HIRDETÉS

Szexista plakátok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nem gondoltam volna, hogy egy nap azt is el fogják érni: a Puncs.hu-éhoz hasonló ízléstelen és lealacsonyító plakátok kihelyezésének szabadságát kelljen védeni. Igaz, már az is különös, egészen retró érzéssel töltheti el az embert, hogy a főváros kulturális ügyeiben Gy. Németh Erzsébet intézkedik.

De maradjunk csak a lényegnél! A DK-s főpolgármester-helyettes és szocialista társa, Tüttő Kata arról adtak ki közleményt, hogy „a nők teste nem árucikk”, és „nem engedjük meg, hogy tárgyiasítsák a nőket.” A Facebook-poszt mellé a Puncs.hu áthúzott plakátja került, erről a hirdetésről és a mögötte megbújó szemléletről mi is írtunk már szépeket korábban. A hírről a 444 úgy számolt be, hogy ahhoz a Frenetic fitnesz- és sportruházat plakátját társította, az emlékezetes Rogán Cecília-hirdetést.

Rögtön el is gondolkodhatunk tehát: mi a közös ezekben a plakátokban? Az, hogy nő szerepel rajtuk? Az, hogy a rajtuk szereplő nő, készakarva vagy akár szándékolatlanul, de szexuális vágyat ébreszthet egyes emberekben? Tilos lesz olyan ruházati hirdetést kihelyezni, amin egy nő látható az adott viseletben? És a Puncs.hu hirdetése mikor lesz az? Amin egy öltönyös úriember nyakláncot helyez fel egy elegáns nőre, akinek nagyjából csak az arca látható, az is?

Ki határozza meg, hogy egy legálisan működő szolgáltatás hirdetése „szexista”-e, és ezért betiltandó? Férfiarcszex, -parfüm, -cipő mehet kidolgozott férfitesttel? Vagy az sem? És nem tökéletesre csiszolt alkatú emberek? Betiltjuk a testpozitív hirdetéseket is, hiszen azokon is előtérbe kerül a szereplők nemisége?

Jól írta sajnos a Hvg.hu újságírója, Hont András a Facebook-oldalán: „Annyiszor lehet hallani az erkölcscsősz nyavalygást, hogy egyre szabadosabb, egyre értékvesztettebb, egyre profánabb ez a világ. Nem, barátaim, ez a világ egyre prűdebb, álszentebb és kívülről vezéreltebb.”

Természetesen nem helyes, ha irreálisan vékony modellekkel és mellközpontú plakátokkal akarnak eladni mindent, a gyakorlatban csak az önbizalomhiányt minden második embernek. De az sem az, ha minden ilyesmire hajazó plakátot egyként kezelünk, és a „szexista hirdetések” ellen indítunk hadjáratot. Főleg, ha betiltással akarunk eredményt elérni. Onnantól tényleg szavunk sem lehet arra, hogy mások más esetben ugyanezt tegyék: a Fidesz a melegségről szóló plakátok ellen harcoljon, esetleg épp a Hvg nem tetsző plakátjait szedessék le. Ez ugyanaz az irány, ugyanúgy korlátolt, szabadságellenes és önkényeskedő politika eredménye.

Ja, egyébként csak mondom, hogy amikor Tüttő Kata tavaly ősszel a „Szia, Kata vagyok, van egy Pepsid?”-reklámot dolgozta át, azzal is veszélyes vizekre evezett. Hagyjuk meg a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,985lájkolóTetszik
3,811követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 99. – Épp szembeköpi magát a NER

Dévényi István ezúttal Lánczi Richárddal, az N1TV főszerkesztőjével és Tompos Ádámmal, a Magyar Hang riporterével beszélget.