HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Koffein Van az a pénz...

Van az a pénz, amiért a hit is korpásodik

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Részletek ITT. Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

Egyre több területen tűnik úgy, hogy nyomtalanul röppent el harminc év a rendszerváltás óta. Most az új Nemzeti alaptanterv kapcsán derült ki, hogy több egyházi vezetőre rátelefonáltak „fentről”: a hozzájuk tartozó egyházi iskolák határolódjanak el a több mint ezer tanáruk által aláírt, a Natot kritizáló nyílt levéltől.

A tíz éve kormányzó Fidesz–KDNP jó sok erőforrást csatornázott át az egyházakhoz az elmúlt években. Iskolákat, szociális intézményeket adtak át nekik, és például 2018-ban 150 milliárd forintot tett ki a közvetlenül az egyházakhoz juttatott költségvetési forrás. Ez azt jelenti, hogy minden egyes hívő után több tízezer forintot kaptak, és ezen felül jutott a határon túlra is – például az Erdélyi Református Egyházkerület 2018-ban egyetlen döntéssel önmagában 30 milliárdhoz jutott. Ha egyházi vezetőkkel őszintén beszélgetünk, egy idő után előkerülnek történetek arról, hogy az utolsó pillanatban hívják fel őket a Miniszterelnökségről, azonnal adjanak tervet arra, mire költenének sok száz millió forintot. A pénz aztán megérkezik, és ugyan nem mondom azt, hogy fölösleges dolgokra költik, de bizonyára lenne hatékonyabb módja is a felhasználásának.

HIRDETÉS

A hirtelen jött pénzesőnek viszont ára van – száz százalékban lojálisnak kell lenni Orbán Viktorhoz és a NER-hez. Nem csak itthon, még a határon túl is – az erdélyi unitáriusok azért voltak pár évig büntetésben, mert a román ortodox egyház „családvédő” népszavazása kapcsán nem álltak be a melegellenes kórusba, és a főjegyzőjük egy nyilatkozatban azt fejtegette, „a házasság alapja a kölcsönös szeretet és elköteleződés, az ehhez való jog pedig minden embert megillet”.

Megszólalt az Emmi, a HVG szerint telefonon gyakoroltak nyomást az iskolákra, hogy ne írják alá a Nat elleni tiltakozást | Magyar Hang

Érdekes a Hit Gyülekezetének esete is – Németh Sándor és egyháza nem is olyan régen még harcos jobboldali- és Fidesz-ellenes retorikát nyomott, de van az a pénz, amiért a hit is korpásodik. Legutóbb már Orbán Viktor megválasztásáért imádkozott, és a Hit Gyülekezetének tagjai nagy számban vettek részt a Békemeneten.

Ki lehet mondani: a Fidesz–KDNP az adófizetők pénzéből kilóra megvette az egyházak jó részét, és most rosszul esik nekik, ha azok „hálátlanok”, és az egyházi fenntartású iskolák vezetői nem tudják megregulázni a renitens tanáraikat. A régi állampárti időket idézi a rátelefonálós módszer – annak idején egy egész intézményt tartottak fenn a papok ellenőrzésére és megregulázásra, Állami Egyházügyi Hivatal néven.

HIRDETÉS

Álljunk csak meg egy pillanatra! A rendszerváltás után a Fidesz ezt az épületet kapta meg székházként. Nem kellett mást tenniük, mint újra izzítani a telefonvonalakat. 

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

35,221lájkolóTetszik
3,150követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Muszáj talpra állnunk – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács András Péterrel és Kónya Imrével. Digitális oktatás a zsákfalvakban. Hogy lapítják máshol a görbét? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek