HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Koffein Leszámolás já...

Leszámolás járvány idején

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!


HIRDETÉS

„Körötte csend amerre ment,
És néma tartomány”

Kilencven nap múlva sokkal rosszabb állapotban leszünk, mint most vagyunk – ezt mondta a parlamentben a felhatalmazási törvény vitájában a miniszterelnök azt magyarázva, miért elfogadhatatlan a kormányának szabad kezet adó rendkívüli jogrend akár kilencven napos korlátozása is. Az ellenzéket nem győzte meg, de a dróton rángatott kormánypárti képviselők megszavazták az időkorlát nélküli teljhatalmat neki.

A kormánypártiaknak volt még egy riasztó, pánikkeltésre is alkalmas érvük: azzal a lehetőséggel is komolyan számolnak, hogy rövid időn belül az országgyűlési képviselők többsége elkapja a kórt, így határozat- és működésképtelenné válik a parlament. Bevallom, én ennél azért jobban bízom a járvány elleni intézkedések hatásosságában, s bele sem akarok gondolni, mit jelentene az egész országra kivetítve, ha a fideszes vízió valósággá válik. A jelek szerint a regnáló (telj)hatalom komoly figyelmet fordít arra, hogy legyenek olyanok, akik az átlagosnál is rosszabb állapotba kerülnek a következő hetekben, hónapokban. Sőt, ha lehet, ne is éljék túl a megpróbáltatást, természetesen nem fizikai értelemben.

Ellenzéki egység formálódik az oligarchaadó mellett – reagáltak a kormány bejelentésére | Magyar Hang

Amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton ismertetett, nyugodtan nevezhetjük a járványvédelem és a gazdaság újraindítása ürügyén végrehajtott politikai leszámolásnak is. Mindez nem jelenti azt, hogy a bejelentett intézkedések között ne találnánk számos hasznosat és támogatandót. Az egészségügyieknek adott juttatás a minimum, ami e téren első lépésként elvárható. A multik és a bankok bevonása a rendkívüli teherviselésbe jó irány. És bizonyosan észszerű átcsoportosításokat hajt végre a kormány a minisztériumok között is.

De azért az a bizonyos lóláb most is nagyon kilóg. A pártok támogatásának megfelezése ravasz, a védekezés összköltségének mértékében szimbolikus lépés, ami ellen az érintettek nem is tiltakozhatnak. Ám mások azért megjegyezhetik, hogy ez az ellenzék egy részének az ellehetetlenítését jelenti, a kormánypártok lehetőségeit viszont kevéssé korlátozza az elvonás.

2019 a maga két országos választásával az ellenzék kiütésének éve lett volna a miniszterelnök eredeti terve szerint; mint tudjuk, leginkább az őszi önkormányzati voksolás miatt ebben kudarcot vallott. Amit nem végeztek el a választók, azt most a vírushelyzet segítségével próbálja elérni Orbán Viktor. Ezért kíméletlen, nemzeti összefogás helyett a politikai ellentétek kiélezésére játszó offenzívába kezdett. Ennek része az ellenzék lehetőségeit tovább szűkítő intézkedés is. (Ahogy az is, amikor a veszélyhelyzet árnyékában erőből dönt el vitás kérdéseket – például a Városliget beépítése-, illetve tovább szórja a pénzt a holdudvarnak.) 

Segítség! Rémhír vagy sem? | Magyar Hang

A másik célpont az önkormányzati szféra, az innen rekvirált pénz híján komoly működési zavarba kerülhetnek a vírus elleni védekezésben eddig is többletterhet vállaló települések. A totális központosítás állandó késztetése mellett a szándék nyilvánvalóan az ellenzéki önkormányzati vezetők büntetése, ám ezt nehéz lesz úgy kivitelezni, hogy a fideszesek ne járjanak rosszul. Hihetetlenül kicsinyes, egyben beteges hatalmi logika köszön itt vissza, s okkal indítja be a fantáziát: vajon honnan lehetett volna még pénzeket átcsoportosítani, milyen tételeket kezel tabuként válság idején is az Orbán-kormány?

HIRDETÉS

Tudatosan meggyengített önkormányzatokkal nem beszélhetünk erős államról. A miniszterelnök a veszélyhelyzetben tovább gyengíti, illetve kiüresíti a hatalmát az alkotmányos rendünk szerint korlátozó fékeket és ellensúlyokat jelentő intézményeket. A vírus támadása az eleve gyenge immunrendszerű jogállamiságunkat is fenyegeti.

A kritikus, értsd: valódi sajtó elleni leszámolásnak egyelőre megágyaz a kormány, propagandistái mindenesetre már minden szakmai és erkölcsi normát áthágó hajtóvadászatot indítottak a kormánytól független média ellen. Nagyon is ügyel tehát arra az orbáni hatalom, hogy bárhogyan is alakuljon a válsághelyzet, bármekkora károkat is okozzon a gazdaság megroppanása, s bárhogyan is vizsgázzon a kormány a vészterhes időkben, akit el akar takarítani az útból, az ne okozhasson neki többé problémát. Se erős ellenzék, se a kormánynak ellentartó önkormányzatok, se kellemetlen kérdéseket feltevő sajtó. Se más autonóm szereplő az élet bármely területén. Világos, riasztó jövőkép.            

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

40,925lájkolóTetszik
3,801követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Fogy a levegő – Magyar Hang-ajánló

Interjú Ascher Tamással és Tompa Andreával. Abszurd komédia karanténra és drága tesztekre. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek