HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Becsületbeli ...

Becsületbeli ügyek

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Olyan jó olyanokat hallani a magyar kormányfőtől, hogy „a jogállamiság hazánkban nem jogi, hanem becsületbeli kérdés”. Egy újságírói kérdésre válaszolva mondott valami ilyesmit Orbán Viktor Antti Rinne finn kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján. A finn kormányfő nem átall jogállamiság-deficitet emlegetni Magyarországgal kapcsolatban, sőt a finn uniós elnökség idején végre akarja hajtatni a 7-es cikkely szerinti eljárást, amelynek keretében hivatalos meghallgatást tartanának az Európai Tanácsban a magyarországi jogállamiság és demokrácia helyzetéről.

HIRDETÉS

Orbán Viktor még azt is mondta ezen a sajtótájékoztatón, hogy „amikor kérdőre vonnak bennünket, vagy megkérdőjelezik a magyar jogállamiságot, akkor belelépnek a becsületünkbe”. Ezek szerint a magyar kormányfő úgy gondolja, hogy az Európai Parlament is belelépett a becsületünkbe, amikor tavaly szeptemberben megszavazta, hogy az Európai Tanács kezdjen eljárást Magyarországgal szemben a jogállamiság és a demokrácia itteni helyzete miatt.

Orbán Viktor a becsületért küzdene, a finn miniszterelnök szerint róluk kell példát venni | Magyar Hang

Finnországnak tényleg fontos az emberi jogok és a jogállamiság erősítésének kérdése is. Beleírták még a kormányprogramjukba is, hogy uniós elnökségük alatt „közös eszközöket kell kifejleszteni azért, hogy megerősítsük a jogállamiság alapjait az unióban. Az uniós forrásokat össze kell kötni a jogállamisági normák betartásával. A civil szervezetek és független bíróságok jogállását garantáljuk”.

A fideszes képviselők mintha fel lennének függesztve az Európai Néppárt frakciójában, ám ennek következményeit nem nagyon látjuk. Hacsak azt nem tekintjük annak, hogy Orbán Viktor uniós biztosnak delegált jelöltje, Trócsányi László meglehetősen csúnyán elbukott már az előszobában, a jogi bizottság meghallgatásán.

HIRDETÉS

A kormánypártiak boszorkányüldözésről beszélnek. Azt állítja például a Fidesz–KDNP európai képviselőcsoportja, hogy „politikai lincselést folytattak Trócsányi László ellen, mert megvédte a magyar polgárokat a tömeges illegális migrációtól, és mert igazságügyi miniszterként ő volt a jogi határvédelem létrehozója”.

Papíron jogállam | Magyar Hang

Pedig Trócsányi nem emiatt bukott el, hanem azért, mert nem tanulmányozta megfelelő jogi alapossággal az összeférhetetlenségi szabályokat, és nem vetette össze kellő tárgyilagossággal a saját közelmúltjának egzakt történetével. Mondhatnánk azt is, hogy ezzel a fiaskóval kellemetlen helyzetbe hozta hazánkat. Mert azt nehezen lehet elképzelni, hogy a bizottság tagjai ne tudták volna pontosan értelmezni a Trócsányi résztulajdonában álló ügyvédi iroda kormányzati megbízását vagy a többi felmerült problémás szituációt.

A jogállamiság kérdése becsületbeli ügy. Az ország jó hírének megőrzése is becsületbeli ügy kellene, hogy legyen. Ha pedig valóban az lenne a helyzet, hogy indokolatlanul, lépten-nyomon megalázzák hazánkat az unióban, arra mondhatnánk azt is, hogy senkinek sem kötelező a klubtagság. De nyilvánvalóan nem erről van szó. Hiszen az elmúlt években dézsával öntötték ránk a százmilliárdokat, amiből bőven jutott az új nemzeti tőkésosztálynak, így szégyenszemre a felcsúti gázszerelő kisiparos már a világ leggazdagabb multimilliárdosok listájára is felkapaszkodott a bő hét esztendő alatt. A kormányfő veje is szépen megtollasodott, pontosabban szólva megkastélyosodott az uniós támogatással indult nagy közvilágítás-bizniszen. Nem kellene fake newsnak nevezni a finn kormányfő előtt azt az újságírói kérdést, amely ezt az OLAF által is részletesen feltárt ügyet feszegette.

„Ne legyél mártír” – erre kérték Brüsszelben Varga Juditot | Magyar Hang

Az igazmondás is becsületbeli ügy, főleg az őszödi hazugságbeszéd kiszivárogtatása után utcai zavargásokba torkollott össznépi felháborodás óta.

Egy olyan párt elnökének szájából elég furcsán hangzik a becsületbeli ügyről beszélni, amely legutóbbi tisztújító pártkongresszusán arra szólítja fel politikai közössége tagjait, ne mondjanak egymásról csúnya dolgokat. De mit mondjanak a mezei hívek, ha nehéz megemészteniük, hogy Kósa Lajos annak ellenére alelnöke lehet pártjának, hogy közjegyzői okiratba foglaltatta az édesanyja javára a 800 millió forintos ajándékozást a csengeri örökösnő mesés örökségének kezelésére adott tanácsai fejében?!

A jogállamiság nem jogi, hanem becsületbeli kérdés hazánkban – véletlenül hangosan mondtam ki. Félve néztem a mennyezetre, nem repedezik-e.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg, 2019. október 4-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,803lájkolóTetszik
3,050követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 78. – Koronavírus: Kitört a pánik, üresek a polcok

Dévényi István e heti vendégei: Szalai Szabolcs, a Jövő TV főszerkesztője és Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója.

Ferenc pápa gyengélkedik