Teljesítmény nélkül

Teljesítmény nélkül

A Puskás Aréna avatója (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénzesőben nem nő sem magyar foci, sem magyar nagyvállalkozó. A magyar politika kétségbevonhatatlan makrogazdasági és politikai eredményei mellett látványos csődöt szenvedett két, a miniszterelnök számára is kedves területen. Nem a célok megválasztásában és a társadalmi támogatottságában lőtt mellé. A kormány által választott eszközök alkalmatlanok a célok elérésére.

Elfogadható és támogatható cél minden függetlenségre és összetartozásra valamit is adó ország számára, hogy gazdaságában jelentős helyet foglaljanak el a legalább sorskérdésekben a nemzeti célokat támogató hazai vállalkozók. Minden nemzetnek szüksége van közös szimbolikus terekre, ahol büszkének, győztesnek érezhetik magukat az állam polgárai. Ilyen tér lehet a művészet a rocktól a klasszikus zenéig, az építészet vagy a képzőművészet. Legalább száz éve, amióta Magyarország hozzászokott ahhoz, hogy a háborúkból vesztesen kerül ki, a sport szállítja a nemzeti büszkeség megtartásához szükséges győzelmeket. Volt majdnem húsz esztendő, éppen a nemzet legsötétebb éveiben, amikor a labdarúgás győzelmei tartották tizennégy millió magyarban a lelket.

A kommunizmus alatt nem termelődött magyar nagyvállalkozó. Amióta a foci multinacionális üzletté vált, nem nőtt fel magyar világklasszis. Ennek is van vagy ötven éve. Ebből lassan harminc a piacgazdaság körülményei között telt el. Gondolhatnánk azt is, hogy a pénz hiányzott innen is, onnan is. Csakhogy a foci és a magyar üzleti élet belterjes köreiben mindig volt pénz. Teljesítmény nem volt. Hiányzott, hiányzik a kapcsolat a teljesítmény és a jövedelem között. Mialatt az ország népe – kisvállalkozók, alkalmazottak, más sportolók: úszók, vívók és kajakosok, sőt Vajna idején már a filmesek is – megtanulta, hogy bért, jövedelmet csak teljesítmény eredményezhet, a mindenkori kormányokat pénzleső, lelkes, kritikátlan mamelukok serege veszi körül, és várja a pénzesőt, amely a monszun rendszerességével eddig mindig megérkezett. Megérkezik a mindenféle osztályú futball-, kézilabda-, kosárcsapatok a világ minden részéről toborzott, nemzetközi B osztályú játékosainak, alkalmatlan edzőinek, menedzsereinek. Számíthatnak rá a soha nemzetközi szintű játékost ki nem bocsátó akadémiák. Az üzleti életben egész vállalatcsoportok épülnek alkalmatlan üzleti tervekre és tuti támogatásokra. A legtöbbet azok kapják, amelyek működésüket a támogatások maximumára optimalizálják, és nem a teljesítmény javításával vagy jövendő rentabilitással bajlódnak.

Mindebből nem lettek és nem lesznek ütőképes, győzelmeket szállító magyar foci-, kézi- vagy kosárlabda-válogatottak. Nem lesznek nemzetközileg jegyzett, adót fizető vállalkozások. Ha eláll a pénzeső, kiszáradnak, elhalnak, mint az akasztói stadion gyepe.

Pénz csak teljesítményért jár. Csak olyan üzletet szabad támogatni, amelyik támogatás nélkül is életképes. Csak olyan víziókat, amelyek a támogatás nélkül is megvalósulnának. Csak olyan focistát, aki nem elsősorban a pénzért játszik. A támogatások, a pénzeső (leginkább olcsó hitelek formájában) csak a fejlődés, a növekedés gyorsítására alkalmasak, és piacot torzító szerepük miatt a versenyszférában még így is csínján kell bánni velük.

Ha egyszer mindezt mind megértettük, lehetnek majd termékeink, amelyekről a világ is tudja, hogy magyarok, lehetnek nem csak itthon világhírű művészeink, és – ki tudja – egyszer talán kijuthatunk a futball-világbajnokságra.

A Publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerző csopaki bortermelő

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/48. számában jelent meg, 2019. november 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/48. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.