HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Orbán Viktor ...

Orbán Viktor „keresztény szabadsága”

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nagyszerű dolog, ha egy ország miniszterelnöke filozófiai, teológiai magasságokba emelkedve képes eszményt adni az ő népének. Még nagyszerűbb, ha kormányfőként végrehajtott tettei is összhangban állnak – a legkiválóbb igehirdetőket idéző stílusban – előadott eszmefuttatásaival. „Mutassuk meg a világnak, milyen is az igazi, mély és magasabb rendű élet, amelyet a keresztény szabadság eszményére építettünk” – mondta Orbán Viktor szeptember 14-én, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének – az Országházban megrendezett – XII. kongresszusán.

HIRDETÉS

Nem tudom, milyen magasabb rendű életet épített Orbán a keresztény szabadság eszményére ott fenn a Várban, Felcsúton vagy éppen újgazdagék hegyoldalán. Itt, Rákoshegyen egyelőre csak a mélységét érezzük a létrehozott műnek. A miniszterelnök úgy véli, míg a liberális szabadság szerint mindent szabad, ami mások szabadságát nem sérti, addig a keresztény szabadság lényege az, hogy „amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, azt te se tedd másokkal”.

Úgy gondolom, sokan beérnék itt a liberális szabadság eszményének megvalósulásával is, ha tényleg mindent szabad volna megtennünk, ami mások szabadságát nem sérti. Csak emlékeztetőül jegyzem meg, az egykor liberális fideszeseknél senki nem tudja pontosabban, mit jelent a liberális szabadság. A liberális szabadság nem csupán az egyén szabadságát jelenti, hanem például a törvény előtti egyenlőséget is, amelynek gyakorlati megvalósításán még volna mit munkálkodni hazánkban.

A gyűlöletet könnyű kiereszteni a palackból, de visszaterelni lehetetlen | Magyar Hang

A liberális szabadság eszményével nehezen összeegyeztethető például a protekció, hogy a korrupció gyanúját most fel se vessük, amellyel kiváltságos helyzetbe hozták itt a miniszterelnök úr háza népét, rokonságát éppúgy, mint falubéli barátját, kollégiumi társát, politikai elvbarátját, de még a NER játékszabályait elfogadó régi politikai riválisát is. Nos, mindez valóban összeegyeztethetetlen a liberális szabadsággal, sokkal inkább kötjük a meghirdetett illiberalizmushoz, avagy a sajnálatos módon újabban „keresztény szabadság”-nak titulált Orbáni társadalmi berendezkedéshez.

HIRDETÉS

De hogy villanásnyira felidézzük a nem is oly rég múlt időket: Orbán Viktor annak a liberális szabadságnak mondott búcsút és cserélte le valami másra, amelyhez olyan nagyszerű dolgokat kapcsolunk a rendszerváltás utáni két évtizednyi demokráciánk idején, mint amilyen a valóban szabad és demokratikus választás, vagy a versenyen alapuló szabadpiac volt. És a jogállam, ahol a jog uralkodott, nem a szolgahaddal megerősített rezsim, ahol a végrehajtó hatalmat gyakorló miniszterelnöknek még kötelező volt átlátható módon működtetni a kormányzatot, ahol például még nem milliókért árusították a szabad sajtónak a közérdekű adatokat.

Ahol nem csupán Mészáros Lőrinc kétes eredetű százmilliárdos magántulajdonát védi a törvény, hanem a Magyar Tudományos Akadémiáét is, sőt az önkormányzatokét is. Orbán Viktor szerint a keresztény szabadság azt tanítja, hogy a nemzetek szabadok, nem kényszeríthetők egy globális kormányzás törvényei alá, mert a birodalmak szükségszerűen elnyomják a nemzeteket, ezért veszélyesek, nem kívánatosak.

Csak a színtiszta politikai show maradt | Magyar Hang

Kissé átértelmezte a keresztény szabadság jelentését a mi filosz miniszterelnökünk. Az igazi keresztény szabadsághoz semmi köze világi hatalomnak, így a kormányfőnek sem. A keresztény szabadság Isten és benne hívő ember közötti viszonyra érvényes, amikor csak és kizárólag Isten akaratának engedelmeskedve válunk szabaddá. A szabadság érzését pedig minden bizonnyal az adja meg, hogy felismertük az Úr akaratát és aszerint éljük életünket.

Mindebből pedig az következik, hogy a keresztény szabadsággal élve nincs rajtunk hatalma többé a jézusi tanításokkal összeegyeztethetetlen kormányzást folytató világi hatalomnak. Szabadon enni adhatunk az éhezőnek, a templom kapujában kéregető koldusnak éppúgy, mint a messzi földről hozzánk érkező menekültnek.

És ha a politikai hatalom ezért büntetni akar, a keresztény szabadságunk tudatában boldogan elviseljük az adóhivatal packázását és a hatalom által megrendelt törvénykezést. De felismerjük Isten gyermekét a rendőrök által üldözött hajléktalanokban is, és megvédjük őket, ha kell, testi épségünket sem kímélve. A tolvajt pedig tolvajnak tekintjük, ha a kórházak és a szociális otthonok működtetéséhez szükséges közpénzt más, kevésbé fontos célra herdálja el, vagy ha simán ellopja. Istennek – meggyőződésem – nem az az akarata, hogy a fényesre vakolt, kicicomázott templomokban ájtatoskodjanak a megkérgesedett szívű divathívők, hanem inkább az, hogy a betegeket, az elesetteket, a rászorulókat segítsük.

Csak Istennek engedelmeskedve, a béklyóktól felszabadultan kell féltőn gondolnunk bolygónkra, amit nekünk, embereknek teremtett az Úr. Hogy békében éljünk rajta és megóvjuk a pusztulástól. A keresztény szabadság azt is jelenti, hogy nem dőlünk be annak, ha politikusok a szeretet szabadságeszményét felhasználva, valódi jelentéstartalmából kiforgatva használnák megtévesztésünkre. Láttuk, hogy ennek érdekében keresztény embereket hívtak be a politika színterére, az ország házába, hogy ott tarthassák meg összejövetelüket, amit aztán arra használt fel a kormányfő, hogy ott hirdesse a keresztény szabadság meghamisított eszményét.

HIRDETÉS
Állítsa meg „Lőrinc” a Coca-Colát | Magyar Hang

A keresztény szabadság azt is jelenti, hogy ezt nem hagyhatjuk szó nélkül. Jó, ha tudjuk: a liberális szabadság nem ellentéte, hanem édestestvére a keresztény szabadságnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/38. számában jelent meg, 2019. szeptember 20-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/38. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,726lájkolóTetszik
2,955követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek