HIRDETÉS
HIRDETÉS

Országomat egy plakátért

Szerző: | 2019. március 22., 10:35 | Álláspont, Featured

Soros György és Jean-Claude Juncker a kormány plakátján (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Orbán Viktor európai pávatánca nem most ért véget. Már tavaly, a számos pontatlanságot tartalmazó, elnagyolt Sargentini-jelentés megszavazásakor is világossá tette az Európai Néppárt képviselőinek jelentékeny része, hogy nem kér a Fidesz politikájából, s az Orbán-kormány tevékenységét összeegyeztethetetlennek tartja az európai értékekről vallott saját felfogásával. A Manfred Weber frakcióvezető által is támogatott álláspont a bizalomvesztés csalhatatlan jele volt.

Hosszú évek huzavonája után aztán a Fidesz kapott még egy esélyt a pártcsaládjától, amellyel a magyar kormánypárt mintha élni is szándékozott volna. A miniszterelnök is megszavazta, hogy Weber legyen a Néppárt csúcsjelöltje, vagyis ő kövesse Jean-Claude Junckert az Európai Bizottság élén. Tekintettel a közelgő európai parlamenti (EP) választásokra a felek a színfalak mögött átmeneti fegyverszünetet kötöttek. Az alku lényege: Orbán Viktornak nem kell arcvesztést elszenvedve látványos hátraarcot végrehajtania kényes ügyekben (lásd: CEU), a Fidesz pedig nem feszíti tovább a húrt, hogy ne nyújthasson támadási felületet az Európai Néppárt ellenfeleinek a kampányban.

„Megállapodott Orbán és Szájer a Néppárttal, hogy az EP-választásig visszafogják magukat” | Magyar Hang

Összezár a Fidesz mögött az Európai Néppárt, mert szükség van az általuk szállított mandátumokra – mondja Csáky Pál, a néppárti frakció tagja. A teljes interjú.

A miniszterelnök azonban nem bírt a természetével: az aktuális közpénzégető, unióellenes, Brüsszelt szidalmazó kampányában Soros György mellé a néppárti Juncker arcát is kiplakátoltatta. Aztán rácsodálkozott a heves reakciókra. Azt mondta, őt az egész a Muppet Show-ra emlékeztette, mintha valamiféle ártalmatlan csínytevésről lenne itt szó. Nem az volt. A plakátbotrány azért szólt ekkorát, mert a maradék illúziót is szertefoszlatta a kormányfő megbízhatóságával kapcsolatban.

Nem az derült ki újfent, hogy a magyar kormány lépései sértik az uniós normákat, hanem az a vélekedés vált szilárd, megingathatatlan meggyőződéssé, hogy Orbán Viktor nem korrekt partner.

Ha pontosak akarunk lenni, a Néppártban nem Fidesz-, hanem Orbán-ügy van. Ám az Európai Néppárt számára a szakítás még egy ilyen egyértelmű helyzetben is felettébb kockázatos az EP-választás küszöbén – szegény Webernek meg csúcsjelöltként a saját ambícióira is tekintettel kellett lennie. És senkinek nem lehetett kétsége: ha most kiteszik a szűrét, Orbán Viktor azonnal egy új európai formáció szervezésébe kezd. Néppárti körökben nyilván jól tudják: ha bent hagyják a Fideszt (Orbánt), a probléma rendezése az európai parlamenti választás utánra marad. Sőt, ha itthon nagyot nyer a Fidesz májusban, s a Néppárt összeurópai szinten mégis gyengül, az ügyet még nehezebb lesz kezelni. A múlt hét végén Manfred Weber megfogalmazta Orbán Viktorra veszélyes tervét, amely a jogállamiság kritériumainak teljesítéséhez kötné az uniós támogatások kifizetését. Aligha hiheti bárki is komolyan, hogy a miniszterelnök hajlandó lesz támogatni ilyesmit.

Orbán többet visz, mint hoz? | Magyar Hang

Róna Péter és Bod Péter Ákos a néppárti csatározásról és a weberi taktikázásról.

Így jutottak el a felek szerda délutánig, az Európai Néppárt Orbánnal foglalkozó politikai gyűléséig, ahol hosszú és heves vita után, lényegében egyhangú döntéssel határozatlan időre felfüggesztették a Fideszt, amely a kijelölt háromfős testület vizsgálódásának lezárásáig nem gyakorolhatja a tagságból eredő jogait. A miniszterelnök azonban az uniós szervezetekre jellemző teszetoszaságot, a problémák végleges lezárására való képtelenségüket kihasználva, valósághajlítgató propagandagépezete segítségével legalább itthon, a kommunikáció frontját elkerülte a totális vereséget azzal, hogy a felfüggesztést a Fidesz önkéntes döntéseként tudta tálalni.

„Nem hiszem, hogy ez lett volna Orbán Viktor célja” | Magyar Hang

Tóth Csaba politológus szerint csak nyelvtani kérdés, hogy kinek a kezdeményezésére, a lényeg, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették.

A lényegen ez már nem változtat. A néppárti tagságon keresztül a Fidesznek és Orbán Viktornak eddig minden vita ellenére élő kapcsolata volt az uniós döntéshozatal centrumához, az erről való leszakadás folyamatának fontos állomása a szerdai döntés. Könnyű belátni, hogy több ez, mint egy párt ügye:

Orbán Viktor kalandor politikája az ország unión belüli pozícióját, érdekérvényesítő erejét gyengíti.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/12. számában jelent meg, 2019. március 22-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/12. számban? Itt megnézheti!

Címkék: álláspont, Európai Néppárt, Európai Unió, Manfred Weber, Orbán Viktor, propaganda


HIRDETÉS
Új idők új focija

Új idők új focija

Élvezhető, családbarát produkció, látványszínház született, amelynek az Üllői úton és néhány más helyen legalább nem a díszpáholy a célközönsége. De vajon szenvedéllyel szerethető-e ez a fajta futball?

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest