HIRDETÉS

Országomat egy plakátért

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Orbán Viktor európai pávatánca nem most ért véget. Már tavaly, a számos pontatlanságot tartalmazó, elnagyolt Sargentini-jelentés megszavazásakor is világossá tette az Európai Néppárt képviselőinek jelentékeny része, hogy nem kér a Fidesz politikájából, s az Orbán-kormány tevékenységét összeegyeztethetetlennek tartja az európai értékekről vallott saját felfogásával. A Manfred Weber frakcióvezető által is támogatott álláspont a bizalomvesztés csalhatatlan jele volt.

HIRDETÉS

Hosszú évek huzavonája után aztán a Fidesz kapott még egy esélyt a pártcsaládjától, amellyel a magyar kormánypárt mintha élni is szándékozott volna. A miniszterelnök is megszavazta, hogy Weber legyen a Néppárt csúcsjelöltje, vagyis ő kövesse Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság élén. Tekintettel a közelgő európai parlamenti (EP) választásokra a felek a színfalak mögött átmeneti fegyverszünetet kötöttek. Az alku lényege: Orbán Viktornak nem kell arcvesztést elszenvedve látványos hátraarcot végrehajtania kényes ügyekben (lásd: CEU), a Fidesz pedig nem feszíti tovább a húrt, hogy ne nyújthasson támadási felületet az Európai Néppárt ellenfeleinek a kampányban.

„Megállapodott Orbán és Szájer a Néppárttal, hogy az EP-választásig visszafogják magukat” | Magyar Hang

Összezár a Fidesz mögött az Európai Néppárt, mert szükség van az általuk szállított mandátumokra – mondja Csáky Pál, a néppárti frakció tagja. A teljes interjú.

A miniszterelnök azonban nem bírt a természetével: az aktuális közpénzégető, unióellenes, Brüsszelt szidalmazó kampányában Soros György mellé a néppárti Juncker arcát is kiplakátoltatta. Aztán rácsodálkozott a heves reakciókra. Azt mondta, őt az egész a Muppet Show-ra emlékeztette, mintha valamiféle ártalmatlan csínytevésről lenne itt szó. Nem az volt. A plakátbotrány azért szólt ekkorát, mert a maradék illúziót is szertefoszlatta a kormányfő megbízhatóságával kapcsolatban.

Nem az derült ki újfent, hogy a magyar kormány lépései sértik az uniós normákat, hanem az a vélekedés vált szilárd, megingathatatlan meggyőződéssé, hogy Orbán Viktor nem korrekt partner.

Ha pontosak akarunk lenni, a Néppártban nem Fidesz-, hanem Orbán-ügy van. Ám az Európai Néppárt számára a szakítás még egy ilyen egyértelmű helyzetben is felettébb kockázatos az EP-választás küszöbén – szegény Webernek meg csúcsjelöltként a saját ambícióira is tekintettel kellett lennie. És senkinek nem lehetett kétsége: ha most kiteszik a szűrét, Orbán Viktor azonnal egy új európai formáció szervezésébe kezd. Néppárti körökben nyilván jól tudják: ha bent hagyják a Fideszt (Orbánt), a probléma rendezése az európai parlamenti választás utánra marad. Sőt, ha itthon nagyot nyer a Fidesz májusban, s a Néppárt összeurópai szinten mégis gyengül, az ügyet még nehezebb lesz kezelni. A múlt hét végén Manfred Weber megfogalmazta Orbán Viktorra veszélyes tervét, amely a jogállamiság kritériumainak teljesítéséhez kötné az uniós támogatások kifizetését. Aligha hiheti bárki is komolyan, hogy a miniszterelnök hajlandó lesz támogatni ilyesmit.

HIRDETÉS

Orbán többet visz, mint hoz? | Magyar Hang

Róna Péter és Bod Péter Ákos a néppárti csatározásról és a weberi taktikázásról.

Így jutottak el a felek szerda délutánig, az Európai Néppárt Orbánnal foglalkozó politikai gyűléséig, ahol hosszú és heves vita után, lényegében egyhangú döntéssel határozatlan időre felfüggesztették a Fideszt, amely a kijelölt háromfős testület vizsgálódásának lezárásáig nem gyakorolhatja a tagságból eredő jogait. A miniszterelnök azonban az uniós szervezetekre jellemző teszetoszaságot, a problémák végleges lezárására való képtelenségüket kihasználva, valósághajlítgató propagandagépezete segítségével legalább itthon, a kommunikáció frontját elkerülte a totális vereséget azzal, hogy a felfüggesztést a Fidesz önkéntes döntéseként tudta tálalni.

„Nem hiszem, hogy ez lett volna Orbán Viktor célja” | Magyar Hang

Tóth Csaba politológus szerint csak nyelvtani kérdés, hogy kinek a kezdeményezésére, a lényeg, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették.

A lényegen ez már nem változtat. A néppárti tagságon keresztül a Fidesznek és Orbán Viktornak eddig minden vita ellenére élő kapcsolata volt az uniós döntéshozatal centrumához, az erről való leszakadás folyamatának fontos állomása a szerdai döntés. Könnyű belátni, hogy több ez, mint egy párt ügye:

Orbán Viktor kalandor politikája az ország unión belüli pozícióját, érdekérvényesítő erejét gyengíti.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/12. számában jelent meg, 2019. március 22-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/12. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,203lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Farkasszemet néztek a romák a Mi Hazánk demonstrációján résztvevőkkel – Videóval

A párt erődemonstrációján résztvevők Miskolcról Sályra akartak eljutni, amikor szembetalálták magukat több száz romával.

Riadó!