HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Szikaszarvast...

Szikaszarvast a magyarnak!

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Miközben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepélyesen megnyitotta a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozóját, a FeHoVát, a sok unalmas, illetve fontos dolog mellett arról is beszélt, hogy

HIRDETÉS

„liberalizálni kell”!

Gyorsan el is magyarázta, mire gondolt: a sertéspestis kipusztította vagy ki fogja irtani a vaddisznókat az úgynevezett disznóskertekből. (Ezek olyan bekerített erdők, ahová rengeteg vaddisznót zsúfolnak be, hogy ott hajtásokat rendezzenek jó pénzért.) Nem csak, hogy kipusztította, de a következő évtizedekben sem lesz annyi vaddisznó, hogy a kertek az eddigi rendszerben tovább tudjanak működni. Márpedig Semjén azt szeretné, hogy ne csökkenjenek a vadászipar bevételei. Amit úgy akar elérni, hogy a kiürülő disznóskertekbe idegenhonos állatfajokat telepítene. Példának a szikaszarvast említette, ami egy Ázsiában honos szarvasfaj, arról híres, hogy felnőttkorában is pöttyös marad.

Budapest, 2020. február 13. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelõs miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke (j8) és Nagy István agrárminiszter (j4) a 27. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon a megnyitó napján a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 2020. február 13-án. MTI/Kovács Attila

Miért akar Semjén Zsolt szikaszarvasokat telepíteni Magyarországra? Nem elég nekünk a migránsveszély a falvainkban, városainkban, most már az erdőben is félni akarunk? A válasz erősen spekulatív, de logikus, előtte azonban vizsgáljuk meg a miniszterelnök-helyettes vágyának tárgyát.

HIRDETÉS

A szikaszarvas Vietnámban, Tajvanon, Koreában, Észak- és Délkelet-Kínában, Mandzsúriában és sok japán szigeten megtalálható. Betelepítették Európába, Ausztriába, Németországba, Dániába, Franciaországba, az Egyesült Királyságba, Írországba, Lengyelországba és kis számban Magyarországra is – írja a Vadásztársaságok című szaklap.

Az írás – amiről egyébként kis keresgélés után hamar kiderül, hogy a Wikipédia forrásmegjelölés nélkül, szó szerint közölt szócikke – arra is rámutat, hogy a legtöbb helyre eredetileg vadaskertekbe telepítették be, de az onnan kiszökő állatok vadon élő populációkat alakítottak ki. Ráadásul a szikaszarvas élőhelyes igényei messzemenően megegyeznek az európai szarvasfajokéval: ritkás lomberdők, elegyes erdők, a középhegységek és a síkságok kiterjedt ligeterdei.

Míg Semjén miniszterelnök-helyettes az álmairól beszél, a természetvédők mindent megtesznek azért, hogy elkerüljük az idegenhonos fajok megtelepedését. Mégpedig azért – ahogy az például a Magyar Madártani Egyesület egyik cikkében olvasható –, mert az újonnan megjelenő fajok versenytársaivá válhatnak a már itt élő fauna tagjainak. A versengés ebben az esetben azt jelenti, hogy az egy helyen élő populációk egyedei ugyanazért a táplálékért, búvóhelyért, párzóhelyért vagy egyéb forrásért vetélkednek és az újonnan érkezettek kiszoríthatják az őshonos fajokat az élőhelyekről.

Akkor tehát miért? – tehetjük fel újból a kérdést Semjén Zsolt ötletéről. A válasz nem túl bonyolult, még ha erősen spekulatív is. A vadászat szükségességéről sokan vitáznak. Ebbe most ne menjünk bele, egy dolog azonban biztos: aki vadászik, az szeret ölni. Óhatatlanul, hiszen a vadászatoknak éppen az a célja, hogy ilyen-olyan okokból, de megöljék az állatokat.

Semjén ázsiai szikaszarvast telepítene a vaddisznók helyére | Magyar Hang

A hétköznapi ember szereti a változatosságot. Ha például káposztás cvekedli volt ebédre, akkor vacsorára lehetőleg mást kér, de ha nem is vacsorára, előbb-utóbb biztosan. Miután a vadász is ember, nyilván unalmas állandóan fácánra, nyúlra, muflonra lövöldöznie, ezért, ha teheti, elmegy olyan helyekre, ahol másféle állatok élnek. (Pontosabban: vannak. Hiszen, ha a vadász odamegy, akkor már nem élnek sokáig.) Faluszélre kutyát lőni, vagy például Svédországba rénszarvasra vadászni. Mint Semjén Zsolt. És mivel van szépérzéke, helikopterrel viteti el a dögöt, mi mással, hiszen egy terepjárós szállításról nem lehet látványos videót forgatni.  

A szépérzék erős indok a szikaszarvas mellett, a szikaszarvas ugyanis szép. De más szempontból is kiváló választás. Ahogy a már említett hétköznapi ember is igyekszik megfűszerezni a cvekedlit, a vadász is a vadászatot. Az állatok ölésénél csak egy jobb dolog létezhet: kölyökállatokat legyilkolni. Így érthető, hogy a kereszténydemokrata politikus választása miért a szikaszarvasra esett: annak a bundája éppúgy pöttyös, mint az őzgidáé. Vagy ha nem akarunk ilyen szigorúak lenni: a pöttyök miatt jobban látszik sötétben. Más nem magyarázza meg a miért éppen szikaszarvas kérdését. Ha ugyanis ezek a tulajdonságok nem lennének fontosak, akkor nyilván krokodilt telepítenének a disznóskertekbe – a húsa jó, a bőréből meg lehetne pénztárca.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,554lájkolóTetszik
3,047követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Legyetek Mitt Romney-k!

Jól tettük, hogy a párthűség helyett a lelkiismeretünkre hallgattunk. Jól tettük, amikor nem engedtünk a szirénhangoknak.