HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Mitől fél az ...

Mitől fél az Újfidesz?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Az adóforintjainkból működtetett Nézőpont és Századvég mostanra legyártotta a kormánypártoknak az értékelést október 13-áról és a továbblépési terveket is, természetesen a mi tájékoztatásunk nélkül. Mint évek óta, most is mi finanszírozzuk a mérget, amely közénk hatol.

HIRDETÉS

A Fidesz kommunikációjának két feladata van. Egyfelől tovább kell hergelnie a népet, mert a gyűlöletkeltés hozza a sok szavazatot – ezzel tartható meg az Újfidesz tömegbázisa, amely rezonál az „Erger-Berger-Goldberger, minden Soros gazember” színvonalú politikára.

Másfelől kiderült, hogy a Fidesznek kitelt a becsülete a konzervatív, polgári (és jórészt keresztény) középosztálynál. Ők voltak a klasszikus Fidesz-szavazók, akik évekig tűrték az ízlésük, világnézetük ellen való megnyilatkozásokat, hajlandók voltak elhinni, hogy a polgári ethosz negligálása szükséges rossz a nagyobb jó, az ország boldogulása érdekében. Október 13-án azonban kiderült, hogy a többségüknél már elszakadt a cérna.

A konzervatív, polgári, européer keresztény nemzetrész elköszönt az Újfidesztől. Vannak még keresztény szavazók Orbánék mögött – de hétről hétre kevesebben. Az ő visszacsábításuk az orbáni kommunikáció új feladata. Az Újfidesz mellé vissza kell építeni a klasszikus Fideszt, különben baj lesz – ezt mutatta ki a nagy társadalomelemzés. A régi Fideszt, amelyiknek égő pofon volt, hogy „a polgári Magyarország csupán politikai termék”, és amelyik azóta sokszorosan szembesült azzal, hogy a hőn szeretett, országmentőnek hitt Viktor és csapata valójában cinikus politikai technokrata, gátlástalanul képes megtenni bármit és mindannak az ellenkezőjét is, ha abból haszon néz ki.

HIRDETÉS

Az új projekt Győrben vizsgázik. Reaktiváltak egy már rég margóra szorított arcot. Dézsi Csaba András alkalmas figura, tudja hozni a kigondolt karaktert – „igazi fideszes”, de persze tiszta, nincs köze a Borkai-világhoz, és különben is, neki nem fognak diktálni holmi háttéremberek… Hatalmas pénzt rendelt az ügyhöz a Fidesz, és szofisztikáltan kaserolja a jelöltet. Antré gyanánt a keresztény közönségnek szervírozták a Szemlélek blogon, elvégre őnékik találták ki.

Na és? | Magyar Hang

A mai Fidesz, a mai Orbán Viktor egyre jobban hasonlít az utódpártra, a ’90-es évek MSZP-jére és Horn Gyulára.

– Akkor nem is állná meg a helyét egy olyan kijelentés, hogy folytatni kívánná Borkai Zsolt munkáját? – hangzott a kérdés, amire érkezett is a kommunikációs főüzenetnek kigondolt álválasz: „Folytatni szeretném, ami jó volt, de kigyomlálnám, ami nem oda való. Van gyomlálnivaló, ezt az emberek is látják.” És persze semmi háború meg acsarkodás, összefogást hirdet a fideszes jelölt, és munkásnadrágot, nem csokornyakkendőt…

Csak az marad mellékes a győri Fidesz-jelölt kampányában, hogy ő a Fidesz jelöltje. Ezzel szemben hangsúlyos, hogy ő nem a Borkai-világ része. Természetesen el lehet hinni, hogy a Dézsi az nem a Borkai, természetesen nyerni is lehet ezzel, de a választás után kormányozni is kell, és akkor ki fog derülni, hogy Dézsi tényleg nem Borkai – viszont mégiscsak maga a Fidesz, azaz zökkenőmentesen folytatódik majd a rendszerszintű korrupció.

A győri projekt kommunikációs tétje hatalmas: ha nyer a „nemfideszes” Fidesz-jelölt, akkor Orbánék úgy vélhetik, ráleltek a keresztény-konzervatív középosztályhoz ismét utat találó hangra. A mérleg másik serpenyőjében ugyanis először sejlett fel a nagy bukás árnyéka: az orbáni választási rendszer ugyanis akár 49 százalékos választói támogatást is képes 40–45 mandátummal honorálni. Ez a rendszer csak addig jó a Fidesznek, amíg ellenfelei szét vannak szalámizva. Márpedig ők október 13-ából azt tanulták meg, hogy mindnyájan jobban járnak, ha összefognak – ami halálos veszedelem Orbánékra.

Bizony benne van a pakliban, hogy 2022-ben mindössze 50 fős frakcióval lesz kénytelen beérni a Fidesz, ami azt jelenti, hogy a puszta parlamenti létezésével folyamatos együttműködésre fogja hangolni az akkori győzteseket – és akkor minden kétharmados gonoszsága vissza fog hullani Orbánék fejére.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/50. számában jelent meg december 13-án.

HIRDETÉS

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a legfrissebb, 2019/51-52. karácsonyi duplaszámban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,702lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Öt magyar van karanténban Tenerifén

A tiszteletbeli konzul kapcsolatban van két családdal, és még egy külügyi munkatárs utazott oda az ő segítésükre.