HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Kocsis Máté n...

Kocsis Máté nyomorúsága

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Soha ennyi pénz nem volt korábban a magyar kézilabdában, mégis régen volt ennyire kilátástalan helyzetben a sportág itthon. A különös ellentmondás a január 9-én kezdődött osztrák–svéd–norvég közös rendezésű férfi-Európa-bajnokság apropóján kiemelt figyelmet érdemel. A magyar válogatottnak ugyanis ez az utolsó esélye, hogy kvalifikálja magát a tokiói nyári olimpiára.

Klubcsapatok szintjén a női mezőnyben a Győr kétségkívül a világ legerősebb csapata, de a Ferencváros és a Siófok is az elithez tartozik, míg a férfiaknál a Szeged és a Veszprém szintén a legjobbak között szerepel. Ehhez képest a női válogatott az előzetes várakozásokat messze alulmúlva 14. lett a tavaly decemberi, Japánban rendezett női világbajnokságon, a férfiak pedig a dániai és németországi tornán végeztek a 10. helyen. A nők – korábbi Eb-szereplésüknek köszönhetően – selejtezőt játszhatnak, a férfiak csapatának viszont a kijutáshoz meg kellene nyernie az Eb-t, a selejtezőhöz pedig a legjobb két – kvótát még nem szerzett – csapat közé kerülnie. Ennek azonban az ellenfeleket, a hiányzókat és a lebonyolítási rendszert elnézve nagyon kicsi az esélye, vagyis – a női csapat problémáit (két és fél hónappal a selejtező előtt a szövetség kirúgta Kim Rasmussen szövetségi kapitányt) is beleszámítva – könnyen előfordulhat, hogy a 2016-os riói olimpia után ismét mindkét válogatott lemarad a játékokról.

HIRDETÉS
Nagyot harcolt, és megverte az oroszokat a magyar férfi kézilabda-válogatott | Magyar Hang

Számos strukturális oka lehet annak, hogy a sportágba öntött hatalmas összegeknek nincs hatása a nemzeti csapatok teljesítményére. Ezek közül a legnyilvánvalóbb az eredménykényszer. Ahhoz, hogy a klubcsapatok tartani tudják a színvonalat, külföldi sztárjátékosokkal töltik fel a keretet, így nem marad hely a magyar tehetségeknek, és ez meghatározza az utánpótlás helyzetét. E tekintetben a női szakág szerencsésebb helyzetben van, hiszen ott a korosztályos válogatottak rendre diadalmaskodnak a világversenyeken – ám ez egyelőre nincs hatással a felnőttekre –, a férfiak mezőnyében viszont a fiatalok számára a középmezőny alja a realitás, az elit egyre távolodni látszik.

2022-ben férfikézilabdában Szlovákiával közösen rendezünk Európa-bajnokságot. A tornára a kormány a népligeti Volánbusz-pályaudvar mögött, százmilliárdhoz közelítő költségvetésből építene csarnokot. A Kocsis Máté vezette Magyar Kézilabda Szövetség a létesítmény körüli ellentmondások kapcsán napvilágot látott újságcikkekre sértett hangvételű közleményben reagált, aztán később kiderült, a valódi költségek minden bizonnyal jócskán felülmúlják majd a médiában megjelent számokat.

Nagy Ervin szerint amit Kocsis Máté, a „félnótás országgyűlési s*ggnyaló” csinál, az öngyilkosság | Magyar Hang

A 2016-os olimpiai kvalifikáció kudarcát igazságtalan lenne a nem sokkal korábban megválasztott Kocsis Máté nyakába varrni, az aktuális helyzetért azonban már akár vállalhatná is a felelősséget. A politikus a szexuális zaklatás kapcsán kirobbant Gothár-botrányban talán mindenkinél hangosabban követelte az átvilágítást, és a kulturális támogatási rendszer átalakítását. Ha a saját „szakterületén” is a fent említett sértettséghez és a „balliberális” színházi világot célzó támadáshoz mérhető lendülettel fog majd a rendszer átalakításába, elsőként saját magát hozhatja kellemetlen helyzetbe.

HIRDETÉS

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/2. számában jelent meg január 10-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/2. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

36,080lájkolóTetszik
3,187követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Ahol még akarni sem tudnak, ott van a legnagyobb baj” – Magyar Hang-ajánló

Ünnepi interjú Beer Miklóssal, beszélgetés Ángyán Józseffel. Csendes húsvét Hollókőn. Keresse a 100. Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek