HIRDETÉS

Odamondanak, s hazamennek

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Egyszer valakinek azt is meg kell írnia, mennyit árt az erdélyi magyaroknak az odalátogató anyaországi politikusok állandó szereplési vágya és Facebook-függősége. Nézzünk néhány példát a közelmúltból.

HIRDETÉS

Az úzvölgyi osztrák–magyar katonai temető körül kirobbant konfliktust úgy próbálta befagyasztani a csíkszentmártoni önkormányzat, hogy május 23-án arról határoztak: a temető területére harminc napig tilos belépni, ott nem végezhető semmilyen tevékenység. A tiltás alól csak a tatarozási munkálatokat végzők képeznek kivételt, döntötték el.

Két hét sem telt el, és Harrach Péter a KDNP országgyűlési frakcióvezetője büszkén újságolta el az MTI-nek, hogy a helyi polgármester kinyitotta számára a temetőt, így az ott eltemetett magyar katonák emlékművénél róhatta le kegyeletét a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Másnap, június ötödikén Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes sem tatarozni ment: egy Facebookra feltöltött videón a sírok között állva arról beszélt, „minden közösségnek joga van arra, hogy virágot helyezzen el ősei és halottai sírján”.

Visszaköltözött a béke az úzvölgyi katonatemetőbe | Magyar Hang

Mit értettek meg ezekből a látogatásokból a románok? Azt, hogy a temető csak előttük van bezárva, a magyarokat bármikor beengedik.

Van másik példám is. Április elején a magyar Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, Lomnici Zoltán Bajkai István fideszes országgyűlési képviselővel együtt meglátogatta az erdélyi feketehalmi börtönben a terrorizmus vádjával elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, majd a börtön előtt állva egy rögtönzött sajtótájékoztatón szó szerint megfenyegették a román legfelsőbb bíróságot. Lomnici azt mondta: amennyiben a román bírók nem semmisítik meg a korábbi ítéleteket, és nem helyezik a székelyeket szabadlábra, az nemcsak a „joghalált” jelenti, hanem a román–magyar kapcsolatokat, a két ország viszonyát is negatívan befolyásolja majd. Micsoda meglepetés: a román legfelsőbb bíróság hat nap múlva elutasította a terrorizmussal vádolt személyek rendkívüli felülvizsgálati kérelmét.

HIRDETÉS

Nincs azzal semmi baj, hogy Áder János köztársasági elnök – mindig hangsúlyozottan magánemberként – évente elmegy a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, idén pedig ott volt az egy héttel azelőtti pápalátogatáson is. Azzal sincs baj, hogy Orbán Viktor miniszterelnök évente elmegy a Tusványosra és megpróbál minél nagyobbakat mondani, és az sem zavar, hogy májusban három napig kampányolt az RMDSZ-nek Erdélyben. Az viszont erősen elgondolkodtató, hogy 2010 óta, amióta ő a miniszterelnök, nem volt magyar–román hivatalos miniszterelnöki találkozó, de államelnöki sem. (Orbánt meghívta egy privát bukaresti vacsorára 2014 októberében Traian Basescu akkori román elnök, de hogy mennyire megváltozott a világ azóta, jól jelzi, hogy Basescu pártja, a PMP az Európai Néppártban a Fidesz kizárásának egyik nagy támogatója.)

Román sajtó: főcsendőr, tábornok, fociultrák és újfasiszták balhéztak a katonatemetőnél | Magyar Hang

A 2011-es romániai népszámláláson 1,238 millióan vallották magukat magyarnak, így egyértelmű, hogy Magyarországon kívül ott él a legtöbb magyar, nem kell magyarázni, miért lenne fontos a jó kapcsolat Bukaresttel. Orbán Viktor is azt nyilatkozta májusban a szebeni EU-s állam- és kormányfők találkozóján, hogy „az ember mindig azért jön Romániába, hogy javítson valamit a román–magyar kapcsolatokon”.

Hát, Facebook-videókkal, lezárt temetőkben való sétálgatással, börtön előtt mondott válogatott sértésekkel nem lesz egyszerű.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/24. számában jelent meg, 2019. június 14-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,541lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.