,152lájkolóTetszik
2,687követőKövetés
17,700feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 60. – Üzenjük Karácsony Gergelynek: Ne!

Műsorvezető: Dévényi István. E heti vendégek: Tóth Richárd, a HVG újságírója és Katona Mariann, a Magyar Hang munkatársa.

A torontói gép