Valóban olyan hatalmas az orbáni mentőcsomag?

Valóban olyan hatalmas az orbáni mentőcsomag?

Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (j-b) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány több tízmilliárd forintra rúgó különadóval sarcolja a bankszektort, a kereskedelmi üzletláncokat, az önkormányzatokat és a pártokat, még most sincs olyan hét, hogy a klientúrához tartozó oligarcháknak ne jutna néhány milliárd vissza nem térítendő állami támogatás, az egyházaknak ingatlanvagyon-ajándék.

A kormány mindeközben a járvány miatti veszélyhelyzetet arra is felhasználja, hogy még jobban meggyengítse az ellenzéket. Elvonja a pártok a költségvetési forrásának felét. Nincs tekintettel a fideszes polgármesterekre sem, amikor úgymond közös teherviselésre kötelezi az önkormányzatokat, hogy borsot törhessen az ellenzéki városvezetők orra alá. Azoktól az önkormányzatoktól vonnak el több tíz milliárdot, amelyek veszélyhelyzet idején a leggyorsabban, célzottan tudnának segítséget nyújtani a bajba jutott időseknek, nehéz helyzetbe került gyermekes családoknak. Bár azt végül nem merték vállalni, hogy Semjén Zsolt javaslatára megbénítsák öt napra a gyors intézkedések megtételére képes polgármestereket, az egyik legfontosabb helyi adó bevételüktől, a gépjárműadótól megfosztották őket. Talán azért, hogy ne tudjanak miből jótékonykodni a Baranyi Krisztinához, Ferencváros polgármesteréhez hasonló felfogásban irányító településvezetők.

Orbán világa címmel elemzi a kormányfő válságkezelését a Financial Times | Magyar Hang

Nagy várakozás előzte meg ezek után a kormányfő hétfői bejelentését a nagy gazdaságmentő intézkedéscsomagról. Azt ugye már tudtuk, hogy kitől mit vesznek el, csak az volt a kérdés, kinek jut majd a bankoktól, pártoktól, önkormányzatoktól elvett milliárdokból. Hamar kiderült, a munkájukat elvesztő emberek, munka nélkül maradt kisvállalkozók kieső bérét nem fogják pótolni. Orbán Viktor elvetette a „munka nélkül járó ajándékpénz ötletét”.

Munkahely-teremtésre később 450 milliárd forintot szán a kormány. Ebből majd esetleg vissza lehet foglalkoztatni a koronavírus-járvány elején igen hamar elbocsátott dolgozókat. Persze a pontos részleteket még nem ismerjük, azok majd a később megjelenő jogszabályokból derülnek ki. A kormányintézkedések harmadik pontja arról szól, hogy mely ágazatokat tekinti a kormány kiemelten támogatandóknak. Figyelemre méltó, hogy ide sorolja a turizmust, az egészségipart, élelmiszeripart, mezőgazdaságot, építőipart, közlekedést, logisztikát és a kreatív ipart, utóbbiból a filmgyártást emeli ki. A „tudásipar” valahogy kimaradt a felsorolásból, amin nem kell csodálkozni, hiszen láttuk, miként gondolkodnak a Várban az akadémiai kutatóintézetekről.

„A kormányzati csomag túl későn jött, túl kicsi, és nem jó a szerkezete" | Magyar Hang

Orbán Viktor nem feledkezett meg a nyugdíjasokról sem. Akkora segítséget kapnak, hogy legközelebb is biztosan a Fideszre fognak szavazni. A propaganda mostantól kezdve reggel, délben és este is a 13. havi nyugdíjról mint a nyugdíjasokat megsegítő kormányzati javaslatról fog zengedezni. Az ördög persze itt is a részletekben rejlik. Lássuk csak: 2021 januárjában egyheti nyugdíjnak megfelelő pluszpénzt kapnak, 2022 januárjában is egyhetit, 2023-ban is egyet, és 2024-ben is egy hetit. Vagyis például egy kisnyugdíjas, aki most 100 ezer forint nyugdíjat kap, jövő januárban majd 125 ezret kap, és februárban ismét csak 100 ezret, de ha megéli a 2024-et, akkor majd januárban örülhet a négy év alatt kapott egyhavi plusz nyugdíjának is.

Summa summarum: a javaslatcsomagban nincs szó a hajléktalanok támogatásáról, a devizahitel miatt csődbe ment, most albérletben túlélni igyekvőkről, nincs szó a munkanélküliekről, a koronavírus-válság miatt most elbocsátottakról, a borsodi cigánytelepek és a munkanélküliség sújtotta vidékek falvaiban a járvány nélkül is a túlélésükért küzdőkről, akiknek most alkalmi munkák sem jutnak. Nincs szó az egészségügyi intézményekben az életüket kockáztató dolgozók tisztességes bérrendezéséről, ugyanígy az élelmiszer-kereskedelemben, közlekedésben, rendvédelemben és egyéb, az ország működőképességét fenntartó intézményekben dolgozók munkájának erkölcsi és anyagi elismeréséről. Egy felelős kormánynak súlyos veszélyhelyzetben valamennyi, nehéz helyzetbe kerülő magyar embert kellene segítenie, és nem megint a Fidesz számára különösen kedves, megmentésre érdemesnek tartott vállalkozókat kitömni pénzzel. Ezt a lehetőséget azonban Orbán Viktor most is elmulasztotta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/15. számában jelent meg április 9-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/15. számban? Itt megnézheti!