HIRDETÉS

Jobb híján?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Van egy széles körben elterjedt vélekedés a Fidesz országlásáról, amelyet azok is osztanak, akik háborogva figyelik az ország szétlopását, visszahőkölnek a hatalmi arrogancia ijesztő megnyilvánulásaitól és jókat derülnek/borzonganak a propagandisták bumfordiságán, melléfogásain. Ennek lényege, hogy minden zavaró mellékzönge ellenére nagyjából-egészében a kormányzati teljesítmény rendben van. Másként: a kilenc éve az országot irányító Fidesz ma a kormányképes erő Magyarországon. Ezen érzet kialakulásában nyilván van szerepük a monoton győzelmi jelentéseknek, de azért másnak is.

HIRDETÉS

Az úgynevezett makroadatok például – a humán területek beáldozása árán ugyan, de – egészen jól festenek, van egyesek számára érzékelhető béremelkedés, helyenként „épül az ország”. Tegyük hozzá: töretlen nemzetközi hátszél, soha nem látott mértékű külső forrás (uniós pénzek) dagasztja a vitorlát. Ha a szocialisták 2010 előtti kormányzásával vetjük össze a mostanit, akkor még jobban áll a Fidesz. Az elődöknek mégiscsak nemzetközi konjunktúra idején sikerült csődközeli helyzetbe lavírozniuk az országot, mire beütött a krach 2008 őszén! Nagy kérdés, mi történne most velünk hasonló helyzetben, de talán mégsem ilyen kijózanító pofont kívánok magunknak.

Nem komcsi, fideszes | Magyar Hang

Ha megkapargatjuk azokat a kedvező makroadatokat, ha összevetjük az eredményeket régiós versenytársaink teljesítményével, máris sötétebbre vált a kép. Fontosabbnak érzem azonban annak érzékeltetését, hogy egy kormányzat valós teljesítménye sohasem írható le pusztán statisztikákkal. Bár nagy a csábítás: például a családtámogatások kiterjesztése körüli hírverés és a csaknem egy teljes évtized úgymond családbarát kormányzása után is lesújtó képet festő népesedési mutatók közötti kontraszt azt bizonyítja, hogy az orbáni hatalom (és tegyük hozzá: az ország) minden erőfeszítés dacára a legfontosabb területen áll vesztésre.

De inkább olyan mindennapos jelenségekre szeretném ráirányítani a figyelmet, amelyek a kormányzás minőségéről is kiállítják a bizonyítványt. Nem is a magas labdát akarom most leütni, felsorolva az Emberi Erőforrások Minisztériuma elnevezésű, eleve irányíthatatlannak tervezett monstrum alá szervezett roncs ágazatok problémáit az egészségügytől az oktatásig. A mindennapi életminőséget romboló szakemberhiány vagy a kormányhivataloknál tapasztalható kaotikus állapotok arra utalnak, hogy a sokadik Orbán-kormány számára is súlyos kihívást jelent az ország „üzemeltetése”, a normális ügymenet. A késlekedő és dráguló beruházások (lásd: útépítések, -felújítások) sora is ezt tükrözi, még ha itt más oka is van a problémáknak, amelyet nevezzünk szemérmesen alkotmányos költségnek.

HIRDETÉS
Csak a Fidesz? | Magyar Hang

Ahogy a Gyurcsány-érában, most is a nyers hatalomtechnika, a kommunikáció uralja a kormányzást:

megannyi nagy terv, bejelentés, amelyeket aztán lomha cselekvés követ, ha követ egyáltalán.

Igaz ez olyan, a kormány számára kiemelten fontos ügyekre is, mint a paksi bővítés. Gondoljunk csak bele: több mint öt éve (!) kötötték meg a beruházással kapcsolatos orosz–magyar államközi egyezményt, és az építkezésnek még csak az előkészületei zajlanak, az eredeti határidőkkel rég nem számol senki. Reménysugár ez Paks II. ellenzőinek, másfelől a kormányzati tehetetlenség mintapéldája, amely megmutatja a szakmaiságot zárójelbe helyező politikai akarnokság korlátait.

Úgy látszik, az egykor sokat emlegetett jó kormányzás már nem cél. Annak, ami most van, perspektívája már, alternatívája még nincs.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/30. számában jelent meg, 2019. július 26-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/30. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Szerető Szabolcs
Szerető Szabolcs
A Magyar Hang főmunkatársa, a Magyar Nemzet korábbi főszerkesztő-helyettese

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,238lájkolóTetszik
3,033követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Alternatív országgyűlést hozna létre Vona Gábor

Eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést. Erről Vona Gábor beszélt az ATV „A nap híre" ...