Nagytakarítást! Most!

Nagytakarítást! Most!

Orbán Viktor bejelentés közben 2020. március 12-én dolgozószobájában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legkésőbb a miniszterelnök péntek esti bejelentésekor mindenki számára világossá válhatott, hogy az élet Magyarországon is beláthatatlan ideig kizökken a megszokott kerékvágásból. A koronavírus elleni védekezés kritikus ponthoz érkezett, rövidesen kiderül, hogy a betegség terjedését sikerül-e az elviselhetőség határai között tartani.

Ez a helyzet a politika szereplőitől is újfajta viselkedést követel. Láthattuk, Orbán Viktor fél nap alatt kényszerült az iskolák bezárása ügyében teljes fordulatra. Újszerű volt az is, ahogy a pártok egységes álláspontot alakítottak ki az ügyben. Bár a kormányfő egy ideje hangoztatja, hogy mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából, azt hiszem, ő maga pénteken élte át, mit is jelent ez a gyakorlatban. A koronavírus immunis a propagandára, ezt a minden tekintetben létező és virulens fenyegetéssel szembeni küzdelmet mást fronton vívják, mint az elmúlt évek úgynevezett szabadságharcait.

Felsültek azok, akik médiahisztiről, felesleges pánikkeltésről beszéltek eddig. Ha valami felróható a nyilvánosságnak, az éppen a veszély lebecsülése, bagatellizálása, elviccelése. Akinek nem inge, ne vegye magára. Sokszor halljuk mostantól, hogy ebben a rendkívüli helyzetben fel kellene függeszteni a pártok csatározásait. Ezt a szándékot azonban csak gesztusok, konkrét tettek hitelesíthetik. Elvárható a visszafogottság az ellenzéktől, még akkor is, ha abban a most kulcsfontosságú kérdésben, hogy a kormány igenis vétkes módon elhanyagolta a magyar egészségügyet, neki van igaza. S ezt a lelkük mélyén a Fidesz szavazói is tudják. De ez most nem a triumfálás ideje. A labda ugyanakkor a kormány térfelén pattog.

Orbán bejelentett, de mi lesz velük? | Magyar Hang

A mindenkori hatalom van abban a helyzetben, hogy gesztusaival változtasson a közélet hangnemén, minőségén. A koronavírus így is, úgy is átírja a Fidesz kommunikációs gépezete által precízen megtervezett idei politikai napirendet, ideje, hogy a miniszterelnök is mindent ehhez igazítson. Vagyis takarítson el mindent az útból, ami a nemzeti egységet gátolja ebben a kritikus időszakban! Felejtse el az újabb konzultációt és a hozzá kapcsolódó méregdrága kampányt, most úgy is csak érdektelenségbe fulladna! A mostani tanév már bizonyosan nem a megszokott módon folytatódik, az új helyzet kezelése a pedagógus társadalomtól is rendkívüli erőfeszítést igényel. Az a minimum, hogy nem terhelik a tanárokat az új Nemzeti alaptanterv erőltetett szeptemberi bevezetésével, egy év halasztás nem nagy ár a nyugalomért.

A kormánynak világos módon az értésünkre kell adnia, hogy a rendkívüli jogrendet csak arra használja, amihez kérte, nem hatalma további kiterjesztésére, például a kritikus sajtó revolverezésére. Orbán Viktor a Fidesz elnökeként sürgősen rendet vághatna a sajátjai között, rendre utasítva azokat a polgármestereket, akik már most visszaélnek az ölükbe pottyant felhatalmazással. Magyarországnak most nincs ideje ilyen ostoba vitákra! A gazdaság, a kulturális élet bajba került szereplői – sok-sok kisvállalkozás, kisegzisztencia – pedig azonnali segítségre szorulnak, nem lehet várni ezzel a veszélyhelyzet elmúltáig.

Meglehet, naivság gyökeresen új magatartást várni a magyar politikától, politikusoktól, különösen a miniszterelnöktől. Csak az a helyzet, hogy enélkül most nem fog menni...