Messziről jött emberek

Messziről jött emberek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni, a jobboldali-populista Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője az Atreju nevű rendezvényen, az FdI párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Félbeszakított beszédekről lesz most szó, már csak azon egyszerű oknál fogva, mert ha egy közéleti szereplő beszédét félbeszakítják, az már önmagában is hír. De ezek az intermezzók most ragyogóan kiegészítik egymást, mondhatni e kényszerű szünetekből kapjuk meg azt a nagy egészet, amiben élni, létezni kényszerülünk.

Ott van először is Orbán Viktor dallal félbeszakított szónoklata, amit az olasz neofasiszták szokásos, éves rendezvényén mondott el. (Mellékszál, amit ráadásul zárójelbe is kell száműzni, de sokatmondó tény, hogy még pár évvel ezelőtt is hetekig tartó nyíltlevelezés, kényszeres és görcsös tagadások, elhatárolódásra felszólító filippikák jelentek volna meg, pusztán csak annak a ténynek a kapcsán, hogy Orbán Viktor fasisztákkal tartózkodik egy légtérben.Ma ez már olyan megszokott, mint hogy gázszerelők komplett járásokat visznek haza malaclopóban, fényes nappal is akár.)

Szóval, kint volt a miniszterelnök a Mussolini-rajongók cosplayén, és dalra fakadtak, amint ő megemlített egy, az '56-os hősökről szóló olasz indulót, amint aztán az őt ájulásig tisztelő talján szélsőjobboldaliak el is énekeltek legott, állva, tapsolva. Be is számolt erről a közpénzen tartott kormánypropaganda, helyenként olyan negédesen fogalmazva, hogy sokakban esetleg az is felmerült, hogy a különösen emelkedettre sikeredett sorokat eper-ízűre nyomtatták. Sőt: néhányan talán meg is nyalták a kiadványt a vonatkozó bekezdéseknél.

Egy kellemetlen vendég a kötcsei sátorban | Magyar Hang

Az új ellenségek, az igazán fontos ügyeket nem érintő témafelvetések a figyelem elterelését szolgálják a társadalmat a mélyben feszítő egyenlőtlenségekről, a gigantikus korrupcióról vagy az államiság szövetének foszladozásáról.

És ha már újságírás: Orbán azt is elmondta Olaszországban, hogy Magyarországon megszűnt a baloldali médiatúlsúly, ami jelentős változást jelent januárhoz képest, amikor is még komoly ellenszélben érezte magát a kormányfő. Úgy látszik, csak leesett neki, hogy van némi köze ahhoz a mintegy 480 médiatermékhez, amelyek az ő szignójának köszönhetően kerültek zokszó és zökkenő nélkül központi vezérlés alá.

A miniszterelnök persze nemcsak ezzel dicsekedett, hanem azzal is, hogy hazánkban „nulla muszlim migráns” tartózkodik. Nem véletlenül nem közpénzen elszállásolt vendégmunkásokat mondott Orbán, de legyünk nagyvonalúak és tudjuk be ezt annak a közismert módszernek, hogy a messziről jött emberek közismerten azt mondanak, amit akarnak.

Újabb internetes bölcsesség bukkant fel Orbánnál | Magyar Hang

Mark Twainnek tulajdonítják a kutyákkal kapcsolatos mondást, bár forrás nincs hozzá.

De ez az anti-migrációs Disneyland régóta otthona már Orbán Viktornak és ki nem lépne innen, ebből a komfortzónából. Arra ott vannak az ő székelyvicceit közpénzért visszaböfögő thinktankek, háttérintézetek, propagandisták, miniszterek és államtitkárok, de nekik is csak néha szabad házhoz menni a pofonért.

Szombaton erre kapott engedélyt Szalay-Bobroviczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkára, Horváth Ildikó. Előbbi csak kényszeredetten mosolygott, utóbbi zavartan könnyezett, amikor a Magyar Orvosi Kamara (MOK) gyűlésén megjelentek nemes egyszerűséggel kifütyülték őket. (Éger István megpróbálta letagadni mindezt, de hát a MOK-elnöknek még nincsenek olyan valósággörbítő képességei, mint a Fidesz első emberének. Talán majd legközelebb.)

Éger István cáfolja a felvételeket, szerinte az orvosok nem fütyülték ki az államtitkárokat | Magyar Hang

Sikeres, de eredménytelen találkozóról beszélt a Magyar Orvosi Kamara elnöke a 24.hu-nak. Mások egészen máshogy emlékeznek a szervezet vasárnapi nagygyűlésére.

Mindenesetre amikor Szalay-Bobroviczky arról beszélt, hogy a kormánynak fontosak az orvosok, Horváth Ildikó meg egészségügyi fejlesztéseket akart mutatni olyanoknak, akiknek a napjai azzal telnek, hogy mondjuk az osztályuk egyetlen vérnyomásmérőjét kergetik, akkor ők nem kaptak mást, mint azt, hogy ők is olyanok, mint az olasz szélsőjobbosok között parádézó Orbán Viktor: messziről jött emberek.

A Fidesz-KDNP furcsa logika szerint szerveződő, belterjes világában ezért persze jó pont jár, de a józan paraszti ész szerint működő világban, amit nevezzünk egyszerűen csak valóságnak, azért jó néhányan hüledeznek ezen. A döntéshozók ugyanis egész egyszerűen nem lehetnek messziről jött emberek. Szajkózzuk már ezt egy ideje, de úgy látszik néhányaknak még nem jutott el a fülébe mindez. És erre az egyáltalán nem mentség, ha az orvosok fütyülését azért nem hallották meg, mert megsüketítette őket a neofasiszták tapsa és éneke.

Sőt.