HIRDETÉS

Apapat

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Az új tanév előtt új iskolatáskát kaptam, ez majdnem minden ősszel így volt. Nagyon hamar tönkrementek ezek a táskák, leginkább a varrások mentén szakadtak szét, bár az is megesett, hogy a csatjuk fáradt el. Igaz, egyáltalán nem kíméltük őket, kétes minőségük mellett mi magunk is tehettünk gyors elöregedésükről. Ez az új tetszett nekem, nagy volt, barna és zöld színű, műbőrből készült. A hátamon is hordhattam volna, mert voltak hozzá felkapcsolható pántok, de ilyet akkor már senki nem tett, negyedikben ez egyáltalán nem lett volna szerencsés. Úgyhogy kézben vittem vagy még inkább a hónom alatt. Nem volt könnyű, főleg olyankor, amikor hat óránk volt, és tele kellett pakolni hat tantárgy tankönyveivel. De nehéz az iskolatáska, dúdolgattam magamban, egy ilyen szép napos délelőtt. A délelőttöt nem értettem ebből a dalból. Mármint hogy Peti hogyhogy délelőtt megy iskolába. Mi reggel hétre jártunk, mire délelőtt lett, a nap felén már túl is voltunk.

HIRDETÉS

Akkortájt kezdtem belehabarodni a futballba egészen, előtte nyáron nemcsak olimpia volt Montrealban, a labdarúgó-Európa-bajnokság négyes döntőjét is megrendezték a jugoszlávok. A csehszlovákok nyertek, akkor rúgta be Antonín Panenka azt a panenkás tizenegyest a németeknek, amit azóta is emleget mindenki. Nekem nem tetszett, mert a hollandoknak szurkoltam, és mérges voltam, amikor még az elődöntőben legyőzték őket a csehszlovákok. A hollandokat akkoriban mindig legyőzte valaki a végén – vagy majdnem a végén –, a két évvel korábbi világbajnokságon a németek, a két évvel későbbin az argentinok.

True story | Magyar Hang

Onnantól mindenesetre elkezdtem figyelni a válogatottakat, a vb-selejtezőket – mi a szovjetekkel és a görögökkel kerültünk egy csoportba, mindenki azt mondta, innen nem lehet továbbjutni, mert Brezsnyev nem engedi, aztán mégis sikerült –, a nemzetközi kupameccseket és a különböző bajnokságokat is. Nekünk a Kárpáti Igaz Szó és a Ragyanszka Ukrajina járt, és azokban csak a szovjet bajnokságról írtak, Laciék viszont elő tudták fizetni a Népsportot is, protekciójuk volt a postán, sokszor behozta a két-három napos számokat, szünetben böngészgettük, hogy mi történt Angliában, Spanyolországban, Belgiumban és sok más helyen.

Lett egy csomó kedvenc csapatom. Magyarországról a Bp. Honvéd. A Fradit és az Újpesti Dózsát hamar elvitték mások, én meg nem akartam olyat sose, aki sok mindenkinek kellett. A Honvéd nem kellett senkinek. Még a Vasas is inkább kellett a többieknek, mert ott játszott akkoriban Várady Béla, meg is nyerték a bajnokságot hetvenhétben. Angliából az Ipswich Townnak és a Manchester Unitednek kezdtem szurkolni, Németországból a Kölnnek, Hollandiából a Feyenoordnak, Belgiumból a Molenbeeknek, Franciaországból a Lyonnak, Portugáliából a Boavistának, Lengyelországból a Widzew Lodznak. Aszerint választottam, hogy mennyire tetszett a csapat neve.

HIRDETÉS
A nagyszőlősi punkok | Magyar Hang

A szovjet bajnokságból két kedvencem is lett, egyszer a CSZKA, mert azt mondta valaki, hogy az is katonacsapat, mint a Honvéd, másrészt a jereváni Ararát, mert a Jereván mint városnév eleve nagyon szépen csengett, az Ararát mint csapatnév meg pláne. Ezeket mindet fel is írogattam golyóstollal a barna-zöld iskolatáskámra. Többcentis írott betűkkel, óvatosan, okosan, el ne hibázzak egy kunkort se. Csodásan nézett ki. A szovjet csapatokat oroszul írtam. Így: ЦСКА. Meg így: Apapaт. Dagadt a keblem, amikor láttam, hogy az emberek az utcán megnézik, hogy mi minden van a táskámra írva. Man – ches-ter U-ni-ted, betűzgette Szabó Zolika is, amikor bementem az iskolába a kidekorált táskával. Mencseszter Junájtid, te hülye, mérgelődtem. Ha Junájtid, hát Junájtid, mondta, nekem édes mindegy. Na de mi az az Apapat?

Gazda Albert a Magyar Hangban megjelent írásait itt olvashatja!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg október 4-én!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,342lájkolóTetszik
3,041követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Koronavírus: Egy napon belül több a gyógyult, mint az új beteg

Előfordult, hogy gyógyult pácienseknél is kimutatható volt a vírus, ami azt jelenti, hogy még fertőzőek lehettek.