HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Az ellenzék a...

Az ellenzék a pályán van

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Az idei két országos választás tétje nem a kormány stabilitása, pláne nem a hatalmon maradása volt, hanem az, hogy a pályán marad-e az ellenzék. A vasárnapi önkormányzati voksolás után megállapíthatjuk, hogy az ellenzék ott van a pályán, sőt, jelentősen tudott javítani az eddigi pozícióin a településeken. A Fidesz pedig 2010 óta nem szenvedett el akkora vereséget, mint most a főpolgármesteri pozíció elvesztésével. Ez önmagában inkább szimbolikus jelentőségű – ne feledjük, Budapest első embere az a politikus, akire közvetlenül a legtöbb polgár szavazhat –, de a fővárosi kerületek többségének és számos nagyvárosnak az elvesztésével együtt ez már nagyon is érzékeny veszteség.

HIRDETÉS

Az öt évvel ezelőtti választáshoz képest a Fidesznek nem sikerült újabb nagyvárosokat meghódítania – a legkínosabb az újabb szegedi kudarc, pedig Botka László ellen tényleg mindent bevetettek –, hacsak azt nem számítjuk annak, hogy a kormánypárt egy ravasz húzással beállt a független, korábban a Jobbik támogatását élvező, népszerű békéscsabai polgármester mögé.

Karácsony: Visszavisszük Budapestet Európába | Magyar Hang

Az ellenzék viszont olyan városokban tudott nyerni, mint Miskolc, Szombathely, Tatabánya, Dunaújváros, Pécs, Eger és Érd. Vagyis a megyei jogú városokat tekintve a korábbi nyomasztó Fidesz-fölényt kiegyensúlyozottabb viszonyok váltják fel. Márki–Zay Péter újabb biztos hódmezővásárhelyi győzelme különösen fontos üzenet a változást akaróknak, s könnyen lehet, hogy végzetes hatással lesz a térség eddigi erős embere, Lázár János politikai jövőjére… Megjegyzendő, a kormánypárt továbbra is brutális mértékben dominál olyan településeket, mint Zalaegerszeg, Székesfehérvár és Debrecen.

Jó hír a viszonylag magas részvétel, rossz viszont, hogy ebben a kampányban is felborult a pálya, elképesztő, a verseny tisztaságát és tisztességét megkérdőjelező előnyt élvezett az egyre inkább állampártként működő és viselkedő Fidesz. A hatalom asszisztenciájával nyíltan, szemérmetlenül és sok esetben dokumentálhatóan zajlott a választási csalás. Az ukrán határhoz közeli településeken már komoly feszültséget okozott a tömegével beutaztatott voksturisták jelenléte. Elgondolkodtató, hogy a kampány „botrányhősei” nyerni tudtak. Borkai Zsolt az eddiginél jóval kisebb előnnyel, de polgármester maradt Győrben, míg a szocialista Gajda Péter is győzni tudott Kispesten.

HIRDETÉS
Több nagyvárost megszerzett az ellenzék, Karácsony Gergely lett a főpolgármester – percről percre | Magyar Hang

A választás nagy vesztese Tarlós István eddigi főpolgármester, aki meglepően sima vereséget szenvedett Karácsony Gergelytől. A kormánypárti politikus ugyan élvezte a Fidesz már említett brutális erőforrás-fölényének „áldásait”, alighanem egy rajta kívül álló botrány pecsételte meg a sorsát. A Borkai-ügy érdemben befolyásolta ennek a választásnak az eredményét, s Orbán Viktor azzal, hogy a voksolás előtt nem rendezte az ügyet, nem volt hajlandó állást foglalni, lényegében feláldozta az általa támogatott főpolgármestert. Így hiába próbálta a példátlan botrány sarát lerázni magáról, összeborkaizva kellett végigküzdenie Tarlós Istvánnak a kampány utolsó napjait. 

Orbán kész együttműködni a fővárossal | Magyar Hang

Az ellenzék a pályán van, állapítottam meg a cikk elején. De messze van attól, hogy a Fidesz esélyes kihívójaként tekintsünk rá. A következő időszak nagy feladata az alternatívaképzés. Ehhez jelentős változásokra lenne szükség, amivel kapcsolatban most csak a választás két fejleményére hívnám fel a figyelmet. A polgári Budán a Fidesz fölénye elenyészett; ez is arra utal, hogy az Orbán-rendszerből kiábrándult konzervatívok politikai képviselet után kiáltanak. A kormánypropaganda a fővárosi kudarc fájdalmát a nagyvárosokon kívüli, megyei listára szavazók körében tapasztalható tartós és masszív Fidesz-fölényre való hivatkozással igyekszik tompítani. Tény, hogy az ellenzék bajosan tud valaha is parlamenti választáson győzelmet aratni, ha ezen a terepen nem válnak kiegyensúlyozottabbá az erőviszonyok.

Ettől függetlenül a mostani választás üzenete egyértelmű: a történelem Magyarországon sem ért véget, a Fidesz verhető, az Orbán-rendszer sebezhető. És bármikor jöhet egy olyan botrány, leleplezés, amely felborítja a megváltoztathatatlannak hitt erőviszonyokat.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,248lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek