HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Tisztelet a b...

Tisztelet a bátor tanároknak

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Az utca embere nem is gondolná, milyen nagy levegőt kellett venniük azoknak az egyházi iskolában működő tanároknak, akik a minap aláírták a közoktatás elhúzódó válságának érdemi kezelését szorgalmazó állásfoglalást.

Több okból is kellett az a nagy levegő. Egyrészt a tanár minálunk elvben a nemzet napszámosa, gyakorlatban az állam (na jó, a mindenkori iskolafenntartó) cselédje. Nem tanácsos ugrálnia, mert rövid úton elintézik. Ráadásul egyházaink nem arról híresek, hogy szorgalmazzák a belső párbeszédet, a kihallatszót meg pláne rosszul tűrik.

Ehhez képest néhány nap alatt 1500 fölé emelkedett az aláírók száma. Jellemző az általános félelemre, hogy sokan nem merték (értsd: megtiltották nekik) megnevezni az iskolájukat, és szomorúan sokan nem járultak hozzá a nevük közzétételéhez. Itt tartunk harminc év „demokrácia”, és immár évtizednyi folyamatos „keresztény-konzervatív” kormányzás után.

Emeljünk hát kalapot a példamutató tanár polgártársaink, keresztény testvéreink előtt!

HIRDETÉS
A piaristák az oktatás elhúzódó válságáról írnak a Nat kapcsán, ezer egyházi tanár tiltakozik | Magyar Hang

Hogy még alpáribb legyen a történet, rögzítsük: igenis állami nyomásgyakorlás akarta megakadályozni az állásfoglalás közzétételét. A „keresztény-konzervatív” kormányzat előre fenyegetőzött, hogy baj lesz… mifelénk ugyanis ilyen a „keresztény” kormányzás. Az alpáriságot fokozta, hogy az Origo nevű szennyportál olyan e-mailt tett közzé, amelyet szerzője – a piaristák magyar tartományfőnöke – nem is nekik írt! Ez a minden képzeletet alulmúló eljárás a Fidesz-média kvintesszenciája.

Mivel az Origo szerkesztősége buta mint a föld, a cikkből ordít, hogy milyen úton kapták meg a tartományfőnöki magánlevelet. Ezek után az egyházi vezetés is levonhatna bizonyos következtetéseket, egyebek közt arról, hogy kik a barátai és kik az ellenségei a médiában.

Mi, állampolgárok egyébként kicsit sem számítunk kívülállóknak ebben a történetben. Az a másfél ezer tanár, aki – félő, hogy egzisztenciáját is kockáztatva – szót emelt a normális, XXI. századhoz és keresztény lelkülethez méltó, demokratikus közéletért, közoktatási reformért, azaz nemzeti jövőnkért, most erkölcsileg jogot formálhat arra, hogy mindnyájan, akik felelősséget érzünk eme értékek iránt, kiálljunk mellettük.

Megszólalt az Emmi, a HVG szerint telefonon gyakoroltak nyomást az iskolákra, hogy ne írják alá a Nat elleni tiltakozást | Magyar Hang

A hierarchia vezetői is mérleget készíthetnek. Most láthatták, hogy igenis van a felekezetükben erős – és egyre nagyobb! – réteg, amelyet nyomaszt a cinikus, álkeresztény országlás. Érdemes tudatosítanunk azt is, hogy az evangélikus egyház, valamint a Budapesti Zsidó Hitközség vezetése nem engedett a kormányzati nyomásnak, és nem határolódott el az intézményeikben tanító magyar állampolgárok közéleti szerepvállalásától.

Mindnyájan tudjuk, látjuk: a kormányzat az egyházpolitikáját a méz és korbács dialektikájában képzeli el. Pont úgy, mint hajdan Rákosiék, a különbség csupán annyi, hogy amazok erőszakkal akarták a politikájuk szolgálatába kényszeríteni az egyházakat, míg a Fidesz-rezsim most pénzzel zsarolja őket.

HIRDETÉS

Sokan böngészik az aláírók névsorát. Már van olyan, akit ki is rúgtak – no nem az egyházi iskolai tanári státusából, hanem az állami műhelyből, ahol évek óta kiváló szakember gyanánt alkalmazták, de hirtelen ráébredtek, hogy nem is jó tankönyvíró…

Egyébként tanulságos a lista, olyan nevek sorjáznak rajta, akiknek a családját a közvélemény a Fidesz-rezsim elkötelezett híveinek képzel. Pedig még az egyik kormánytag személyes munkatársának a testvére is aláírt. Bizony. Omladoznak a képmutató, álkeresztény Orbán-színpad kulisszái.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,743lájkolóTetszik
3,486követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek