HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika A zöldre fest...

A zöldre festett kereszténydemokraták

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Csoda történt, a Fidesszel együtt kormányzó Kereszténydemokrata Néppárt, a KDNP a közelmúltban felfedezte a keresztény vallások egyik fontos alapelvét, a teremtésvédelmet, amely Harrach Péter szerint mindig is része volt pártjuk programjának. A frakcióvezető elmondta, hogy zöld fordulatot vesz a KDNP. De vajon miért pont most, mi az oka a zöld fellángolásnak? Előrebocsátom, hogy a most következő rövid eszmefuttatás nem a hívő keresztény emberekről, még csak nem is a párt egyszerű tagjairól, kizárólag a KDNP vezető politikusairól szól, akik pártjuk politikáját, parlamenti munkáját irányítják. Vajon miért nem szólalt meg korábban a lelkiismeretük, miért nem a tudósokra vagy saját egyházi vezetőik intelmeire figyeltek?

HIRDETÉS

1972-ben jelent meg a Növekedés határai című könyv, a szerzők már akkor megjósolták azokat az ökológiai, társadalmi problémákat, amelyek napjainkban fenyegetik az emberiség létét. Az ENSZ Fejlődés és Környezet konferenciáján 1992- ben fogadták el az éghajlatvédelmi keretegyezményt. 1995-ben a Vallás és Környezet című, nemzetközi konferencián a világ számos vallásának képviselői világhírű tudósokkal vitatták meg az egyházak szerepét a környezeti kérdésekben. 2013-ban jelent meg a Zöldellő egyház című kötet, amelyben nyolc hazai vallás képviselői nyilatkoznak a környezetvédelemről. Gáncs Péter evangélikus püspök szerint: „Belepiszkáltunk a teremtett világ jó rendjébe, aminek a következményeit keservesen viseljük el.”

Csak nem újabb földekre, vadászházakra, erdőre van szükség a NER-lovagok számára? | Magyar Hang

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület honlapján olvasható cikk szerint neves agrárszakemberek is klímakatasztrófát emlegetnek. Ferenc pápa 2015 nyarán tette közzé Laudato si’ azaz Áldott légy enciklikáját, amelyben egyebek mellett a természet értékeinek megbecsülésével foglalkozik, és ezzel is támogatni kívánta, hogy a párizsi klímakonferencián jelentős lépéseket tartalmazó éghajlatváltozási keretegyezmény szülessen. Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testülete, az IPCC legutóbbi jelentése pedig vészjósló forgatókönyvet vázol a következő évtizedekre.

Számomra érthetetlen, hogy ha a KDNP politikusai már korábban tisztában voltak a tényekkel, miért tették fel engedelmesen a kezüket számos természet- vagy emberellenes törvény szavazásakor, miért nem tiltakoztak a természetpusztítás ellen? Nem szóltak a környezetvédelmi intézményrendszer szétverése, a szakemberek kirúgása, a veszélyes paksi atomerőmű-bővítés, a szélerőművek betiltása, a ligniterőmű működése, a szén-dioxid-kibocsátás növekedése, a lakossági energiahatékonysági támogatások elvétele, a német autógyárak támogatása ellen, és a Fidesszel együtt elgáncsolták az unió 2050-re szóló karbonsemlegesség tervét.

HIRDETÉS
Klíma és agymosás | Magyar Hang

Nem volt szavuk az állami termőföldek, egyes természetvédelmi területek, a Balaton-part magánkézbe adása, a kishantosi ökogazdaság szétverése, a Városliget beépítése, az esztelen fakivágások ellen. Az ember is a teremtett világ része, de a KDNP politikusai nem tiltakoztak a rokkantnyugdíjak csökkentése, a hajléktalanokat büntető törvény elfogadása, a kilakoltatások vagy a menedékkérők éheztetése ellen.

Van itt egy másik, súlyos ellentmondás is, ugyanis a Fidesz egészen másként viszonyul a környezetvédelmi, éghajlatváltozási kérdésekhez, zöldveszedelemről beszélnek. Bayer Zsolt véleményvezér, más tollnokok, valamint Fidesz-politikusok szerint a zöldek liberális Soros-ügynökök, átvedlett kommunisták, a klímakatasztrófa csak hisztériakeltés, ami pártpolitikai célokat szolgál, sőt a legjobb üzletek egyike, és csak a migráció elfedésére szolgál.

Klíma és atom – Paksi bővítés van, felelős gondolkodás nincs | Magyar Hang

Ha a KDNP valóban zöldfordulatot hirdet, hamarosan összetűzésbe kerülhet a Fidesszel, vagy emberes tudathasadásban lesz része. Mi lesz a vezérvonal: a zöld öntudatra ébredés, a teremtett világ védelme, az elesettek iránti szolidaritás vagy a kormányzati ukázokhoz való alkalmazkodás? Ha az utóbbi, akkor nem zöldfordulatról, csak pálfordulásról, zöldre festésről beszélhetünk. Remélem, hogy nem így lesz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/32. számában jelent meg, 2019. augusztus 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/32. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,209lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

637 százalékkal nőtt a képviselők vagyona

Egy 2010 óta a parlamentben ülő képviselő átlagos pénzügyi vagyona 3,1 millió forintról 23 millióra nőtt.

Egyedi ügyeink