Nagy egység, kis bátorság

Az európai ügyészséghez történõ csatlakozásról szóló aláírásgyûjtés a Közös ellenzéki tüntetés a szabadságért, a korrupció ellen! címmel szervezett demonstráción a II. kerületi Bem téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján, 2018. október 23-án (MTI/Máthé Zoltán) Az európai ügyészséghez történõ csatlakozásról szóló aláírásgyûjtés a Közös ellenzéki tüntetés a szabadságért, a korrupció ellen! címmel szervezett demonstráción a II. kerületi Bem téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján, 2018. október 23-án (MTI/Máthé Zoltán)

A magyar politikai osztály 1956-os forradalmunk és szabadságharcunk idei évfordulóján többé-kevésbé azt hozta, amit várni lehetett tőle. Orbán Viktor a Terror Háza Múzeum előtt – mi másról – a nemzetállami szuverenitást veszélyeztető európai birodalmi törekvésekről, a migránsok fenyegető tömeges betelepítéséről és Soros Györgyről beszélt. – Európa a nemzetek hazája, nem olvasztótégely – mondta helyesen a miniszterelnök, aki szerint 62 esztendeje nem valamiféle kalandor ösztön vitte utcára a magyar népet, hanem a józan megfontolás, s példás egység és bátorság jellemezte fellépését. Az egységet és a bátorságot jegyezzük meg, később fontos lesz.

Hirdetés

A nemzeti ellenállást meghirdetett Jobbik vállalása jegyében cselekedett: a Fidesz-hatalom sok esetben valóban a bolsevikokra emlékeztető húzásaira hivatkozva ostorozta a kormányoldalt, s alapvetően békés, de határozott akciókkal is kifejezte az elégedetlenséget. Elszántságot mutatott, ami nem is olyan kevés manapság.

Valami elkezdődött az ellenzéki oldalon? Itt a Kötöttfogás 12. adása – Magyar Hang

Műsorvezető: Dévényi István. Vendégek: Dopeman, Szerető Szabolcs, Puzsér Róbert és Herczeg Zoltán.

A fellépőket tekintve széles volt a merítés a budai Bem térre meghirdetett ellenzéki megmozduláson; számos párt és civil szervezet képviseltette magát. Talán a szervezés körüli vitának is visszatartó ereje volt, a sokszínűséghez nem társult átütő nagyságú tömeg. Mégsem nevezhető kudarcnak a rendezvény: a megszokott kormánybírálat – korrupció, Putyin-barátság stb. – mellett előremutató gondolatok hangzottak el civilek és politikusok szövetségéről vagy éppen a félelem meghaladásáról. Volt fideszes és mai DK-s egyaránt felszólalt a gyűlésen; nagy kérdés, hogy utóbbiakkal meg lehet-e szólítani a már bizonytalan, de még úgymond jobb híján a Fidesz mellett kitartó szavazókat.

1956-ban a szabad és független Magyarország követelésében volt egyetértés. A részletekben már nem, s a szabadságharc győzelmét alighanem akkora széthúzás követte volna, mint amilyet a rendszerváltás után megéltünk. Mára viszont oda jutottunk, hogy – főként a mai hatalom manipulációinak következtében – észre sem vesszük, ha a közéletet uraló kérdésekben szinte teljes az egyetértés. Minden mértékadó felmérés szerint a magyarok túlnyomó többsége EU-párti, előnyösnek tartja tagságunkat, zavarja a korrupció, nem érzi a nemzeti szuverenitás korlátozásának az Európai Ügyészséghez való csatlakozásunkat, de nem kér az Európai Egyesült Államokból, s károsnak tartaná a hazánkat érintő tömeges és ellenőrizetlen migrációt.

Hadházy Ákos: Ők sokkal jobban félnek – a teljes interjú

Huszonkét ország számára nem merült fel szuverenitási kérdés az Európai Ügyészség kapcsán, egyedül Magyarország és Lengyelország említett ilyet. A teljes interjú.

Az ellenzék többsége mindezt így együtt tudná képviselni, míg a Fidesz több ügyben kisebbségben van, még saját szavazóinak jelentős része sem ért vele egyet. Ezért lehet roppant erős fegyver a Hadházy Ákos nevével fémjelzett, az Európai Ügyészségről szóló kezdeményezés. A magyarok elsöprő arányban támogatnák, hogy uniós kontroll fékezze meg a közösségi források észszerűtlen és korrupt felhasználását. Ez a rendszer szíve közepét érő támadás. A nép ma is leckét adhatna a hatalomnak, mint 1956 őszén, ha a véleményét jól érzékelhetően, jól hallhatóan, mondjuk egy aláírással is kifejezi. Az Orbán Viktor által felidézett egység a fejekben már megvan, ezúttal pedig csak egy egészen kicsi bátorság kell a sikerhez.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 24. számában jelent meg, 2018. október 26-án.

Hirdetés

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 24. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

Tudjuk, hogy mindenki kér. Tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.