HIRDETÉS

Jó náci, rossz náci

HIRDETÉS

Egy antiszemita pártból csinált egy filoszemita pártot – ezt vágta Vona Gábor fejéhez a miniszterelnök 2017. február 20-án a parlamentben. Orbán Viktor a Jobbik középre húzását kifogásoló kinyilatkoztatása kissé elsietettnek látszik, legalábbis propagandagépezete mai álláspontja szerint. Különös, a kormányfő mintha némi nosztalgikus ízzel beszélt volna a Jobbik azon korszakáról, amikor a radikalizmus vadhajtásai még szabadon növekedhettek.

HIRDETÉS

Számos példa igazolja, hogy a Fideszt korábban nem zavarták jobboldali ellenzéke vállalhatatlan megnyilvánulásai. Sneider Tamás mai pártelnök szkinhedmúltja például már akkor ismert volt, amikor a baloldal tiltakozása ellenére a kormánypártok asszisztálásával alelnökévé választotta az Országgyűlés. A Jobbik körül tenyésző szélsőjobb szubkultúra sohasem szégyellte a nem éppen szalonképes nézeteit, miközben már jóval a néppártosodás meghirdetése előtt nyilvánvaló volt minden józanul gondolkodó ember előtt, hogy sem az akkori pártelnököt, sem a párt szavazótáborát nem lehet az antiszemitizmussal, a rasszizmussal vagy a náci ideológiával azonosítani.

Kedélyes zsidózás Bayer Zsolt műsorában | Magyar Hang

Az Echo tévés eset után „Jakab Péter-félékkel” viccelődtek a kormánypárti rádióban.

Hit kérdése, hogy Vona Gábor fordulatát – amellyel megpróbálta pártját eltéríteni addigi, a kormányra kerülés lehetőségével nem kecsegtető pályájáról – ki mennyire tartja hitelesnek, őszintének. De hát ugyanez a dilemma megfogalmazható azzal a folyamattal kapcsolatban is, amikor Orbán Viktor a radikálliberalizmustól átmenetileg (!) a polgári, jobboldali térfélre terelte pártját, ahol 1994-ben az MDF-kormány bukásával hatalmas űr keletkezett. A Jobbik középpárttá válásában annak idején nagy szerepet játszott, hogy a Fidesz nem tekintette ellenségnek, míg a szellemi kiüresedés állapotába zuhant, kudarcos kormányzása terhét cipelő balliberális oldal „fasiszta veszélyre” figyelmeztető jajkiáltásait egyre kevésbé vette komolyan a társadalom. Sokan megérezték, hogy például az antiszemitavádat csupán furkósbotként használják az ellenfeleikkel szemben.

Az antiszemitizmussal kapcsolatban a Fidesz, a Jobbik és a baloldal által mostanság előadott körtánc egyik résztvevője sem makulátlan. A néppárti fordulat meghirdetésétől nem lehetett azt várni, hogy egyetlen varázsütéssel átformál egy ekkora közösséget. A múltunk nem olyasmi, amit úgy rázhatunk le magunkról, mint kutya a vizet. Azzal a Jobbiknak is van még munkája, és nem is kevés. Az egykor a semmiségekért is bőszen fasisztázó baloldal se kiköpni, se lenyelni nem tudja a Jobbikhoz való viszony problémáját; ebből is látszik, hogy korábban nem az elvi szilárdság talapzatán állva küzdött a szélsőségek ellen. Az álszentség versenyét ezúttal is a Fidesz nyerte, amely egyfajta bizarr koalíciót igyekszik maga mögé összeterelni Köves Slomótól a Jobbik múltjukat büszkén vállaló, borzalmas nézeteiket meg nem tagadó szakadárjaiig.

Kötöttfogás 28. – Megvalljuk bűneinket | Magyar Hang

Cigánybűnözés, zsidókérdés – a főhős: Pörzse Sándor.

Taktikai okokból hirdet a kormánypárt zéró toleranciát az antiszemitizmussal szemben, miközben hívei a Fidesz által 1992-ben lenácizott Csurka István politikai örököseinek hirdetik magukat, s gond nélkül helyi képviselőnek jelöl egy olyan személyt, aki zsidó világ-összeesküvésről hord össze hetet-havat Soros György kapcsán.

HIRDETÉS

A kokainban oldódó nemzeti antifasizmus | Magyar Hang

„Én személy szerint is nagyon félek, hogy a Soros György elleni plakátjainkat ezek a nácik lecserélik egy világuralmi terveket dédelgető, gazdag, nemzetközi zsidó plakátjaira.”

A Fidesz nem tesz mást, mint felemeli a baloldal földre ejtett furkósbotját, és most ő hadonászik vele. Orbán Viktor radikális rajongói jobban teszik, ha egy ideig csak álmukban zsidóznak egy picit.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/8. számában jelent meg, 2019. február 22-én.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/8. Magyar Hangban? Itt megnézheti.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,429lájkolóTetszik
2,547követőKövetés
17,200feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A gyűlöletkeltés időpocsékolás – Magyar Hang-ajánló

Interjú Csukás Istvánnal és Pálinkás Józseffel. Mennyit ér egy élet? Tiborc beszámolója az Electrolux nyíregyházi gyárából. Keresse a Magyar Hangot, mostantól plusz négy oldalon!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem volt mozdonyvezető, nem jártak a vonatok

A Közlekedő Tömeg Egyesület információi szerint szeptember 17-én négy elővárosi vonat azért nem indult el a végállomásról, mert nem volt rájuk mozdonyvezető.

Nekünk harangoztak?