HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Csonka mennyo...

Csonka mennyország

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Soha? Ilyet azért nem állítanék, mert ki láthatna bele annyira a múltba, hogy magabiztosan kijelentse: ennyire másnak még soha nem élte meg a hétköznapokat a magyar. Pokol és mennyország vívja háborúját, az eltékozolt évtized csatázik a soha ilyen jó hely nem volt Magyarországgal, s ami még rosszabb, hogy valamennyi harcban álló fél szentül, árnyalatok nélkül hiszi önnön megkérdőjelezhetetlen igazát. Apokalipszis kontra új feltámadás. Hát persze hogy nincs átjárás.

HIRDETÉS

Árad a szeretetimázs, a kormány december 27-én még vadul boldog karácsonyt kíván az országnak. Előtte gyerekekre, utána felnőttekre célzott turisztikai tudatformálás: társadalmi célú hirdetési blokk tizenöt percenként, tádámm, tádámm, zakatol a mozgóképes jókedvpropaganda. Hát kinek lenne szíve belekötni, hisz oly szépek a képek, félig folklórral, félig boldogsággal leöntött mi hazánk. Épül-szépül. Nem is rendes magyar, akinek nem kacsint be egy könnycsepp.

Ünneprontó Orbán-kormány | Magyar Hang

Aztán ott van még az urbánus bölcsesség, miszerint a karácsonykor dugig telt plázaparkoló, meg a hipermarketben beüzemelt összes kassza előtt kanyargó hosszú sor általános jólétet jelent. A gazdasági jóslat aktuálpolitikai következtetése pedig, hogy végre jó az irány, már csak tartani kell azt.

(Amúgy nagyjából mindent elmond a honi közélet változásáról, hogy míg néhány éve körberöhögték, ha valaki ekkora felszínes baromsággal próbált a kocsmában érvelni, idén a kormányzati megmondóelit több eminense is politikai-gazdasági orgazmus közeli állapotban osztotta meg saját bevásárlókocsis élményét. Ja, és az is divat lett köreikben, hogy ha lehull néhány milliméter hó, „Klímaváltozás, ugye?” szöveggel értesítik a közt, hogy őket nem lehet holmi hisztivel megtéveszteni.)

HIRDETÉS

És akkor itt vagyunk mi, amely nehezen körülhatárolható, de szép számú csoport egyetlen tagjával fogok példálózni, mert szerintem úgy korrekt, magammal. Nézem a közreklámfilmeket, bosszant a kényszeres népviseletesítés, mintha akkora hagyományőrző ország lennénk, közben alig találsz élő folklórt, a szervezett néptánc és népzene mozgalma ugyan virul, de ha megszólal egy buliban a tájegység muzsikája, hát csak néznek ki fejükből a népek. Mondjuk, nem szólal meg.

Nélküled nem lenne ez a cikk | Magyar Hang

A december 27-én hirdetési kvóta kipörgetési célból nyomatott állami jókívánság felháborít. Piti, ócska, átlátszó. És még önleleplező is, hogy mennyire gondolja komolyan a megrendelő. A filmbe szerkesztett önfeledt tűzoltókért pedig extra felcseszési bónuszpont jár.

A teli parkolós okfejtés szimplán fáraszt, annyira gagyi. Nem sorolom, mást sem tettem egész évben, Borsod, Heves, Nógrád, és igen, arrafelé is zsúfolt a főút menti üzlet parkolója, hát nyilván nagy a jólét. Ilyenkor ajánlanám lekanyarodni, és haladni a mellékúton is néhány percet, és majdnem ideírtam, hogy emlékezetes lenne, de ismerem a választ, sok idő kell még, mire pártunk és kormányunk helyrekalapálja mindazt, ami Gyurcsány. (Ajánlott aláfestő zene: Limahl – Never ending story.)

90 perc halál, hálás feltámadás | Magyar Hang

Egyébként valamiféle irányt én is látok, de még inkább tempót. Suhanunk. Hogy hova, azt nem tudnám megmondani, a Kádár-rendszer 2.0, és a többi hasonszőrű leegyszerűsítés egysíkú hamis modellekbe zárja a sokdimenziósan galád történetet. Suhanunk elfele. Távolodunk. A legborzasztóbb gondolat, hogy mivé lehettünk volna. Közép-Európa ékköve, a kicsi, de okos ország, oktatási fellegvár, egészségügyi centrum, innovációs csomópont, start up paradicsom. És félek, soha nem lesz még egy ilyen évtizedünk. Bánatos képzavar villódzik a fejemben: kompország hajója előbb csak megfeneklett, aztán végleg elment.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/1. számában jelent meg január 3-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/1. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,537lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.