HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Így is lehet:...

Így is lehet: normális kérdések, normális válaszok

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtök délelőtt leckét adott abból, hogyan kell válsághelyzetben kiállni a sajtó elé és tájékoztatni az ország közvéleményét. Az újságírók kérdésére adott korrekt, higgadt, lényegre törő – és nem mellesleg személyeskedéstől, arroganciától mentes – válaszokért akkor is köszönet illetné, ha a kormány és a Fidesz részéről ez volna az általánosan bevett szokás. Hiszen soha nem látott válsággal állunk szemben, ami nálunk szerencsésebb helyzetű országokat is térdre kényszerít.

Ebben a helyzetben pedig nem elég két uszítás között összefogásról papolni. Gyors döntésekre és azoknak a körülményekhez képest megnyugtató, őszinte kommunikációjára is szükség van. Tetszik, vagy sem, a kormánynak most azokban a sajtóorgánumokban is a partnert kell keresnie, amelyek egyébként ellenőrizni, kritizálni merészelnek, amelyek végzik hivatásukat. És amelyek a nem kormánypárti milliókhoz szólnak. A koronavírus őket is veszélyezteti és az ország lábraállításából ők is vastagon ki fogják venni részüket. És igen, ehhez az együttműködéshez hozzátartozik az is, hogy az esetleg ügyetlenül feltett újságírói kérdést is igyekezzen a legjobb tudása szerint megválaszolni az, akinek ez a dolga. Mert csak így építhető a közbizalom és ez által veszítenek súlyukból az olyan, a kommunikációs nagyiparban be-becsúszó szerencsétlen kijelentések is, mint hogy a fiatalabbak “nyugodtan össze-vissza fertőzhetik egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek.”

Kormányinfó – Gulyás Gergely szerint akár több mint egy évig elhúzódhat a járvány | Magyar Hang

A veszélyhezet kéthetes meghosszabítását kéri a kormány az Országgyűléstől. Vannak surlódások a kabinet és az operatív törzs között. Gulyás Gergely szerint akár egy évig is elhúzódhat a járvány, százezres munkanélküliséggel kalkulálnak. Csak az autóipar és a kereskedelem kiesése miatt másfél százalékos gazdasági visszaeséssel kell számolni havonta.

Gulyás Gergely ezt megértette: ahelyett, hogy leckéztetne, tájékoztatott. És leckét adott. Nem az újságíróknak, rajtuk keresztül pedig a nézőknek, olvasóknak – tehát a közvéleménynek. Hanem kollégájának, Kovács Zoltánnak. Emlékezetes: a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak, a kommunikációs akciócsoport vezetőjének március idusán mindössze annyira futotta, hogy feltűzte bőrjakója bal vállára a kokárdát, hogy aztán élő egyenesben, mérhetetlenül lekezelő stílusban kifejezésre juttassa, a sajtónak kérdezés helyett az lenne a dolga, hogy megtanítsa kezet mosni az embereket. Minden egyéb hisztériakeltés, ellenzéki ármánykodás, satöbbi. (Sorost viszont kihagyta.)

Mindezzel nem az volt a baj, hogy Kovács államtitkár és akciócsoportvezető úr lejáratta magát, no meg azokat, akik benne ismerték fel a válságkommunikáció doayenjét. Ő dolguk. Hanem az, hogy „tájékoztatója” után semmivel nem lettünk okosabbak a lényeget, vagyis az országot fenyegető koronavírus-járványt illetően. Ez pedig a mi dolgunk. Úgynevezett közügy. Jó lett volna megtudni, milyen protokoll alapján döntenek miniszter, egészségügyi dolgozó, vagy egyszerű földi halandó vírustesztjéről, karanténjáról. Vagy épp arról, hogy napirendre veszik-e az orvosi kamara által javasolt intézkedéseket. Ezekre a kérdésekre hiába vártunk választ, helyette egy nagyképű pojáca műsorát kaptuk, ami egy átlagos Bayer-show színvonalát is alig üti meg.

HIRDETÉS

Botrányos sajtótájékoztató március idusán | Magyar Hang

Nemzeti ünnepünkön Kovács Zoltán vette át az operatív törzs sajtótájékoztatójának vezetését, amit arra használt fel, hogy visszarepítsen minket cca 35 évvel ezelőttre, a pártállami időkbe, amikor a párt központi bizottságának megbízható katonái körülbelül ilyen stílusban tárgyaltak a „tűrt” és a „tiltott” kategóriákba sorolt ellenzéki értelmiségiekkel.

Hogy milyen is egy normális sajtótájékoztató, következzen néhány információ, amelyeket Gulyás Gergely újságírói kérdésekre adott válaszaiból tudunk – és amit KáZé akkor sem árult volna el nem haveri újságíróknak, ha a Főnök büntiből eltiltaná a vadászattól. A kormány egyelőre nem tervez kijárási korlátozásokat bevezetni, de ha gyorsabban terjed a járvány, készek fontolóra venni ezt. Nem fogják engedni, hogy a bankok tőkeként számolják fel ügyfeleiknek a hiteltörlesztési moratórium miatt kieső kamatot, a bankoknak erre fedezetet jelenthet a tavalyi 500 milliárd forintos profitjuk. Az albérletesek megsegítése nincs tervben, mivel az ország forrásai végesek. A kormánynak nincs árfolyampolitikája, erre a 360 forint körüli euró-árfolyam sem ad okot. Ha lesz eszköz, abból kapnak a háziorvosok és a patikusok is. És még sorolhatnánk.

Mindezen, a közt mélyen érintő, de csak külön kérdésre elhangzó információk pedig igazolják azt is: Kovács Zoltánnak beteg képzetei vannak a sajtóval – és valószínűleg a közvéleménnyel – kapcsolatban. (Egyúttal kitartást kívánunk lapja, a Nimród vadászújság munkatársainak.)

Gulyás Gergelyt pedig arra kérjük, mondja el pártja és a kormány kommunikációs zsenijeinek, mit csinál másképp, amitől működik.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,641lájkolóTetszik
3,464követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek