HIRDETÉS

15 616

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Összességében nem eget verően sok, de azért ritkán lép ennyit az ember a saját városában, pláne olyan helyeken, ahol szinte csak a turista jár. Az ilyesmi egyrészt lehetőséget ad bizonyos rácsodálkozásokra, másrészt különböző konzekvenciák levonására is.

HIRDETÉS

Itt van egy tüstént, in medias res: kétféle turista van, az egyik látványosság-, a másik buli-, és az egyik nagyságrendekkel kevésbé idegesítő, mint a másik. Kevésbé üvölt, kevésbé csörtet, kevésbé büdös, kevésbé markolássza a tökeit, többet fényképez. A sok fényképezést meg lehet neki bocsátani, az üvöltéshez és a markolászáshoz képest feltétlenül (akkor is, ha szelfibottal hadonászik közben, amelyről azt hittem, hogy rég kiment a divatból). Eszembe is jutott, hogy vajon a mostanában emlegetett kisebb-nagyobb településeken, ahol lakossági lázongás folyik a hordák miatt, vajon melyik válfajból van inkább elegük a tősgyökereseknek. Persze egy mennyiség fölött bizonyára mindegy, elmehet a kedv a differenciálgatástól. Mást ne mondjak, nekem sem volt differenciálgathatnékom egy-két éve Cesky Krumlovban, csak menekülni akartam onnan, a lehető legesleggyorsabban, hátrahagyva számtalan látványosságot.

„Olyanok, mint a lemmingek” – így teszi tönkre a turizmus a környezetet | Magyar Hang

A következő útvonalat jártuk be barátainkkal az előző hét végének második napján: Bécsi kapu tér, Mátyás-templom, Halászbástya, Vár, Várkert Bazár, Erzsébet tér, Váci utca, Gödör, Szent István-bazilika, Szabadság tér, Kossuth tér, Olimpiai park. A Margit- szigethez már nem maradt szufla. Klasszikus klasszikus.

Az első örömhír: a Vár vidékén el lehetett férni. A Halászbástyán is, szellősen, amiben közrejátszik, hogy belépőjegyet kell váltani, hogy négy méterrel magasabbról tekintsünk a városra. Ilyesmire most vetemedtem életemben először, mindig sajnáltam a pénzt, viszont be kell vallanom, hogy megérte. Sehonnan sem szebb Budapest, mint onnan, négy méterrel magasabbról. A Mátyás-templom ezzel szemben be volt zárva. Kár. Olyan régen jártam benne, hogy fogalmam sincs, milyen. Kívülről szép. Van a tetején holló is, csőrében a gyűrűvel.

HIRDETÉS

Mivel a sikló szemérmetlenül drága, lesétáltunk a Várkert Bazáron keresztül, amely színes virágokat tartalmaz. Az Erzsébet téri óriáskerék még drágább (ha nem háromezret kérnének egy menetért, hanem a felét, nem minden huszadik fülkében ülnének csak), a Vörösmarty tér fel van dúlva, azt meg hosszú-hosszú évtizedek óta nem értem, hogy mit szeretne kapni bárki is a Váci utcától. A Gödör ezzel szemben menő. Napközben is. Akkor igazán. Még nincs telehajigálva a gyep üres borosüvegekkel, és a fűszag sem átható (nem mintha zavarna, amikor az).

Hey Joe! | Magyar Hang

Rácsodálkozós konzekvencia kettő: Budapesten lett egy csomó kis zöld (a zsúfolt Margit-szigeten túl, a budai hegyeken innen), ahol piknikezni, heverni, lábat lógatni, lassulni lehet. Ez jó. A bazilika is jó, sőt lenyűgöző. Főként belsőleg varázsol el mindig. Az sem zavar (nagyon), hogy a bejárathoz kirakott perselynél 1 euró 200 forintot ér. Bagatell. Ezenfelül jó még a szökőkút a Szabadság téri giccsemlékmű előtt, valamint a Kossuth tér is (majdnem) az összes porcikájával egyetemben. Aki tud a Parlamentnél parlamentebb épületet a közelben, emelje fel a kezét. Úgysem meri.

Olimpia park, végállomás. Kis zöld, gyerekek, szülők, nagymamák. Úgy tesznek, mintha ebben a városban nemcsak lakni, de élni is lehetne. Ne zárjuk ki, hogy igazuk van. Talán annyi az egész, hogy gyakrabban kellene próbálkozni vele. Mármint az éléssel. Vagy legalább a lépkedéssel.

Gazda Albert írásait itt olvashatja!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/32. számában jelent meg, 2019. augusztus 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/32. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,395lájkolóTetszik
3,042követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek