Megsemmisíthetetlen-ségeskedéseitekért

Megsemmisíthetetlen-ségeskedéseitekért

Jászberényben is beindult az iratmegsemmisítő (Fotó: Budai Lóránt hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zúgnak az iratmegsemmisítők. A polgármesteri hivatalok éjszakai csöndjébe a konfettivé váló múlt sercegése karcol bűnös zajhidat. Lehajtott fejű szolgák sürögnek, s hordják kérdések nélkül, némán a kartonokba gyűjtött NER-nyomatokat. Offshore cégek papírjait, telekmutyik kivonatait, túlárazott, értelmetlen beruházások, haveri megbízások, ócsított bérleti szerződések dokumentumait szaggatják kibogozhatatlan csíkokba, apró pöttyökbe a kíméletlen szerkezetek.

Ez hülyeség, nem?

Egy pillanatra ereszkedjünk bele, mondjuk, Borkai Zsolt élethelyzetébe. Nem abba, hanem, á, jó, hagyjuk. Csináljuk másként. Egy pillanatra képzeljük magunkat egy korrupt polgármester helyzetébe. Tételezzük fel, hogy minden igaz, amit állít rólunk az ellenzék: tudtuk előre, hogy jön a nagy cég a település határába, ezért az érintett területet bagóért átjátszottuk a cimboránknak, aztán a kényelmes testületi többséggel átminősíttettük a területet, majd, amikor a beruházó aranyáron felvásárolta, feleztük az extrán extra profitot.

És nem álltunk le itt, nagyon nem, a Keresztapa valahányadik részébe fullasztottuk a hétköznapokat, odafigyeltünk a legapróbb gazdasági ügyekre is, az összes kiírás a strómanjaink felé lejtett, családtagjaink pedig vállalkozásokat, üzleteket nyitottak, civil és érdekvédelmi szervezeteket alapítottak, és valahogy mindig ezek futottak be a közpénzekért folytatott vetélkedésben. Dőlt a lé, tejjel-mézzel folyó Kánaánná lett a város, hol az volt a legfőbb gondunk, hogy miként terelgessük a heti szinten születő milliárdokat, hiszen ennyi pénzzel már kell kezdeni valamit, egyáltalán, tartani valahol, és akkor még ott a feltűnésmentesen elköltés édes-savanyú terhe is.

És minderről papír van! Dokumentálva lett valamennyi piszkos ügylet. Az uniós pályázatokon rajta a lábjegyzet, megjegyzés, hogy kinek kell nyernie. Valamennyi tételnél hevenyészett kalkuláció a lokális alkotmányos költségről, jóváhagyó szignóval, persze. Az e-mailben egyeztetett ügyletek kinyomtatva, a preinternet-generáció nem bízik a Google szervereiben, meg papíralapon amúgy is könnyebb bármit visszakeresni. Még az offshore cégek valós tulajdonosi hálója – gyengébbek kedvéért folyamatábrával – is bent pihen a hivatali páncélban.

Egyelőre nem adja vissza a korábbi alpolgármester a Dunaújvárosból elvitt winchestert | Magyar Hang

Ugye érthető, mi a bajom a választások másnapján kitört iratmegsemmisítési pánik pánikjával? Hiszen ennél én, aki 1987-ben az NSZK-turnéról hazatérő néptáncegyüttes egyetlen tagjaként a beszerzés körülményei rovatot is kitöltöttem (de tényleg, elkezdtem leírni, hogy a barátommal sétálva láttam meg a kirakatban az akciós reklámot) a nyomorult no name, kétkazettás magnó vámáru-nyilatkozatában, amelyet aztán a határátlépést könnyítő célból hozott ötputtonyos aszút kortyolgató vámos fejlesztőpedagógusi mosollyal gyűrt össze, szóval ennél még én is dörzsöltebb lennék.

Máskülönben meg a NER már rég itt zakatol teljes őszinteséggel a szemünk előtt. Szó sincs bujkálásról. Sőt, a NER büszke a nemzeti burzsoáziának elnevezett családi és/vagy strómanháló sikereire. Az ügyeket ismerjük. A módszereket értjük. Szépszámú eset keresztül-kasul, oda-vissza ki lett nyomozva – persze nem idehaza. Hát minek itt bármit is megsemmisíteni?

Viszont, ha és amennyiben mégis.

A gyanús szerződéseket, a hivatalok által elkövetett igazolhatóan gazdasági bűncselekményeket, de még a morálisan kifogásolható közbeszerzéseket is most, az első hetekben tessenek nyilvánosságra hozni. Ha léteznek a csontvázak, azonnal dőljenek ki a szekrényekből. Mert ne legyen illúziónk: lesz itt – úgymond – iratmegsemmisítés, csak nem gépekkel, hanem nyerő kinevezésekkel, tagságokkal, üzletrészekkel, lehetőségekkel és persze pénzzel, sok pénzzel, kilóra megvett ellenzékiekkel.

Most tényleg győzzön az igazság. Hadd szóljon!

Termékleírás:
„A készülék 24 órás folyamatos használatra alkalmas, túlmelegedés elleni védelemmel van ellátva
Fém hajtáslánc
Automatikus visszamenet papírelakadás esetén
– lapkapacitás: 100–105 lap;
– vágás: 5,8 × 50 mm-es konfetti;
– biztonsági szint: DIN P-3;
– papíradagoló szélessége: 430 mm;
– papírkosár kapacitása: 470 liter,
– egyéb megsemmisíthető anyagok: tűzőkapocs, hitelkártya, gemkapocs; CD/DVD, floppy lemez, pendrive GDPR: igen!”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/43. számában jelent meg október 25-én.