HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Bukott oktatá...

Bukott oktatáspolitika

HIRDETÉS

Úgy tűnik, pályát tévesztett Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, aki újabban a kormány megmondóembere lett oktatásügyben. A derék köztisztviselőnek a matematikával is gondjai akadnak, főleg akkor, amikor a pedagógushiány szócikknél nyílik ki a naplója. Az államtitkár ugyanis a következőket bírta nyilatkozni ebben a kérdésben: „Nagy szerencse a pedagógushiány, mert így el tudnak helyezkedni a friss diplomások…” Egy másik megszólalásában már arról beszélt, hogy megalapozottnak tartja azt az állítást, hogy ilyen kevés gyereket ilyen sok pedagógus még soha nem látott el Magyarországon. Majd tovább ívelte a gondolatát azzal, hogy valójában egy pedagógus sem hiányzik, „hiszen a feladatok el vannak látva, soha ennyi kolléga nem dolgozott még a magyar köznevelés rendszerében, és az, hogy intézmények állásokat hirdetnek, az nem feltétlenül üres álláshelyet jelent”.

HIRDETÉS

Az mindenesetre egy ideje elkerülhette az államtitkár figyelmét, miszerint az első jelzéseket a fellépő pedagógushiányról a szakértők már a 90-es évek végén jelezték az illetékeseknek, és már ekkor nostradamusi pontossággal jósolták meg a 2015 óta bekövetkezett helyzetet. Bármilyen hihetetlen is a kormány számára, de a pedagógusképzésre jelentkező és a pályán meg is maradó fiatalok nem tudják pótolni a nyugdíjba menőket.

A kormány szerint nincs hiány, mégis alig találnak óvodapedagógust a gyerekek mellé | Magyar Hang

Mivelhogy a Szél Bernadett által kikért adatokból egyértelműen látszik, hogy amíg a 2013–2014-es tanév őszi szemeszterében 13 874-en kezdték meg tanulmányaikat tanárszakon, csak nyolcezren szereztek közülük diplomát, 6 ezren váltak pályakezdő tanárrá, míg a 2014–2015-ös tanévben az évfolyam 15 ezer beiratkozójából végül 5 ezren kezdtek tanítani. Ám közülük a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számításai szerint 30 százalék egy esztendő, míg újabb 30 százalék öt éven belül elhagyta a pályát. Egy friss OECD-jelentés szerint a tanártársadalom egyre inkább elöregedik – az átlagéletkor 47,6 év –, és a nemzetközi felmérésben szereplő magyar válaszadók több mint fele 50 év feletti, és mindössze 5 százalék 30 év alatti.

Rengeteg tanári állás betöltetlen még ma is Magyarországon, holott már elkezdődött a tanítás: még augusztus közepén is volt olyan intézmény, amely gyakorlatilag egy komplett tanári kart vett volna fel. A Közigálláson, a közszféra állásportálján a tanár szóra 2783, a tanítóra pedig 879 találat jött ki. A nyugdíjba vonulókat a pénz sem motiválja a pályán maradásra, ugyanis ha nem lenne elég a nyugdíj, inkább korrepetálást vállalnak dupla annyiért. A kormány által erőltetett és szinte mindenki szerint megbukott életpályamodell nemcsak a fiatal pedagógusoknak, hanem nekik sem kínál vonzó alternatívákat.

Persze mi lenne vonzó abban az oktatási rendszerben, amelyet az állam teljesen maga alá akar gyűrni, a tankönyvpiacról például száműzte a piaci feltételeket. Persze Maruzsa Zoltán szerint az nem a választék szűkülését jelenti, ha a 13 millió magyarországi tankönyvből mára nagyságrendileg 12 millió állami kiadású lett. Persze úgy könnyű az állam fölényét kialakítani, hogy sok esetben kimondva vagy kimondatlanul, bizonyos kényszernek megfelelve egyes tankerületek nem engedélyezték a hozzájuk tartozó iskoláknak, hogy a magánkiadók által gyártott tankönyvek közül rendeljenek. Miközben az állam arra is magasról tesz, hogy tavaly októberben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elmarasztalta Magyarországot a tankönyvpiac állami monopolizálása miatt.

HIRDETÉS
Fellázadnak a kizsigerelt tanárok? | Magyar Hang

Az egy ideje beígért új Nemzeti Alaptantervnek ráadásul megint csak egy újabb munkaverziója készült el, amely nem érett a szakmai egyeztetésre, így a NAT csak később kerül társadalmi vitára. A fentiek persze abszolút nem zavarják azokat, akik a hazai oktatási rendszert is rózsaszín szemüvegen keresztül nézik, vagy azokat, akik a kormány szócsöveként működő napilap hasábjain azzal poénkodjanak ifjúgárdista stílusban, hogy a legtöbb tanár jól teszi, ha önvizsgálatot tart, és azonnal kardjába dől – továbbá örömmel állapítja meg, hogy megoldódott az iskolák krétagondja, az már mindenhol van. Hiszen így hívják a digitális naplót.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/36. számában jelent meg, 2019. szeptember 6-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/36. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek