Lex Dézsi: kisszerű, kiábrándító, fideszes

Lex Dézsi: kisszerű, kiábrándító, fideszes

Dézsi Csaba András (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első pillantásra aprócska ügy, semmiség, amiről írni fogok. Ha igaz a győri időközi polgármester-választás másnapján megjelent hír, hamarosan módosul a polgármesterek jogállásáról szóló törvény. Településvezetők a hatályos szabályozás szerint nem lehetnek egyidejűleg orvosok, egészségügyi dolgozók. Ezt az összeférhetetlenséget tervezi most feloldani a Fidesz–KDNP-többség, mégpedig azért, hogy Dézsi Csaba András, Győr frissen megválasztott kardiológus polgármestere továbbra is praktizálhasson.

Dézsi kiváló orvos hírében áll, a hétvégén is kiderült, hogy városa közéletének elismert és megbecsült szereplője. Azért is nyerhetett olyan simán, mert világosan elhatárolta magát elődjétől, a szexbotrányba és korrupciós ügyek gyanújába keveredett Borkai Zsolttól.

Mi hát a gond?

Elhitték a győriek, hogy van két Fidesz - Szamizdat, a Magyar Hang minipodcastja | Magyar Hang

Az orbáni hatalomgyakorlás tipikus eleme a személyre szabott törvényalkotás. Nincs ez így jól, nem éppen a jogbiztonság érzetét keltő gyakorlat. A lex Dézsi nem tartozik a legbotrányosabb húzások közé. De nem is olyan ártalmatlan, mint esetleg sokan gondolnák. Itt ugyanis nem kevesebbről van szó, mint a választási szabályok utólagos átírásáról! Gondoljunk csak bele: vajon hány olyan potenciális, alkalmas polgármesterjelölt döntött úgy az októberi önkormányzati választás előtt, hogy az összeférhetetlenségi szabályok miatt mégsem száll ringbe?! Velük szemben mennyire méltányos a tervezett módosítás?

Dézsi Csaba András az ATV.hu-nak megerősítette, hogy a Fidesztől ígéretet kapott az összeférhetetlenség megszüntetésére. Így abban a tudatban vállalhatta el a jelöltséget, kampányolhatott, hogy győzelme esetén nem kényszerül választani. Erről azonban nem tájékoztatta világosan, egyértelműen a szavazás pillanatáig a győri választókat. Biztos vagyok benne, hogy nem ezen múlt a győzelme, s a betegei minden bizonnyal örülnek, hogy ezután sem kell nélkülözniük a szaktudását. Mégis könnyű belátni, hogy ez így nem volt tiszta, fair eljárás. Nagyon gyorsan kiderült most is, hogy nincs két Fidesz.

Annak idején a jogalkotónak bizonyára voltak érvei, hogy miért összeférhetetlen az orvosi és a polgármesteri hivatás. Alighanem érdemi vita is folyt erről. Most nem lesz ilyen. Ha a Fidesz észszerűtlennek minősíti ezt a szigort, adja magát a kérdés: tíz év alatt miért nem tűnt fel neki? Úgyhogy őszintébb lenne, ha annyi lenne az érv: csak! Mert így kívánja a Párt pillanatnyi politikai érdeke. S ez ma épp elég egy törvény átírásához.

Törvényt módosítanak, hogy az új győri polgármester orvos maradhasson | Magyar Hang

Költői a kérdés: ha a DK-s László Imre, Újbuda komoly orvosi karriert maga mögött tudó polgármestere kérte volna nagy tisztelettel ugyanezt, hogyan reagált volna a hatalom? Persze nem dől össze ettől a világ. Ha ez lenne a Fidesz legsimlisebb húzása 2010 óta, még Lovasi András is a büszke törzsszavazójuk lenne. Az egész történet mégis olyan pitiáner. Pofátlan. Kínos. Felesleges. Kiábrándító.

Olyan fideszes!