HIRDETÉS

Orbán Viktor, a rabszolgapárti

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A dolgozókat rabszolgasorba süllyesztő törvény megszavazásával lerakta a parlament Orbán-párti többsége a „kereszténydemokrácia” alapjait. A rendszerváltás óta ilyen botrányos ülés még nem volt a Tisztelt Házban.

HIRDETÉS

Nem kell csodálkozni azon, hogy az ellenzék szokatlanul kemény, már-már anarchista megoldáshoz nyúlt, hogy megpróbálja megakadályozni a rabszolgatörvény elfogadását. Az obstrukció klasszikus formájával próbálkoztak: csaknem háromezer, a törvényalkotást lassító módosító indítványt nyújtottak be, amit aztán egyetlen szavazással söpörtek le az asztalról a kormánypártiak. Mint ismert: a munkavállalókat kizsigerelő most megszavazott törvénymódosítás a munkaidőn túl 400 órányi túlmunka elrendelését teszi lehetővé a munkáltatónak úgy, hogy annak ellenértékével ráér elszámolni három év elteltével. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez a munkaerőgondokkal küzdő vállalatoknak kedvez.

“Slave law” passes in the hungarian parliament, while all hell breaks loose. Possibly the very last days of hungarian parliamentarism as we know it. #hungary #parlament #government #politics #fascism #documentary #némethszilárd #orbanviktor #áderjános

20 Likes, 2 Comments – Bankó Gábor (@bankogabor) on Instagram: “”Slave law” passes in the hungarian parliament, while all hell breaks loose. Possibly the very last…”

Mégis meglehetősen cinikus érveléseket lehetett hallani kormányoldalon arról, hogy mindez a dolgozók érdekeit szolgálja. Mégpedig azért, mert lehetőséget teremt számukra, hogy több pénzt keressenek, és egyébként is, a dolgozók írásos beleegyezése kell ahhoz, hogy beoszthatók legyenek túlórára – legalábbis ezt szajkózta az előterjesztést jegyző Kósa Lajos. A képviselő hozzászólásaiból kiderült, hogy kiszolgáltatott helyzetű beosztott dolgozóval még nem találkozott.

HIRDETÉS

Ezt a cinizmust csak Orbán Viktor volt képes felülmúlni, azt nyilatkozta, hogy ő a szakszervezetekkel szemben „a munkások oldalán” áll. Mint mondta, figyel a szakszervezetekre, tiszteli őket, de azt nem tette hozzá, hogy kormánya ezt a tiszteletet pár hónappal ezelőtt több száz millió forintos állami apanázzsal is kifejezte. Csak sejtéseink lehetnek arról, hogy vajon mit várt a pénztámogatásért cserébe. Biztos nem azt, hogy általános sztrájkra szólítsák fel a dolgozókat. Lehet, hogy Orbán szívének valóban kedvesek a hazai szakszervezetek, de most, hogy nem úgy táncolnak, ahogy a kormány fütyül, a miniszterelnök megrótta őket, mondván: nincs igazuk ebben az ügyben.

Flaszter 18. – Mi áll a rabszolgatörvény elfogadása mögött? | Magyar Hang

Dévényi István e heti vendégei: Pápay György publicista és Tompos Ádám, a Magyar Hang riportere.

Nagyon szerencsésnek érezhetik magukat a munkások, akik mellé tehát most nagyon odaállt Orbán, és akár a szakszervezetekkel szemben is megvédi őket. Ezt ígérte. Orbán beleállt a rabszolgatörvény megvédésébe: mindent megtesz azért, hogy a munkásember akár hetente hat napon át is munkálkodjék – ha akar, ha nem.

Azt mondják a kormánypártiak, hogy senki nem kényszerítheti a dolgozókat a túlmunkára. Még az új törvény sem. És hogy miért nem? A fényes tekintetű Orbán Viktor megmondta, hogy miért nem. Azért, mert a munkásokat megvédi „az a gazdaságpolitika, amely munkaerő-keresletet teremt, és a munkások most már több lehetőség közül választhatnak”. Vagyis ha nem akar a munkás rabszolgaként plusz négyszáz órát gürcölni, akkor elmehet máshova dolgozni, mert Orbán Viktor olyan gazdaságpolitikával ajándékozta meg, amely munkaerő-keresletet teremt. És ez az, ami megvédi őt: ez a munkaerő-kereslet.

Kötöttfogás 19. – Mi jön a rabszolgatörvény elfogadása után? | Magyar Hang

Az e heti vendégek: Konok Péter, Csintalan Sándor, Puzsér Róbert, Vona Gábor és Pörzse Sándor. A műsorvezető: Dévényi István.

A miniszterelnöknek van némi igazsága. Azzal, hogy elüldöztek néhány százezer embert az országból, valóban megteremtették a munkaerő-keresletet. Csakhogy a kiszolgáltatott helyzetű borsodi munkás nem tud megélni például a Kósának oly kedves debreceni munkaadók kínálatából. Ha nem tudja megfizetni a lakbért, akkor hiába teremtett munkaerő-keresletet a kormányfő távol az otthonától, azt a hajára kenheti. Gürcölni fog a 400. túlórában is, hogy minden este hazamehessen a családjához.

HIRDETÉS

Olyan gazdaságpolitikára lenne szükség, amely a nyolc óra munkáért tisztességes munkabért biztosít, amely túlmunka nélkül is tisztes megélhetést tesz lehetővé. Kár, hogy nem ez a kormány célja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 31. számában jelent meg, 2018. december 14-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 31. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,541lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.