HIRDETÉS
Kezdőlap Publicisztika Álláspont Pápább a pápá...

Pápább a pápánál

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Történelmi hagyományaink ismeretében és az álszent, politikailag korrekt finomkodást mellőzve nem minden alap nélkül gondolhatjuk, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) – ha nem is kizárólag, de főként – a magyar katolikus egyház érdekeit, értékeit igyekszik megjeleníteni, képviselni a politika szférájában. (A református egyház nem tiltja lelkészeinek az aktív politikai szerepvállalást, náluk nincs szükség ilyen típusú „közvetítőre”.) Az idei húsvét azonban elbizonytalaníthatott bennünket ebben a hitben: Erdő Péter és Semjén Zsolt nyilatkozata zavarba ejtően más habitust, gondolkodásmódot, mi több, más világképet tükrözött. Vagyis nem pusztán a szerepük, a közéletben elfoglalt pozíciójuk különbözőségéből eredő, hangsúlybéli eltérésekről beszélhetünk.

HIRDETÉS

Erdő Péter a Válasz Online-nak adott nagypénteki interjújának messze nem az a legfigyelemreméltóbb megjegyzése, hogy a bíboros, esztergom-budapesti érsek szerint egyháza nem óhajt közel kerülni egyetlen politikai csoportosuláshoz sem. Persze egy ilyen kijelentés a legnagyobb hazai felekezet tekintélyes vezetőjétől sokakat meglephet: a magát mostanság leginkább kereszténydemokrataként meghatározó kormánynak ugyan ki más lehetne a legfőbb természetes szövetségese, mint a katolikus egyház?

„Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény” | Magyar Hang

Úgy látszik, mégsem olyan magától értetődő ez. Erdő Péter az interjú más pontjain is kijelölte a távolságot a katolikus egyház és a Fidesz–KDNP-kormány között, miközben tudjuk, hogy más egyházi vezetők, plébánosok készek felmondani a hatalom propagandaszövegeit. A bíboros utalt arra például, hogy nem feltétlenül egyházi igény annyi oktatási, szociális intézmény fenntartása, mint amennyit az állam átad a keresztény felekezeteknek. Furcsa lenne egy olyan keresztény kurzus, amely nem bírja a legnagyobb, a Szent István-i állammal egyidős hazai egyház egyértelmű támogatását.

De a fentieket akár még taktikázásnak is vélhetnénk a bíboros részéről. Aligha nézi például jó szemmel a klérus a Fidesz és a Hit Gyülekezete már-már stratégiai partnerségként leírható, közpénzeket is megmozgató kapcsolatát. Németh Sándor karizmatikus közössége annak idején nem csupán a pártállam, hanem a katolikus egyház ellenében is szerveződött, s a pápa ma sem tartozik a gyülekezet kedvencei közé, ellentétben, mondjuk, az európai bevándorlásellenes szélsőjobb figuráival.

HIRDETÉS
Semjén Zsolt irányt mutat | Magyar Hang

Tanulságos összevetni Erdő Péter a civilizációk kapcsolatáról kifejtett gondolatait Semjén Zsolt húsvéti nyilatkozatával. A KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes a Hír Tv-ben óva intette az egyházat a kompromisszumoktól, más ideológiák hatásaitól („az egyház nem egy emberbaráti egyesület”). Nyomatékosította, hogy a magyar és az európai identitás része a sok évszázados küzdelem az iszlámmal szemben, míg utóbbi nem része az európai kultúrának.

A harcias szöveg kinyilatkoztatásait ellenpontozva, a kulturális hagyományt a személyes hittől megkülönböztetve Erdő Péter viszont még arra is rákérdezett, hogy lehet-e egyáltalán egy országot, egy kontinenst kereszténynek nevezni. Ám nem állt meg itt. – A kultúrák konfliktusa lehet, hogy előrejelzés – ám az is lehet, hogy szándék – figyelmeztetett. Márpedig szerinte a konfliktus nem lehet cél, a kereszténység pedig nem lehet negatív fogalom; nem határozható meg valami ellenében.

Viktor az isten? | Magyar Hang

Azt hiszem, nem szorul magyarázatra, miért más a bíboros és a miniszterelnök-helyettes világlátása. A kereszténység és az iszlám megkülönböztetését mindketten fontosnak gondolják, de utóbbi ebből háborús retorikát fabrikál, a nyugati értékeket fenyegető iszlamizmust az iszlám egészével azonosítja, belpolitikai célból szítva a feszültséget. Mintha a kultúrák konfliktusa valóban szándék volna. Kormányzati szándék.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/17. számában jelent meg, 2019. április 26-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/17. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,702lájkolóTetszik
2,950követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kincses Gyula: minimum 500 milliárd forint pluszt kellene tenni az egészségügybe

Az orvosi kamara elnöke szerint az egészségügyi kiadások több mint 30 százalékát a betegek fizetik.

Ceausescu atombombája